Uterin Kavite ve AnatomisiUterin kavite, uterusun iç boşluğunu ifade eder. Uterus, hamilelik süresince embriyonun yerleşip büyüdüğü ve gebeliğin sonlandığı organdır. Uterin kavite, mesane ile rektum arasında, vajinanın üst bölümünde yer alır. Şekli ters çevrilmiş bir armuda benzer. Daha önce doğum yapmamış kadınlarda 5-6 cm uzunluğunda, 4 cm genişliğinde ve yaklaşık 40-50 gram ağırlığındadır. Doğum yapmış kadınlarda ise 7 cm uzunluğunda, 5 cm genişliğinde ve 60-70 gram ağırlığa sahiptir. Uterin Kavite Nedir?Uterin kavite, uterusun büyük bir bölümünü oluşturan kaslardan meydana gelir. Dış yüzeyinden iç yüzeyine doğru üç tabaka bulunur:
Uterin Kavitenin İşleviKaslı ve özel bir yapıya sahip olan uterin kavite, gebeliğin ilerlemesi ile genişler ve doğum sırasında düzenli kasılmalar ile doğumun gerçekleşmesini sağlar. Gebelik süresince bebeğin gelişimine ayak uydurarak genişlemeye devam eder ve dışarıdan gelen darbelere karşı embriyoyu korur. Doğum ağrıları ve sancıları, uterin kavitenin kasılmasından kaynaklanır. Endometriyum tabakası, kadınlarda her ay görülen periyodik ve hormonal değişikliklerle kalınlık, bez yapısı ve damar sisteminde değişiklik gösterir. Bu tabaka her ay kendini gebelik için hazırlar; gebelik oluşmadığında hormonal değişimle dışarı atılır. Gebelik oluştuğunda ise hormonal etkilerle gelişerek embriyonun yerleşmesini, tutunmasını ve büyümesini sağlar. Uterin Kavitenin Anatomik BölgeleriUterin kavite anatomik olarak üç ana bölüme ayrılır:
Çocukluk döneminde rahim ağzı, rahim cisminin iki katı uzunluğundadır. Ancak yetişkin bir kadında bu oran tersine döner. Bazı durumlarda yetişkin bir kadında rahim, çocukluk dönemindeki gibi değişmeden kalır. Bu durum hormonal bir yetmezlikten kaynaklanır. Normal bir rahimde, rahim cismi ile rahim ağzı arasında öne doğru 100 derecelik bir açı bulunur. Rahim öne devrilmiş durumdadır. Ancak bu durumun tersi, rahmin arkaya doğru bükülmesiyle ters rahim olarak adlandırılır. Uterin Kavitenin Bağları ve İşlevleriUterin kavite, diğer tüm organlar gibi karın boşluğundaki yerini bağlar aracılığı ile sağlar. Gebelik sırasında bu bağlar rahimle birlikte büyür ve doğum gerçekleştikten sonra küçülüp eski hallerine dönerler. Uterin kavitenin ağzında, sümüksü bir salgı üreten salgı bezleri bulunur. Bu salgının görevi, rahim ağzını kapatarak dışarıdaki mikropların içeri girmesini engellemektir. Rahim ağzının en önemli görevlerinden biri de gebelik süresince rahim ağzının kapalı tutulmasıdır. Gebeliğin sonunda rahim ağzı açılır ve bebek vajinaya gelir, böylece doğum gerçekleşir. |
Uterin kavitenin anatomik bölgeleri arasındaki farklılıklar nelerdir ve rahim cismi ile rahim ağzının oranı yetişkin kadınlarda nasıl değişir?
Cevap yazTalaz, uterin kavitenin anatomik bölgeleri arasındaki farklıklar rahim cismi (korpus) ve rahim ağzı (serviks) olarak iki ana başlık altında incelenir. Rahim cismi, gebeliğin gerçekleştiği ve fetal gelişimin olduğu alandır. Rahim ağzı ise, rahmi vajinaya bağlayan dar geçittir. Yetişkin kadınlarda rahim cismi genellikle rahim ağzına oranla daha büyüktür. Bu oran, doğum yapmamış kadınlarda yaklaşık 2:1 iken, doğum yapmış kadınlarda bu oran yaklaşık 3:1'e kadar çıkabilir.