Araknoid Kist Tehlikeli midir?
09 Temmuz 2024

Araknoid Kist Tehlikeli midir?


Araknoid kistler, beyin ve omuriliği çevreleyen ince zar olan araknoid zar içinde oluşan kistik yapılardır. Bu zar, örümcek ağına benzediği için araknoid olarak adlandırılmıştır. Araknoid zarın bulunduğu her alanda araknoid kist gelişimi görülebilir. Zarın içindeki katmanlarda beyin omurilik sıvısı (BOS) bulunur. Zarın çift hale gelmesi veya yırtılması durumunda, içi beyin omurilik sıvısıyla dolar ve araknoid kistler oluşur. Bu kistlerin belirti vermesi genellikle 20 yaşından önce olur. Yapılan araştırmalar, kistlerin belirlenmesindeki yaş ortalamasının 6 olduğunu göstermiştir. Toplumda erkekler, kadınlara göre 2-3 kat daha fazla etkilenir. Kafa içindeki oluşumların %1'ini bu kistler oluşturur.

Araknoid Kistler Nasıl Oluşur?

Araknoid kistlerin oluşumu genellikle gelişimsel olur ve anne karnındaki bebekte meydana gelen değişiklikler nedeniyle ortaya çıkarlar. Bebeğin anne karnında olduğu süreçte araknoid zarın ikiye ayrılmasıyla içinde sıvı birikimi olur. Gebeliğin 15. haftasında araknoid zar beyin omurilik sıvısıyla dolar. Bundan sonra araknoid kist her zaman gelişebilir. Bunun dışında, sonradan oluşan kafa travmaları veya beyin iltihaplanması hastalıklarında da kistler gelişebilir. Araknoid zarın her bölgesinde kist gelişme riski bulunmaktadır. Beyinde en fazla Sylvian fissür denen temporal ve frontal lobların arasında bulunan doğal yarık içinde gelişirler.

Araknoid Kistler Kişiyi Nasıl Etkiler?

Araknoid kistlerin etkisi, kistin beyinde bulunduğu bölgeye bağlı olarak değişir. Çoğunlukla herhangi bir soruna neden olmazlar ve genellikle tesadüfen yapılan CT ya da MR gibi tetkiklerde belirlenirler. Ancak kist büyüme gösterirse, beyinde bulunduğu alana baskı yapar ve beynin çalışmasını etkileyerek kişide inme benzeri sorunlara neden olabilir. Hastada baş ağrısına ve nadiren sara nöbetlerine yol açabilir. Ancak bu etkiler her zaman görülmeyebilir.

Araknoid Kist Tanısı Nasıl Konur?

Araknoid kistlerin tanısı için bilgisayarlı tomografi (CT) tetkiki yapılır. Bu tetkikte X ışını sayesinde görüntü elde edilir ve kistlerin içindeki sıvı siyah olarak belirlenir. MR tetkiki yapıldığında ise X ışını yerine manyetik alan kullanılarak tespit yapılır. Kişide araknoid kist tespit edildiğinde, hasta genellikle beyin cerrahı veya nöroloji uzmanına yönlendirilir. Araknoid kist bulgusu olduğunda, genellikle cerrahi girişim tercih edilir.

Araknoid Kist Tedavisi Nasıl Yapılır?

Araknoid kistlerin tedavisinde kullanılan yöntemlerin üstünlüğü kesin olarak kanıtlanmamıştır. Tedavide üç farklı yöntem kullanılır:

  • Kistin şantlanması
  • Açık ameliyatla mikroskop kullanarak kistin beyin alt tarafındaki beyin omurilik sıvısı yollarına açılması
  • Endoskopla kistin beyin alt tarafındaki beyin omurilik sıvısı yollarına açılması

Kistin içine takılacak şant, kistin içindeki sıvının karın boşluğuna boşalmasını ve yeniden kana karışmasını sağlar. Şant hastada yaşam boyu kalır ve tıkanma, kırılma, kopma veya enfeksiyon gibi sorunlar yaşanabilir. Ameliyatın riski daha az olmasına rağmen, şantla yapılan tedavinin riskleri uzun dönemde daha fazla olabilir. Diğer yöntemlerde, kişinin kafatası açılarak, mikroskop veya endoskop kullanılarak beyin tabanında beyin omurilik sıvısı yolları ve kist arasına pencereler açılır. Bu şekilde kistin içindeki sıvı beyin omurilik sıvısı yollarına karışır. Endoskopik yöntemde ciltte yapılan kesi 2-3 mm kadar olur. Bu yöntemin uygulanması özel bir bilgi ve deneyim gerektirir.

Araknoid kistlerin tedavisinde cerrahi girişim yapılması için kistlerin büyüme göstermesi ve çeşitli bulgular vermesi gereklidir. Kistlerdeki büyüme oldukça yavaş olur, ancak kistin çok büyümesi sıvı akımını engelleyebilir. Bu nedenle hastaya cerrahi girişim tavsiye edilir. Araknoid kistler bir tümör olarak algılanmamalıdır çünkü araknoid kist beyindeki normal dokudan kaynaklanır. Ameliyat edilmeyen hastaların düzenli olarak takip edilmesi gereklidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Mehmet

01 Haziran 2024 Cumartesi

Solda 3.5 cm ilk araknoid kist var bana bi sıkıntısı olur mu

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Mehmet Bey,

Araknoid kistler genellikle beyin veya omurilikte bulunan iyi huylu, sıvı dolu oluşumlardır. Çoğu zaman belirti vermezler ve tesadüfen tespit edilirler. Ancak kistin büyüklüğüne ve konumuna bağlı olarak baş ağrısı, nörolojik sorunlar veya diğer belirtiler ortaya çıkabilir. Bu nedenle, bir nöroloji uzmanına danışmanız ve gerekli görüntülemelerle kistin durumunu takip etmeniz önemlidir. Sağlık durumunuzla ilgili kesin bilgi ve öneriler için doktorunuzun değerlendirmesi en doğru yol olacaktır.

2. Cevap
cevap

Rengidil

Mehmet Bey, bu kistler genellikle sizi zora sokacak büyük belirtiler vermez. Kendisini şişlik olarak ortaya çıkarır ve içerisine omurilik sıvısı birikir. Gerekirse doktorlar bu sıvıyı bazı yöntemler alabilmektedir. Ancak oluşan kist sürekli büyüme gösteriyorsa kesinlikle zaman kaybetmeden doktora gitmeniz gerekir.

soru

Sevda

25 Mayıs 2024 Cumartesi

Araknoid kist 3×1 cm olmuş tehlikeli midir

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Sevda Hanım,

Araknoid kistlerin tehlikesi, boyutlarından ziyade bulundukları yere ve sebep oldukları belirtilere bağlıdır. 3x1 cm boyutunda bir araknoid kist, eğer beyin ya da omurilik üzerinde baskı yapıyorsa belirtilere yol açabilir ve bu durumda tedavi gerektirebilir. Belirtiler yaşayıp yaşamadığınızı ve doktorunuzun önerilerini dikkate almanız önemlidir. Daha ayrıntılı bilgi ve doğru yönlendirme için mutlaka bir nöroloji uzmanına başvurmalısınız.

Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Suzan

Çok büyüjik değil sanki ama yine takip etmek gerekli

3. Cevap
cevap

Ayla

Doktor herhangi bir şey söylemedi mi

4. Cevap
cevap

Ahmet Kayhan

Tehlikeli olma ihtimalini var doktora görün bence

soru

Gulay

19 Mayıs 2024 Pazar

9 yaşında oglumda araknoid kist belirlendi 2 sene once ama ölçülerde deyişim yok sonra risk olurmu

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Gulay Hanım,

Geçmiş olsun dileklerimi iletmek isterim. Araknoid kistlerin birçok durumda sabit kaldığı ve büyümedikleri bilinir. Ancak, herhangi bir risk oluşup oluşmayacağı konusunda en doğru bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz. Doktorunuz, belirli aralıklarla yapacağı kontroller ile kistin durumunu takip ederek gerekli gözlemleri yapacaktır. Oğlunuzun sağlığı ile ilgili endişelerinizi doktorunuzla paylaşarak detaylı bilgi almanız en iyisi olacaktır.

Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Müfiz

Öncelikle oğlunuza ve size büyük geçmiş olsun demek istiyorum. 2 yıldır oğlunuzun sahip olduğu araknoid kist büyüme ve gelişme göstermemiş ise büyük bir risk var denilemez. Ancak zannediyorum ki kist teşhis edildikten sonra düzenli olarak doktor kontrolünden geçiyordur oğlunuz. Sorunuzun en doğru cevabını sizi takip eden doktora sorduğunuzda o verecektir.

soru

Gizem

16 Mayıs 2024 Perşembe

Beynim de 22 17 lik bir kist var. Ve yaşım 15 bı zararı var mi

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Gizem,

Bu tür sağlık konularında en iyi yanıtı bir sağlık profesyonelinden alabilirsin. Bir nörolog ya da beyin cerrahına danışmanı öneririm. Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

Özel

Merhaba Beyinde oluşan kistler genellikle ciddi zararlara neden olmamaktadır.Ancak bunun tam belirleyicisi kistin bulunduğu yer ve boyutudur. Bazen çok küçük kistler bile konumu nedeni ile büyük etkilere neden olabilmektedir. Bu nedenle doktorunuzla görülerek gerekli tedavileri uygulatmanız çok önemlidir.

3. Cevap
cevap

Hüsna

Çok genç bir yaştasınız Gizem hanım. Öncelikle kistinizin iyi huylu bir kist olduğunu söyleyebilirim. Bu yüzden cerrahi müdahale için acele etmenize gerek yok. Ancak sorunun daha fazla tehlikeli yaratmaması için mutlaka erken önlem alınması gerekiyor. Bunun için de mutlaka uzman bir doktora başvurmanız şarttır. Geçmiş olsun Gizem hanım.

soru

Melisa

15 Mayıs 2024 Çarşamba

13 mm bos intensitesi izlenmektedir araknoit kist var ve doktora gittim her insanda olan bir sey dedi korkmamami soyledi ilc verdi bag agrin gecmesse ilaclrn dozunu artircam dedi korkuyorm icm hc rahat degil beni gecistrdi doktor daha 19 yasndaym bana yardmci olun tehlikelimidir ozel cerrhi yardm almam gerekiomu

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Melisa Hanım,

Öncelikle yaşadığınız endişeyi anlıyorum. Doktorunuzun söylediğine göre araknoid kist, genellikle ciddi bir durum değildir ve çoğu insanda bulunabilen bir yapıdır. Doktorunuzun tavsiyelerine uymak önemlidir. Eğer verilen ilaçlar etkili olmazsa, doktorunuzla tekrar iletişime geçmeniz ve durumu yeniden değerlendirmeniz en iyisi olacaktır. Özel cerrahi müdahale gerekip gerekmediği konusunda ise doktorunuzun yönlendirmesi en doğru bilgiyi sağlayacaktır. Sağlığınızı ve doktorunuzla olan iletişiminizi ihmal etmeyin.

Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

Öztunç

Bu kistler çok yaygın görülen kistlerdir. Tabi ki her insanda böyle kistler bulunur demek yanlış ancak bu kistler daha küçük kistler olduğu için ilaçlarla etkileri ortadan kaldırılabilmektedir. Bu nedenle ilaçlarınızı düzenli kullanmaya özen göstermeniz gerekmektedir.

soru

berat

12 Mayıs 2024 Pazar

oğlumda 27.5×23mm çapında araknoıt kist tespit edildi.tehlikelimi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Berat bey, araknoit kistler genellikle iyi huylu olup, çoğu zaman belirti vermez ve tedavi gerektirmez. Ancak, kistin boyutu ve yerine bağlı olarak bazen baş ağrısı, nöbetler veya diğer nörolojik semptomlar ortaya çıkabilir. Bu yüzden durumunuzu bir nöroloji uzmanına danışmanız en doğru yaklaşım olacaktır. Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

Tabende

Beyinde oluşan kistler belirtilerini daha fazla ortaya çıkarmaktadır. Özellikle bu kist türü, ileri ki dönemlerde beynin çalışmasına etkiler oluşturmaya başladığı zaman oğlunuzda olumsuz etkiler yaratacaktır. Bu nedenle doktorunuz ile kistin takibini elden bırakmamalısınız

soru

Cemal

05 Mayıs 2024 Pazar

4 buçuk santim araknoid kist im var ameliyat gereklimi

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Cemal Bey,

Bu tür bir durumda en doğru kararı verebilmek için bir nöroloji veya beyin cerrahisi uzmanına danışmanız önemlidir. Kistin boyutu, yeri ve belirtileriniz gibi faktörler ameliyat gerekip gerekmediğini belirlemede önemli rol oynar. Geçmiş olsun dileklerimle.

Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Kargın

Merhaba Cemal Bey, bu tür kistler genellikle hemen ameliyat edilmeyip cerah tarafından büyüyüp büyümediği takip edilir. Kistin büyümesi halinde sinirlere baskısı artar bu da hayat standartlarınızı zorlaştırır. Kist ameliyat edilecekse eğer buna hekiminiz karar verir.

soru

Nurgul gokmen

23 Nisan 2024 Salı

23×13 araknoid kisti var kafamda bunun tehlikesi varmidir

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Nurgul gokmen, araknoid kistlerin çoğu genellikle iyi huyludur ve belirti göstermezler. Ancak, bazen büyüyüp çevresindeki beyin dokusuna baskı yapabilirler. Bu nedenle, doktorunuzla düzenli takip yapmanız önemlidir. Kistin boyutu ve yerleşimine göre size özel tavsiyeler verebilir. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Barın

Bu kistler insanlarda beynin çalışma sistemini etkileyebilecek kistlerdir. Bu nedenle kesinlikle gerekli muayene ve tedavileri elden bırakmamalısınız. Üstelik periyodik kontrollerle bu kistin takip edilmesi gerekmektedir. Kistte büyüme gözleniyorsa alınması gerekebilmektedir.

soru

Tuğrul

22 Nisan 2024 Pazartesi

6 ay önce beyin Mr da 4 cm araknoit kist göründü. Yeniden Mr a girdim. 5 cm olmuş. Büyümeye devam eder mi.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Tuğrul Bey,

Araknoid kistlerin büyümesi bazen mümkün olabilir. Ancak, bu durum her hastada farklılık gösterebilir. Doktorunuzla bu durumu detaylı bir şekilde görüşmek ve gerekirse ek tetkikler yaptırmak en doğru yaklaşım olacaktır. Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

Karaca

Merhaba, görünüşe göre yavaşta olsa kist üzerinde büyüme söz konusu olmuştur. Bu gibi kistler genellikle iyi huylu ise kısa bir süre sonra büyümeye devam etmediği gibi durmaktadır. Ancak yine de ne kadar büyüyeceği bilinmemektedir. Bu nedenle doktorunuzun belirttiği bilgilere özen göstermeniz gerekmektedir.

3. Cevap
cevap

İhlas

Bu gibi kistlerin periyodik olarak kontrolü aksatılmamalıdır. Büyüyüp büyümeyeceği hakkında net bir şey söylemek mümkün değildir. Bunun için sürekli periyodik kontrollerinizi yaptırın. Eğer hala büyüme görülür ise kistin alınması gerekebilir.

soru

Baver

17 Nisan 2024 Çarşamba

3.5 santim kist var beyninde zararları nedir

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Baver,

Beyinde bulunan 3.5 santimlik bir kistin zararları ve etkileri, kistin türüne, yerine ve büyüklüğüne bağlı olarak değişebilir. Bu tür kistler genellikle baş ağrısı, görme bozuklukları, dengesizlik, bulantı veya kusma gibi belirtilere neden olabilir. Ancak, kesin tanı ve tedavi için bir beyin cerrahı veya nörolog ile görüşmeniz önemlidir. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Mehmet Aydın

Beyinde oluşan kistler; Kişide baş ağrısı, mide bulantısı, görme bozukluğu ve titreme gibi durumları yanında getirebilmektedir. Baver bey öncelikle 3.5 santimlik kist oluşumu beynin hangi bölgesinde olduğu ve etkilerinin neler olduğunun bilinmesi gerekir. Bunun için tahlil ve tetkikler yapılmalıdır. Bu hususla uzman hekime görünerek belirtilen tedavi yöntemlerini uygulamalısınız.

3. Cevap
cevap

Erkınay

Beyinde oluşan kistler zamanlar beynin çalışma sistemini etkileyeceği için genellikle ortaya çıkardığı belirtilerle birlikte yaşam kalitenizi etkileyecektir. Beyinde oluşan birçok kist insanlarda unutkanlık, vücutta uyuşukluk, sürekli yorgunluk, baş ağrısı, baş dönmesi, kusma ve buna benzeri birçok farklı rahatsızlıkla birlikte kendisini gösterecektir. Mutlaka doktor kontrolü gerekmektedir.

soru

Gül

10 Nisan 2024 Çarşamba

Merhaba bende 18 mm çapında aroknoid kist tesbit edildi mr sonucunda bununla birlikte denge kaybı baş dönmem ve midem bulantısı baş ağrısı fazla acaba ne gibi bi yol izlemeliyim

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Gül,

Yaşadığın belirtiler rahatsız edici olabilir ve aroknoid kistlerin bu tür semptomlara neden olabileceği biliniyor. Bu durumda, bir beyin cerrahisi uzmanına başvurmanı tavsiye ederim. Uzman doktor, kistin boyutu ve yerleşimine göre sana uygun tedavi yöntemlerini değerlendirecektir. Geçmiş olsun.

Sevgiler,
[Senin adın]

2. Cevap
cevap

Gülhan

aroknoid kist tedavisinde 3 farklı yöntem kullanılır: bu yöntemlerden en etkili ve kalıcı olanı cerrahi olanıdır.

3. Cevap
cevap

Gülhan

aroknoid kist tedavisinde 3 farklı yöntem kullanılır: bu yöntemlerden en etkili ve kalıcı olanı cerrahi olanıdır.

4. Cevap
cevap

Sergen

Merhaba, mr sonucunuza bağlı doktorunuz uygun birşey söyleyecektir. Onun için herhangi bir ilaç kullanmadan sadece doktorunuzun tavsiyesini alabirlisiniz. Bunun yanısıra şikayetleriniz ne ise anlatmanızda fayda olacaktır. İyi günler.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Hipofiz Nedir?

Hipofiz Nedir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kist Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Kist Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Schmorl Nodülü

Schmorl Nodülü

İyi Huylu Kist Belirtileri ve Tedavisi

İyi Huylu Kist Belirtileri ve Tedavisi

Kist Miyom Belirtileri ve Tedavisi

Kist Miyom Belirtileri ve Tedavisi

Dermoid Kist Ameliyatı

Dermoid Kist Ameliyatı

Güncel

Çikolata Kisti Bitkisel Tedavi

Çikolata Kisti Bitkisel Tedavi

Güncel

Kist Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kist Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Tendon Kisti Belirtileri ve Tedavisi

Tendon Kisti Belirtileri ve Tedavisi

Parmakta Kist Belirtileri ve Tedavisi

Parmakta Kist Belirtileri ve Tedavisi

Tarlov Kisti Belirtileri ve Tedavisi

Tarlov Kisti Belirtileri ve Tedavisi

Memede Kist Neden Olur?

Memede Kist Neden Olur?

Brankial Kist Belirtileri ve Tedavisi

Brankial Kist Belirtileri ve Tedavisi

Kiste Ne İyi Gelir?

Kiste Ne İyi Gelir?

Dalakta Kist Belirtileri ve Tedavisi

Dalakta Kist Belirtileri ve Tedavisi

Dermoid Kist Belirtileri

Dermoid Kist Belirtileri

Kalsifikasyon Belirtileri ve Tedavisi

Kalsifikasyon Belirtileri ve Tedavisi

Beyinde Kist Neden Oluşur?

Beyinde Kist Neden Oluşur?

Anekoik Kist Belirtileri ve Tedavisi

Anekoik Kist Belirtileri ve Tedavisi

Hipoekoik Lezyon Nedir?

Hipoekoik Lezyon Nedir?

Bartholin Kisti Belirtileri ve Tedavisi

Bartholin Kisti Belirtileri ve Tedavisi

Kanamalı Kist Belirtileri ve Tedavisi

Kanamalı Kist Belirtileri ve Tedavisi

Yumurtalık Kisti Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Yumurtalık Kisti Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Boyunda Kist Belirtileri ve Tedavisi

Boyunda Kist Belirtileri ve Tedavisi

Solid Kist Belirtileri ve Tedavisi

Solid Kist Belirtileri ve Tedavisi

Dermoid Kist Belirtileri ve Tedavisi

Dermoid Kist Belirtileri ve Tedavisi

Çikolata Kisti Ameliyatı Sonrası Gebelik

Çikolata Kisti Ameliyatı Sonrası Gebelik

Kafada Kist Belirtileri ve Tedavisi

Kafada Kist Belirtileri ve Tedavisi

Epidermal Kist Belirtileri ve Tedavisi

Epidermal Kist Belirtileri ve Tedavisi

Rahimde Kist Patlaması

Rahimde Kist Patlaması