{ "title": "Yoğun İçerikli Kist", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/yogun-icerikli-kist.gif", "date": "19.01.2024 06:28:12", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Yoğun içerikli kist, kist vücutta farklı alanlarda oluşabilen içi sıvı dolu keseciklere verilen addır. Kist bazen hiç fark edilmeden seyredebilir. Bazı durumlarda ise hastada şikâyetlere yol açarak doktora başvurma nedeni olabilir. Kist genellikle tedavi edilmeye gerek duyulmaz. Ancak kistin durumu, hastanın şikâyetleri kistin mutlaka tedavi edilmesine neden olabilir. Kistlerin kansere dönüşme olasılığı oldukça düşük olsa da şüpheli durumlarda mutlaka detaylı incelenmesi gerekir.

Yoğun içerikli kistlerin içinde oluşan sıvı bazı durumlarda aşırı çoğalabilir. Bu kistlerin içi sıvı mı yoksa hücre dolu bir kitle mi olduğu fark edilemeyebilir. Yoğun içerikli kistlerin bu nedenle detaylı incelenmesi ve takip edilmesi gerekir. Göğüste fark edilen bir kitlenin içi sıvı dolu mu yoksa hücre dolu bir kitle mi olduğunu mutlaka tespit edilmesi gerekir. Kistin türü ultrason ile kolaylıkla tespit edilebilir.

Kistlerin büyük kısmında tedavi edilmeye gerek duyulmaz. Tespit edilen kist basit bir kistse kendiliğinden kaybolması beklenir. Ancak tespit edilen kist komplike ya da yoğun içerikli ise mutlaka düzenli takip şarttır. Her 6 ayda ultrason çekilerek kistin durumu kontrol edilmelidir. Eğer kist içindeki sıvı düzensizse ve tanecikler oluşmuşsa kist sıvısı boşaltılır. Boşaltılan sıvıda şüpheli bir olgu saptanmışsa patolojik olarak detaylı incelenmelidir. Yine kistte çekilen sıvıda kan varsa patolojik olarak değerlendirilmelidir. Eğer gerekli görülmüşse kist ameliyat ile alınmalıdır. Kist ameliyatlarında yaygın bir şekilde kullanılan laparoskopi hem hasta hem de doktor için oldukça konforlu ve güvenilir bir yöntemdir.
" } ] }