{ "title": "Yüzde Kist", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/yuzde-kist.gif", "date": "21.01.2024 01:29:49", "author": "Nagihan Öztürk", "article": [ { "article": "Yüzde Kist, sıkça görülebilen bir hastalık türüdür. Genelde sıvı veya sarımsı bir irin ile dolu kanserojen olmayan, kapalı doku hücresidir. Yüzdeki kist, yüzün altında nohut büyüklüğünde görülebilir. Genel olarak geçirilen bir enfeksiyon sonucu veya yağ oluşmasından meydana gelen salgı bezlerinin tıkanmasından dolayı oluşur. Yüzde oluşan kist kesinlikle bulaşıcı değildir, uzun süre geçmez ise hemen bir hekime başvurun. Hekimin tavsiyeleri doğrultusunda gerekli önlemleri alın. Yüzdeki kist de genelde ağrı olmaz fakat kist ile oynayıp sıkmaya çalıştığımızda ağrı meydana gelir. Sıkma sonucu boşaltılan kisttin yerinde büyük oranda leke kalır.

Yüzde Kistin Belirtileri Nelerdir?

Yüzdeki Kistte ağrı olmaz. Yüzde kızarıklık meydana gelir. Bu kızarıklık zaman içinde büyümeye başlar. Genelde ağrısız olur ama ara ara kaşıntı meydana gelmektedir. Yüzdeki kiste dokunduğunuz zaman deri altındaki kist kayacak gibi olur. Kist ile oynadığımızda sıkmaya çalıştığımızda ağrı oluşur.

Yüzde Kist Nasıl Tedavi Edilir?

Yüzdeki kist ile oynamadığınız taktirde kendiliğinden geçebilir. Yüzde kist uzun bir zaman olmasına rağmen geçmediği zaman hemen bir doktora başvurmalı. Yapılan muayene sonucu yüzdeki sivilceye müdahale edilip edilmeyeceğine karar verilir. Doktor muayenesi sonucu yüzdeki kistin akıtılması uygun görülebilir. Yapılacak bu işlem oldukça keskin bir cisim ile kisti delerek içerisindeki irin, sıvıyı boşaltmayı sağlar. Bu işlem yapılarken hastada hafif ağrılar olabilir. Yüzdeki bazı kistleri küçültmek için kortizon ilaçları bir enjeksiyon yardımı ile kiste ilaç tedavisi uygulanır. Yapılan bu uygulamalara rağmen yüzde kist geçmediyse veya tekrar yenilemeye başladıysa cerrahi müdahale gerekebilir.
" } ] }