{ "title": "Testiste Kist", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/testiste-kist.gif", "date": "20.01.2024 14:55:23", "author": "UFUK DEMİRAL", "article": [ { "article": "Testiste Kist, genelde içerisinde ölü spermlerin birikmesiyle oluşan kistlerdir. Ağrısız ve iyi huylu olarak bilinmekle birlikte çoğunlukla ten renginde oluşmaktadır. Tesadüfen fark edilir sertleşmeler meydana gelir ve bazı türleri testisin arka bölgelerinde oluşur. Bazı türleri de özellikle sağ kist üzerinde görünmektedir. Bu kistler boyut olarak 10 cm çaplarına kadar ulaşabilmektedir. Büyük olan kistler testis dokularını küçültmektedir. Ultrason ve Uzman doktorlar tarafından testiste kiste tanı koyulur.

Testiste Kist Çeşitleri

Spermatosel Kist: Neden oluştuğu bilinmemekle birlikte sperm kanallarının işlevinin kaybettiği durumlarda oluştuğu öngörülmektedir. Hastalar bu durumu kendileri fark eder. Testis üzerinde sertleşmeler ve çok nadir olsa da ağrılar meydana gelebilir. Fark edilince doktora gidilmesi önemlidir çünkü her ihtimale karşı iyi huylu olup olmadığı belirlenmelidir.

Epidermoid Kist: Yine testist üzerinde meydana gelmektedir ve %80 oranında sağ testist üzerinde görülmektedir. Kistin içi beyaz ve sarıdan oluşan sıvılarla doludur. Epidermoid Kist ilk defa 1981 yılında Dockerty ve Priestley tarafından ele alınan bir kist türüdür. Boyutları çoğunlukla 2-3 cm olarak görülse de daha büyük çaplara ulaşabilir.

Testiste Oluşan Kistlerin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kendiliğinden iyileştiği de gözlenen bu kistler aynı zamanda tam tersine iyileşme göstermek yerine büyüyebilir. Bu kistler insanlarda cinsellik sorunu ve üreme sorunu gibi algılara yol açar fakat bu durumlar bugüne kadar söz konusu olmamıştır. İnsanların bu algısı doktorların önermediği halde ısrarlar üzerine cerrahi müdahaleye gidildiği bilinmektedir. Bu hastalıkta cerrahi müdahaleler başarılı olmaktadır. Ameliyat sonrası hastalarında dikkat etmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Ameliyat sonrası 2 hafta boyunca ani hareketlerde bulunmamalıdır. Geniş elbiseler ve çamaşırlar kullanılmalıdır. Doktorların önerdiği ağrı kesiciler düzenli olarak kullanılmalıdır. İlaç tedavisine pek rastlanılmaz eğer ameliyat gerektirmeyen bir durum söz konusu ise sadece ağrı durumlarında yine doktorların belirlediği ağrı kesiciler kullanılır.

Testiste Kist önlenmesi pek mümkün olmayan bir hastalıktır. Sadece gündelik hayatta elle yapabileceğiniz kontrollerde böyle bir duruma rastlanırsa erken teşhis ve tedavi için önlemler alınabilir." } ] }