{ "title": "Yağ Kistleri", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/yag-kistleri.gif", "date": "19.01.2024 09:50:56", "author": "serdar hamkan", "article": [ { "article": "Yağ Kistleri, Adına epidermis denilen cildin en dış tabakasında oluşan kist türüne yağ kisti denir. Bu yağ kistlerine lipom denilmektedir. Yağ kistinin bir diğer adının da deri kisti olduğu bilinmektedir. Bazen bu kistlerin adına epidarmel kist denildiği de bilinmektedir. Yağ kistlerinin tehlikeli olmadığı bilinmektedir. Yağ kistleri farklı büyüklüklerde olabilirler. Fakat çoğunun küçük olduğu bilinmektedir. Çoğu kişinin yaşamları boyunca iki düzine veya daha fazla kist geliştirebildiği bilinmektedir. Yağ kistlerinin çoğunlukla kubbe şeklinde olduğu ve çok yavaş geliştiği bilinmektedir. Yağ kistlerinin deri altında hareketli bir yapı sergiledikleri bilinmektedirler. Yağ kistleri yumuşak olurlar. Bu yağ kistlerinin derideki yağ üreten bezlerin bloke olmuş olması ya da tıkanması sonucu oluştuğu bilinmektedir.

Kistlerinin keselerinin içinin yağlı bir sarı madde ile dolu olduğu belirtilmektedir. Yağ kistinin en birincil belirtisi soluk bir şişkinliktir. Kistlerin ilk ağrısız yuvarlak yumrular şeklinde deride görüldüğü bilinmektedir. Genellikle soluk bir yapıda oldukları belirtilmektedir. Yağ kistinin varlığının çok yaygın olduğu bilinmektedir. Bu kistlerin varlığının genellikle ciddi bir durum olmadığı ve kanserli bir durum olmadığı belirtilmektedir. Bu kistlerin kafanın derisinde, testis torbasında ve göğüs gibi tüylü olan yerlerde meydana gelmeye eğiliminin olduğu belirtilmektedir. Yüz, kulak ve kollarda da yaygınlık gösterdikleri bilinmektedir. Kistten gelen akıntı olması, ağrı olması, kistin kızarması, kistin iltihaplanması ve kistin şişmesi durumunda durumun ciddileştiği bilinmektedir ve bu oluşum gösteren durumlarla karşılaşan hastaların acil tıbbi bakım almaları söylenmektedir. Testosteron hormonları yüksek olanların, ciltlerinde yaralanma oluşanların ve kıl köklerinde şişme oluşanların bu hastalığa yakalanma oranlarının daha yüksek olduğu bilinmektedir. Yağ kistlerinin genel olarak ağrıya yol açmadığı için tedaviyi gerektirmeye bildiği ve genellikle bu kistlerin zararsız olduğu belirtilmektedir. Kistlerin hareketi engellemediği sürece cerrahi yöntemlerle alınmadığı bilinmektedir.

Hastanın kendi başına kistini kesmemesi gerektiği ve tamamen kistten kurtulmak için doktora baş vurması gerektiği hastaya tavsiye edilmektedir. İnsanların çoğunda bir ya da iki yağ kisti bulunduğu bilinmektedir. Bu kistlerin alımının çok basit olduğu nedeninin ise lokal anesteziyle uyuşturulup bir kesik açılarak yumrunun dışarı çekildiği bilinmektedir. Normalde yumruların ağrı vermediği fakat bazı durumlarda ağrı verildiği bu durumlara ise dolorasa ya da dercum hastalığı denildiği belirtilmektedir. Kimsenin yağ kistlerinin neden ağrılı hale dönüştüğünü bilmediği söylenmektedir. Bu ağrının tedavi yöntemlerinin lidokain verilmesi ya da ağızdan meksiletin alınması olmak üzere iki yöntem olduğu bilinmektedir. Yağ kistlerinin bedensel işlevleri engelleyecek yerlerde büyümesi hastalığına madelung hastalığı denildiği belirtilmektedir. Kalbin, akciğerlerin, gırtlağın, bağırsakların ve yemek borusunun bu yerler arasında olduğu bilinmektedir. Büyük ihtimalle bu olaylarda yumrunun alınmayacağı belirtilmektedir. Kanserli yumrunun çok hızlı büyüdüğü, yumuşak değil sert olduğu ve pek hareket etmediği bilinmektedir. Yağ kistlerinin sancı yapmasa bile büyüdükleri zaman alınması gerektiği aksi taktirde uzun bir süre kistlerin yerinde bırakıldığı zaman enfekte olmaya eğilim gösterdikleri belirtilmektedir.

Yağ Kistlerinin Oluşum Neden Olur?
Yağ Kisti Hatalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Günde birkaç kez sıcak kompres yapılabileceği bilinmektedir. Bazı durumlarda yağ kistleri günlük hayatta sıkıntı çıkaracak kadar büyüyebilir veya hareketi engelleyebilir duruma geldikleri zaman tedavi edilebilecekleri belirtilmektedir. Ağrıyı ve inflamasyonu azaltması için kistin içine kortikosteroid ilaç enjeksiyonu yapılabileceği, bakteri bulaşmış olan bir yağ kisti için oral antibiyotik ilaçların kullanılabileceği, kistin cerrahi olarak çıkarılabileceği bilinmektedir. Kanserli yumrunun ağrıya yol açabileceği da belirtilmelidir.
" } ] }