Testiste KistTestiste kist, genellikle ölü spermlerin birikmesiyle oluşan ve çoğunlukla ağrısız olan iyi huylu kistlerdir. Bu kistler genellikle ten renginde olup, çoğu zaman tesadüfen fark edilirler. Sertleşmeler meydana gelebilir ve bazı türleri testisin arka bölgelerinde oluşur. Bazı türleri ise özellikle sağ testis üzerinde görülmektedir. Bu kistler boyut olarak 10 cm çapa kadar ulaşabilirler. Büyük olan kistler testis dokularını küçültebilir. Ultrason ve uzman doktorlar tarafından testiste kist teşhisi konulabilir. Testiste Kist ÇeşitleriSpermatosel Kist:Spermatosel kist, neden oluştuğu tam olarak bilinmemekle birlikte, sperm kanallarının işlevini kaybettiği durumlarda ortaya çıkmaktadır. Hastalar bu durumu genellikle kendileri fark ederler. Testis üzerinde sertleşmeler ve nadiren de olsa ağrılar meydana gelebilir. Fark edilince doktora gidilmesi önemlidir çünkü her ihtimale karşı iyi huylu olup olmadığının belirlenmesi gerekmektedir. Epidermoid Kist:Epidermoid kist yine testis üzerinde meydana gelmektedir ve %80 oranında sağ testis üzerinde görülmektedir. Kistin içi beyaz ve sarı renkte sıvılarla doludur. Epidermoid kist ilk defa 1981 yılında Dockerty ve Priestley tarafından ele alınan bir kist türüdür. Boyutları çoğunlukla 2-3 cm olarak görülse de daha büyük çaplara ulaşabilir. Testiste Oluşan Kistlerin Tedavisi Nasıl Yapılır?Kendiliğinden iyileştiği de gözlenen bu kistler, tam tersine iyileşme göstermeyip büyüyebilirler. Bu kistler insanlarda cinsellik ve üreme sorunlarına yol açtığı düşünülse de, bugüne kadar böyle bir durum söz konusu olmamıştır. İnsanların bu algısı nedeniyle doktorların önermediği halde cerrahi müdahaleye gidildiği bilinmektedir. Cerrahi müdahaleler bu hastalıkta genellikle başarılı olmaktadır. Ameliyat sonrası hastaların dikkat etmesi gereken hususlar bulunmaktadır:
İlaç tedavisine pek rastlanmaz; eğer ameliyat gerektirmeyen bir durum söz konusu ise sadece ağrı durumlarında yine doktorların belirlediği ağrı kesiciler kullanılır. Testiste Kistlerin ÖnlenmesiTestiste kist oluşumunun önlenmesi pek mümkün olmayan bir durumdur. Ancak, günlük hayatta elle yapılan kontrollerde böyle bir duruma rastlanırsa, erken teşhis ve tedavi için önlemler alınabilir. |
ya bende kist çıkmış çok korkuyorum ne yapıcam ölürmüyüm ?
Cevap yazMerhaba Mazlum Bey, testislerde oluşan kistlerin türü tam olarak tespit edilmeden yanlış düşüncelere kapılmamalısınız. Öyle ki testisteki kitleler bazen çok kolay yöntemlerle testislerden alınabilmektedir. Burada önemli olan oluşan kistin testise yapışık olup olmamasıdır. Eğer testislere yapışık bir kist ise bu durum biraz daha zorlanmanıza neden olacaktır.
Korkmak yerine sorunların daha fazla büyümesine engel olabilirsiniz. Gününüzde gelişen lazer tedavisi sayesinde diğer ameliyatlarda başarılı olduğu gibi kist ameliyatında önemli başarılar sağlayabilir. Tedavi süresince moralinizi yüksek tutarsanız ve inancınızı yitirmezseniz bu sorundan kısa sürede kurtulacaksınız. Çevremde aynı soruna müptela olan arkadaşım vardı ameliyat oldu ve kistinden kurtuldu.