Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Beyinde Kist

Beyinde Kist

Beyinde kist, beyin ve omuriliğin etrafında bulunan bir zar bulunmaktadır. Bu zar mikroskop altında bakıldığında örümcek ağına benzetilir. Bu yüzden bu zara araknoid adı verilmektedir. Araknoid kistler beyin omurilik sıvısına benzeyen sıvıları içinde barındıran kistler olmaktadır. Bunun nedeni olarak da beyin ve omurilik zarları ayrı ayrıdır. İçerisinin sıvıyla dolması sonucunda kistler oluşmaktadır. Bu kistler her yaş grubunda görülebilen kistlerdir. Yapılan araştırmalara göre kistlerin çocukluk yaşlarda olması daha fazladır. Bu kistler doğumsal olarak daha çok görüldüğü gibi, geçirilen bir travma sonrasında ya da kanama sonrasında oluşabilir. Beyinde oluşan kistlerin bazen içi katı da olabilir. Beyin kistlerinin çoğu, selim olduğundan zararlı olmamaktadır. Yani hapis türünde olmadığından hayati tehlikesi olmayacak ve diğer organlara sıçrayıp yayılması gibi bir durum söz konusu olmayacaktır. Beyin kistinin hangi tarafta olacağı çok önemli olacaktır. Genellikle bir zararı olmadığından ve tespit edilmesi çok zor olmaktadır. Eğer kistler büyümeye başlarsa o zaman çok tehlikeli olacaktır. Beynin bulunduğu bölgesine aşırı bir baskı yapacağından, beynin bulunduğu bölgesindeki bölümün görevini yerine getirmemesine neden olacaktır. Baş ağrısı gibi belirtileri olacaktır. Eğer büyümeye başlarsa inme gibi nedenleri olacaktır. Çok olmasa bile bazı hastalarda epilepsi nöbetine neden olduğu gözlemlenmiştir.

Beyin kistlerinin belirtileri nelerdir?


Yeni doğan çocuklarda da görülebileceği gibi bütün yaş grubunda görülebilmektedir. Sürekli olarak baş ağrısı çekenlerin %60 bölümü beyin kisti olmaktadır. Hastaların çoğunda herhangi bir şikâyet olmazken, bazı hastaların şiddetli ağrıları olmaktadır. Bunun nedeni beyin kistinin bulunduğu yerdir. Kistin büyümesi sonucunda omurilik sıvısının tek yönlü akımına neden olacaktır. Beyin kisti erkeklerde daha sık görülmektedir. Beynin sol bölümünde görülme riski daha sık görülüyor. Yetişkin bir insan da birçok belirtiler görülmektedir. Çok şiddetli baş ağrısı insanların hayatlarını olumsuz yönde etkileyecektir. Epilepsi krizi sonucunda sıklıkla nöbet geçirebilir. Mide bulantısı bazen kusma, hasta farkında olmadan dengesiz yürüme, hissetme de sorun yaşarlar. Bazı hastalarda psikolojik bozukluklar görülebilmektedir. Bebeklerde ve çocuklarda daha farklı belirtiler göstermektedir. Gelişimini tam olarak tamamlayamadığından, kafanın çok biçimsiz olarak büyümesi, şekil bozuklukları, çocukların ergenliğe çok erken girmesi, gelişimlerinin durmasına hatta zamanla da gerilemesi, Tedavi edilmediğinde daha çok omurilik sıvısının akımı olmadığından göllenmesiyle sonuçlanacaktır.

Beyin kistleri tedavisi nasıl yapılır?


Bazı durumlarda herhangi bir belirti vermediğinden şikâyet olmadığı için uzun yıllar boyunca bilinmediğinden beyinde kalacaktır. Beyin tomografisi ya da MR çekilmesi sonucunda görülmektedir. Herhangi bir belirti sonucunda teşhis edilen beyin kisti ameliyat edilerek alınması gerekmektedir. Ameliyat gerektiren fakat alınmayan kistlerin daha da büyümesi sonucunda insan hayatını tehlikeye atacaktır. Ameliyat iki türlü yapılmaktadır. Birinci yöntem olarak şant ameliyatı olmaktadır. Şantın bir ucunu beyinde bulunan kistin içerisine takılmaktadır. Şantın diğer ucu da karın içerisinde cilt altına yerleştirilen bir tüp yerleştirilir. Bu tüp karın içerisinde ilerleyen bir tüp olmaktadır. Beyin kistinin içinde bulunan sıvının bu tüpe boşalarak bitmesini sağlamaktadır. Kistin çıkarılmasında ikinci ameliyat türü ise kistin bulunduğu bölgeye çok küçük bir delik açılır. Bu delik sayesinde beyinden kistin boşaltılması sağlanır. Genellikle günümüzde birinci yöntem daha sıklıkla tercih edilmektedir.

Beyin kistleri tehlikeli midir?


Beyindeki kistler çeşitli türlerde olabilir ve bazıları tehlikeli olabilirken bazıları zararsız olabilir. Kistler, sıvı dolu kesecikler veya kapsüller olarak tanımlanabilir ve beynin farklı bölgelerinde oluşabilir. Bazı kistler doğuştan gelirken, diğerleri yaşam boyunca gelişebilir.

Beyindeki kistlerin tehlikelilikleri, kistin türüne, boyutuna, konumuna ve semptomlara bağlı olarak değişebilir.
  • İntrakranial basınç artışı: Kistler büyüdükçe, çevredeki dokulara baskı yapabilir ve intrakranial basıncın (Beyindeki basınç) artmasına neden olabilir. Bu durum baş ağrısı, bulantı, kusma, görme problemleri gibi semptomlara yol açabilir ve ciddi olabilir.
  • Nörolojik belirtiler: Kistler, beynin belirli bölgelerine baskı yaparak nörolojik semptomlara neden olabilir. Örneğin, baş dönmesi, denge kaybı, kas kontrolünde zorluklar, uyuşma, karıncalanma veya güç kaybı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
  • Epilepsi: Kistler, beyin dokusunda anormal elektrik aktivitesine neden olabilir ve epileptik nöbetlere yol açabilir.
  • İnfeksiyon riski: Kistler, bazı durumlarda enfeksiyon riskini artırabilir. Özellikle kist içindeki sıvı enfekte olursa, beyin enfeksiyonu riski artabilir.
  • Kistin büyümesi: Bazı kistler zamanla büyüyebilir ve çevredeki beyin dokusuna baskı yapabilir. Bu durumda, beyin fonksiyonları etkilenebilir ve ciddi sonuçlara yol açabilir
Beyin kisti ameliyatı nasıl ve ne zaman yapılır?

Beyindeki bir kistin cerrahi müdahale gerektirip gerektirmediği, kistin türüne, boyutuna, konumuna ve semptomlara bağlı olarak değişir. Bazı durumlarda, kistler belirtiler veya potansiyel riskler nedeniyle cerrahi olarak çıkarılabilir. Diğer durumlarda ise kistin takip edilmesi ve tedavi edilmesi gerekmeyebilir.

Beyin kisti cerrahisi genellikle nörocerrahi uzmanları tarafından gerçekleştirilir. Bu işlem, kistin çıkarılması veya drenajı için beyin cerrahi tekniklerinin kullanılmasını içerebilir. Cerrahi müdahale için genellikle şu durumlar düşünülür:
  • Semptomlar: Kistin neden olduğu semptomlar (Baş ağrısı, nörolojik belirtiler, epileptik nöbetler vb.) ciddi ise ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiliyorsa cerrahi müdahale düşünülebilir.
  • Büyüme veya basınç: Kistin büyüklüğü, beyin dokusuna baskı yaparak baş ağrısı, nörolojik bozukluklar veya diğer komplikasyonlara yol açıyorsa cerrahi düşünülebilir.
  • Kistin türü: Bazı kistler (Örneğin, kistik tümörler) kanserli olabilir veya büyüme potansiyeli olan yapılar olabilir. Bu tür kistlerin çıkarılması genellikle gereklidir.
Cerrahi müdahale öncesinde, doktorunuz kistin durumunu değerlendirecek, çeşitli görüntüleme testleri (MRI, CT taraması vb.) isteyebilecektir. Cerrahi prosedür genellikle hastanede yapılır ve genel anestezi altında gerçekleştirilir.

Son Güncelleme : 20.01.2024 23:59:58
Beyinde Kist ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Beyinde Kist Yorumları
şifre

22 Yorum Yapılmış "Beyinde Kist"
Benim beynimde de kist var ama almıyolar.Her sene mr çektirmeye gidiyoruz.Acaba 13 yaşındayım diye mi almıyolarlar?
Nur . 18.01.2017
4 YANITI GÖRÜNTÜLE
Beynimde kist olduğunu söylediler arada sol gözümde görmede sorun var baş ağrısıyla beraber mide bulantısı oluyor halsizlik var anti deprasyon kullanıyorum sakıncası varmı
Hatice Uzun . 29.12.2017
2 YANITI GÖRÜNTÜLE
Beynimde kist var aşırı şiddetli ağrım var bigrem var bu ağrıyı kist mi tetikliyor yoksa migren mi. ..
Senay Bilgin . 03.08.2017
2 YANITI GÖRÜNTÜLE
Benım oglum 2.5yasında beynınde kıst var dedıler .aglamaya gelmıyo agladıgı zaman kendınden gecıyo.
Sevda . 28.05.2018
2 YANITI GÖRÜNTÜLE
Beyninde kist var sol tarsfım kompile uyuşuyor bi zararı varmı
Ferhat . 13.04.2017
2 YANITI GÖRÜNTÜLE
Beyinde kis iyisi ve kötüsü varmıdır
Soylermisiniz . 10.12.2017
2 YANITI GÖRÜNTÜLE
Benim de beyin iliginin altında toplanan bi sıvı var baş ağrısı mide bulantısı baş dönmesi halsizlik unutkanlık çok oldu gitim kis dedi iki ay içerisinde beni 7 defa emara koydular çeşit çeşit ilaçlar verdiler dozlari yüksek ameliyat olmamı istediler ama kaldığım yerde o ameliyatı yapamayacaklarini söylediler kisim çok çabuk büyüyordu 16mlimden 22ye çıktı ameliyat risk liydi felç kalma ve masada da kala bilir misim o yüzden korktum ameliyat olmadım şimdi ilaclarida bıraktım ama gittikçe ağrılarım çoğaldı baş donmelerim midem bulantısı halsizlik gittikçe kötü oluyorum ne yapabilirim şimdi
Sahra . 07.07.2017
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Ben 41 yasindayim bas agrimdan dolayi beyin cerrahina gittim beyinin sol tarafinda noroglial kist var 9mm buyuklugunde dediler 3 ay arayla kontrol istedi dr basimda gecmeyen ara ara agrim siddetleniyo ve sol taraf yuzumde karincalanma hissi var kist yaparmi ve boyuru ne kadar olursa tehlikeli olur
Elif . 12.04.2017
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
kardeşimin kafasında kist var ve hamile 1 ay sonra doğum bekleniyor ama kardeşimin nefes borusunun üstünde bu kist drlar alınamaz diyor başka napacagız burnu kanıyor ve pıhtılaşma var burun içinde yardım edin ne olur
Havva . 20.04.2017
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Bnm bebegim 11 gunluk ve erken dogum yaptm 34 haftalik dogdu ve kuvezde kaldi bir hafta boyunca basinda sol koroid pleksusta 7.5×4mm boyutlarinda ince duvarli anekoik kist var tedavisi varmidir ve ne yapmam gerekir?
Halime Pınar . 30.10.2017
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Benim arkadaşımın beyninde de kist var fakat doktorlar bir şey yapamıyor ve ölüm tehlikesi var. Doktorlar neden bir şey yapamıyor neden ameliyat edemiyorlar?
Gökçe . 14.04.2016
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Benim başım çok ağrıyor mide bulantısı da var. Mr cektirdim komplike kist çıktı . Tedavisi var mı kist kötü huylu mudur?
Sema . 28.03.2017
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Salam,ben azeri lutfen yardimci olurmusunuz,benim olumda 1.9mm kist var,tedaviyle gecermi,yoksa ameliyyat gerekiyormu?
Murad . 21.06.2017
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
beynimde 1 ,5 santim kis var ilaç kullanmama rağmen geçmiyor öneriniz nedir
Mehmet Fatih . 10.10.2017
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Ben 20 yaşındayım ve yıllardır başım ağırıyo en son doktora gittim beynimin ortasında kist varmış 1santimetre boyunda zararsızmış ve büyümüyomuş yılda 2 kere emar çekiliyorum . Başım çok ağırıyo ama doktorum kist ağrı yapmaz sinir stres ve gerginlik yapma dedi Ama benim baş ağrım bir türlü geçmiyo bazen ağrısına dayanamıyorum hüngür hüngür ağlıyorum ne yapmam gerek
Rabia . 08.03.2020 13:49:49
CEVAP YAZ
Her iki orta krainal fossadatemporallob anteriorunda ekstraaksiyel mesafede solda 13×5 sağda 9×3mm ebatli hipodens yapilar izlenmektedir ilk planda fizyolojik bos mesafesine ait olduğu dusunulmek ile birlikte ayiricitanida araknoid kist dusunulebilir
Gulsen . 16.10.2017
CEVAP YAZ
40 yasindayim sol tarafta bir agri oluyor kafa icinde kist oldugu soylendi kanser değilmiş ama bas donmesi mide bulantisi oluyor ilac tedavisine baslandi bas donmesine ve mide bulantisina ne yapabilirim?
Derya . 11.09.2018 13:02:48
CEVAP YAZ
Nur kardeşim, benim de beynimde kist çıktı ve doktorlar aynısını söyledi her sene MR çektirin. Yaşım 56, kistin bulunduğu yer itibariyle ameliyat olamayacağımı söylediler.
Lil . 31.01.2017
CEVAP YAZ
gökçe kardeşim trabzonda farabi hastanesinde prof dr. kayhan kuzeyli ve erhan arslan hoca var bu hocalar bu işin uzmanı olmuşlar onları bulmanı tavsiye ederim
Kerem . 13.10.2016
CEVAP YAZ
Hayvan hanım benim beynimde araknoid kist vardı şant takıldı3sene sonra hamile kaldım doğum yaptım ama sezaryen hiçbirsıkıntı olmadı
Arzyksl . 16.05.2017
CEVAP YAZ
beynımde 25x15 oranında lezon var nasıl olucak
Sevda . 09.09.2017
CEVAP YAZ
Beyni kistasyny fizikle tedavi etmek mumkinmi
Kuwwat . 01.05.2017
CEVAP YAZ
Hipoekoik Lezyon Nedir
Hipoekoik Lezyon Nedir
Hipoekoik Lezyon; Hipoekoik lezyon genellikle halk arasında hastalığın olduğu bölgelerde doku bozukluğu olarak bilinmektedir. Tıp alanında Uzman doktorlar tarafından yapılan test ve MR'ler sonucunda anlaşılmaktadır.Hipoekoik Lezyon Nedir?Halk arasınd...
Kist Adet Gecikmesi Yapar mı
Kist Adet Gecikmesi Yapar mı
Kist adet gecikmesi yapar mı, kadınlarda ortaya çıkan yumurtalık kistleri yumurtalıklarda tek ya da çift taraflı oluşan içi sıvı dolu kesecikler olarak adlandırılır. Bu kistler 2-30 santimetreye kadar değişebilen büyüklüklerde olur. Yumurtalık kistle...
Kalsifikasyon
Kalsifikasyon
Kalsifikasyon, kimya teriminde söylenecek olursa kireç taşına dönüşme olarak söylenirken. Tıp alanında hekimlik dilinde ise kalsifikasyon bazı dokularda kalsiyum toplanması yani kireçlenme olduğu söylenmektedir. Kısacası dokularda kireçlenme olarak b...
Sol Over Kisti
Sol Over Kisti
Sol Over Kisti, Yumurtalık kistlerinin çok sık rastlanan urlar olduğu bilinmektedir. Yumurtalık (Over) kistleri birçok kadının korkulu olan rüyasıdır. Yumurtalık kistlerinin kadınların yaşamları boyunca en az bir kere de olsa tecrübe ettikleri bilinm...
Anekoik Kist
Anekoik Kist
Anekoik Kist, yumurtalık kistlerinin ilerlemiş halidir yani kistin ikinci aşamasıdır. Diğer kistlere göre daha çok dikkate alınması gereken kist çeşitlerinin genel adıdır. Anekoik Kist daha belirgin ve çapı daha büyük olan kist grubudur. İnsan vücudu...
Kist Patlaması
Kist Patlaması
Kist Patlaması, Önce kistin ne olduğundan bahsedelim. Kistin içinin sıvı ile dolu keseciklere verilen ad olduğu bilinmektedir. Kistin hemen hemen vücudun bütün organlarında olabileceği belirtilmektedir. Yüzlerce kist türü bulunduğu ve birçoğunun iyi ...
Genital Bölge Kisti
Genital Bölge Kisti
Genital bölge kisti, Bartholin adındaki bez vajinanın giriş bölgesinde ve sağ tarafta da sol tarafta da bulunan bir salgı bezi olmaktadır. Bu salgı bezi iç bölgede olduğundan çıplak gözle görülmeyeceği gibi, elle muayene sonucunda da hissedilmez. Bu ...
Kist Varken Hamile Kalınır mı
Kist Varken Hamile Kalınır mı
Kist varken hamile kalınır mı, kadın üreme sisteminde oluşan kistler genellikle hamile kalmaya engel sağlık sorunları arasında değildir. Kistin oluştuğu sırada ya da kist kaybolduğunda hamile kalma olasılığı çok yüksektir. Fakat bazı üreme sistemi il...
Retansiyon Kisti
Retansiyon Kisti
Retansiyon Kisti, Kist, ince bir duvarla çevrili içi genellikle sıvı dolu yapılardır. Vücudun böbrek, karaciğer, pankreas, diş kökü, meme, boyun, dudak, ağız gibi birçok yerde görülür. Sinüslerde (Kafa kemikleri içine yerleşen ve ağızları burun boşlu...
Bebek Beyninde Kist
Bebek Beyninde Kist
Bebek beyninde kist, genellikle anne karnında olmaktadır. Gebeliğin erken döneminde beyinde meydana gelen kistik genişlemedir. Beyin omurilik sıvısının dolaştığı sistemle ilgili olmayan bu kistik yapılar, hidrosefaliden daha farklıdır. Nadiren etkili...
Göğüste Kist
Göğüste Kist
Göğüste kist, göğüs kistleri göğüs içine yerleşen ve genellikle iyi huylu içi sıvı ile dolu keselerdir. Göğüste bir ya da daha fazla kist oluşabilir. Yuvarlak ya da oval şeklinde yumrular halinde tarif edilebilir. Göğüs bölgesinde meydana gelen kistl...
Sağ Overde Kist
Sağ Overde Kist
Sağ overde kist, İçi sıvı ya da gaz olan maddelerle boşlukların dolmasıdır. Kist vücut boşluklarının çeşitli yerlerinde olabilir. Genel olarak iltihaplı bir yapıda olduğu için birçok insanda görülmektedir. Ameliyatla, doğal tedavi yöntemlerle ya da i...

 

Beyinde Kist
Hipoekoik Lezyon Nedir
Kist Adet Gecikmesi Yapar mı
Kalsifikasyon
Sol Over Kisti
Anekoik Kist
Kist Patlaması
Genital Bölge Kisti
Kist Varken Hamile Kalınır mı
Retansiyon Kisti
Bebek Beyninde Kist
Göğüste Kist
Sağ Overde Kist
Kist Kanaması
Parmakta Kist
Kist Ağrısı
Kist İçin Bitkisel Çözüm
Septalı Kist
Memede Kist Neden Olur
Karında Kist
Boğazda Kist
Yumurtalık Kisti Bitkisel Tedavi
Hamilelikte Kist
Araknoid Kist Tehlikeli midir
Bacakta Kist
Kasıkta Kist
Kemik Kisti
Rahimdeki Kist Belirtileri
Kanamalı Kist
Entamoeba Histolytica Kisti
Popüler İçerik
Kist Kanaması
Kist Kanaması
Kist kanaması, yumurtalıkların büyümesi ile içerisinde bulunan kistin sıvı artışı nedeni ile gerginleşme ve kistin yırtılmasına ya da patlamasına nede...
Parmakta Kist
Parmakta Kist
Parmakta kist, kist vücutta farklı yerlerde oluşabilen içi sıvı dolu keseciktir. Kistin vücutta oluştuğu yerlerden biri e parmaklardır. Parmaklarda ol...
Kist Ağrısı
Kist Ağrısı
Kist Ağrısı, kişide kistin olduğu bölgeye göre ağrı farklılık gösterir. Kist insanlar arasında içi dolu iltihaplanma ve enfeksiyon olarak bilinir. Tıp...
Kist İçin Bitkisel Çözüm
Kist İçin Bitkisel Çözüm
Kist İçin Bitkisel Çözüm, Kapalı bir kesecik ya da kapsül şeklinde oluşan genellikle sıvı ya da gazla dolu olan kabarcığa benzer bir kitledir. Sayılar...
Septalı Kist
Septalı Kist
Septalı kist, vücutta oluşan kistlerin içeriğinin yani içi sıvı dolu olan kistik yapıların bağ dokusuyla bölünmesiyle oluşmuş kistlerdir. Kistler ince...
Memede Kist Neden Olur
Memede Kist Neden Olur
Memede kist neden olur, kistler içi sıvı madde, yarı sıvı madde ya da katı madde içeren oluşumlardır. İçerisi sıvıyla dolu olan kistler, memede süt ka...
Karında Kist
Karında Kist
Karında kist, halk dilinde içi dolu olan gaz ya da sıvı bir madde ile boşlukların dolmasıdır. Kadınlarda görülen karın kisti yumurtalık kisti olarak a...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Beyinde Kist
Hipoekoik Lezyon Nedir
Kist Adet Gecikmesi Yapar mı
Kalsifikasyon
Sol Over Kisti
Kist Geçti Ama Adet Olamiyorum
Bebeğimin Beyninde 2 Cm Boyutunda Araknoid Kist Görüldü
Biyopsi Gerekliliği
Mesane Kisti
Gögsümde Kist Var Korkuyorum
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Kist Geçti Ama Adet Olamiyorum
Bebeğimin Beyninde 2 Cm Boyutunda Araknoid Kist Görüldü
Biyopsi Gerekliliği
Mesane Kisti
Gögsümde Kist Var Korkuyorum
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024