Fibro kist, bir tür meme hastalığıdır. Kendini memede kitle, ağrı ve yanma hissi ile belli eder. Fibro kist memede en çok rastlanan hastalıklardan biridir. Tüm kadınların çoğunda hayatlarının bir noktasında fibro kist oluşmakta ve bu nedenle doktora başvurulmaktadır. Fibro kist nedeniyle oluşan şikayetler bazen hafif bazen de çok şiddetli gerçekleşebilir. Şiddetli yaşanan ağrı kadının yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürür.
Fibro Kist Değişiklikler Nelerdir?
Meme süt üreten bezlerden ve bu bezleri destekleyen destek dokusundan oluşan bir süt bezidir. Süt bezleri tıpkı regl zamanında olduğu gibi adet döneminin başlaması ile progesteron ve östrojen hormonlarının etkisi ile vücudu gebeliğe hazırlar. Bu sayede süt üretimi gerçekleşen dokularda artma oluşur. Âdet döneminde göğüslerde yaşanan gerginlik bu olaydan dolayı kaynaklanmaktadır.
Gebelik oluşmadığı zaman rahimde oluşan değişiklikler adet kanı ile dışarı atılır. Memelerde gerçekleşen değişiklikler ise gebelik oluşmadığı zaman yıkılarak hücrelerin bir kısmı da canlılığını yitirir. Canlılığını yitiren hücreler etraftan gelen iltihap hücreleri sayesinde yok olur. Ölen hücreler temizlenirken kimyasal olaylar gerçekleştiği için süt bezi ve kanallarda bazı hasralar oluşabilir. Oluşan hasarın onarımı sırasında da fibrozis ortaya çıkabilir.
Memede bulunan süt bezleri süt üretimini gerçekleştirmese bile salgı fonksiyonlarını devam ettirebilirler. Normal şartlarda salgılanan sıvı kanallarına geri döner. Fibro kist değişikliklerin gerçekleştiğinde süt bezleri ve kanallarında hasar oluştuğu için salgılanan sıvı kanallara geri dönmez. Bazı vakalarda aşırı sıvı salgılanabilir. Aşırı salgılanan sıvı birikerek içi sıvı dolu kistler gelişebilir. Kistler bazen çok ufak olabilirken bazen 7-8 santimetreye kadar ulaşabilir.
Memede gerçekleşen tüm bu değişiklikler Fibro kist olarak tanımlanır. Bu değişiklikler her regl döneminde tekrar eder. Oluşan değişiklikler bir süre sonunda bölgede kalıcı değişimlere neden olabilir. Değişimler tek memede olabileceği gibi iki memede birlikte de görülebilir.
Fibro Kist Daha Çok Hangi Yaşlarda Görülür?
Fibro kist hastalığı genellikle 30 yaş üzeri kadınlarda ortaya çıkar. Kadın menopoz dönemine ulaştıktan sonra kist kendiliğinden ortadan kaybolur.
Fibro Kist Belirtileri Nelerdir?
- Meme dokusunda düğüm şeklinde oluşumlar
- Memede ağrı ve el ile dokunulduğunda hassasiyet
- Memede oluşan kistlerde değişiklikler
- Meme ucundan gelen yeşil ya da kahverengi sızıntı
- Memede oluşan ağrının adet döneminde şiddetlenmesi
Fibro Kist Teşhisi
Memede oluşan değişiklikler nedeniyle doktora başvurulduğunda doktor ilk olarak muayene gerçekleştirerek anormal bir kitlenin var olup olmadığını teşhis eder. Muayene sonucu memede farklılık gözlemlenirse mamografi yöntemiyle meme incelenir. Ayrıca ultrason ve meme biyopsisine ihtiyaç duyulabilir.
Fibro Kist Tedavisi
Fibro kist nedeniyle gerçekleşen şikayetler çok hafifse herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Ancak kist nedeniyle şiddetli ağrı, yanma ve hassasiyet hissediliyorsa bu tür kistlerin mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Fibro kist tedavisi için şu yöntemler kullanılabilir;
İğne Aspirasyon: Özel bir iğne yardımı ile kistin içinde bulunan sıvı çekilir. Bu yöntem ile kist nedeniyle oluşan problemler ortadan kaybolur. Kist tedavisinde bir diğer seçenek ise kistin cerrahi operasyon ile dışarı çıkarılmasıdır. İğne aspirasyon işlemine rağmen kistte bir değişiklik olmuyorsa cerrahi tercihe edilir. Memelerde oluşan ağrı hissini gidermek için ağrı kesiciler, doğum kontrol hapları reçete edilebilir.