{ "title": "Trikilemmal Kist", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/trikilemmal-kist.gif", "date": "19.01.2024 00:38:35", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Trikilemmal kist, bu kistler sebase adenom, epidermisten kaynaklandığından epidermal ya da epidermoid ve kıl kökünden kaynaklandığından pilar kist olarak da tanınmaktadır. Buna rağmen ne pilar kist ne de epidermoid kist sayılırlar. Mikroskop altında incelense epidermoid ya da pilar kistlerde trikilemmal kiste rastlanır. Ancak pratikte kistlerde bu üç terim birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Bu kistler sıklıkla yüz, boyun, sırt ve skrotumda oluşan, büyümede yavaş bir seyir izleyen intradermal ya da subkutan tümörler şeklinde izlenir. Kistler daha önce sebasöz kistler olarak anılsa da sebasöz materyal dışında keratinöz materyal içerir. Kistler çoklu şekilde meydan gelir. Genellikle otozomal dominant kalıtım gösterirler. Trikilemmal kistler oldukça nadir görülmekte ve steatocystomas adıyla tanınmaktadır.

Trikilemmal (Sebase adenom) neden oluşur?

Bu kistler glandin tıkanmasından, kıl folikülünün enfeksiyonu ve inflamasyonu, testosteron hormon seviyesinin fazlalığı nedeniyle oluşurlar. Buna genetik faktörler ile bazı kalıtsal hastalıklarda neden olabilir. Bunlara örnek vermek gerekirse, bazal hücre nevüs sendromu ile gardner's sendromu trikilemmal kist oluşumu nedenleri arasındadır.

Trikilemmal kist hangi bölgelerde etkili olur?

Çoğunlukla kafa derisinde, kulaklarda, ensede, yüz ve kollarda bu kistleri izlemek mümkündür. Fakat pratikte vücutta avuç içi ve ayak tabanı haricinde her yerde görülebilir. Erkeklerde özellikle göğüste ve hayalarda (Skrotum) izlenir. Özellikle vücutta tüylerin ve kılların yoğun olduğu bölgelerde daha fazla görülürler.

Trikilemmal kistlerin fiziki özellikleri nelerdir?

Kistlerin boyutları farklı olmakla birlikte, sınırları düzgün, yuvarlağımsı ve yumuşak tarzda lezyonlar şeklinde olurlar. İltihaplanmış olan lezyonlar sert yapıda ve oldukça ağrılı olur. Kistler yapı itibarıyla bulundukları bölgede hareketli olurlar. Kistlerin içerinde bulunanlar ise;
Trikilemmal kistlerin tedavisi nasıl yapılır?

Bu kistlerin tek tedavisi cerrahidir. Lokal anestezi ile kistler cerrahi olarak yerinden çıkarılır. (Cerrahi eksizyon) Operasyonda başarılı şekilde eksize edilen lezyonların yeniden tekrarlama olasılığı bulunmamaktadır.
" } ] }