{ "title": "Tarlov Kisti", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/tarlov-kisti.gif", "date": "19.01.2024 04:46:28", "author": "Abdultaha DEMEZ", "article": [ { "article": "
Tarlov Kisti, sinir kökünde oluşan bir kist türüdür. Sakrum adı verilen omurganın en alt bölgesindeki kemiklerde oluşumu görülür. Bu kistler valfli veya valfsiz olabilmektedirler. Tarlov kistini diğer kist guruplarından ayıran en önemli özelliği sinir hücrelerinin de bu kistlerin içerisinde olması durumudur. Alt pelvise yakın olmasından dolayı kadınlarda bazı jinekolojik hastalıklarla, fıtıkla veya araknoid kistlerle karıştırılabilmektedir. Teşhis koymak hastada bahsedilen bu hastalıkların varlığı durumunda daha da zor bir hal almaktadır.

Tarlov kisti görülme sıklığı

Tarlov kisti belli bir büyüklüğe ulaşmadan şikâyete sebebiyet vermemektedir. Bu küçük tarlov kistlerinin görülme sıklığı %5-9 arasında değişmektedir. Son yıllarda yapılan araştırmalar tarlov kistine kadınların daha yüksek oranlarda yakalandığını göstermektedir. Kadınlarda bu hastalığı görülme sıklığı %86,6 erkeklerde ise %13,4 oranındadır. Tarlov kisti görülen hastaların birçoğunda başka kistli bölgelerde görülmektedir. Ayrıca hasta gurubu genellikle 31-60 yaş arasında yer almaktadır. Bu hastalığa yakalananlarda yapılan gözlemler neticesinde hastaların büyük çoğunluğunun şiddetli ağrılar çektiği görülmüştür. Ancak ağrı şiddeti çok az ve az olanlarda vardır.

Tarlov kisti oluşum sebepleri nelerdir?

Tarlov kistinin oluşum sebebi tam olarak bilinmemektedir. Ancak hastalığın oluşum biçimine dair bazı fikirler mevcuttur. En yaygın kanı ise hastalığın kalça üstüne düşülmesi sonucu başlayıp zamanla büyüme göstermesi şeklindedir.

Tarlov kisti belirtileri nelerdir?

Bu hastalıkta kistin üstündeki basınç arttıkça şikâyetler artmaktadır ve sinir hücrelerinde hasar oluşturmaya başlar. Oturmak, ayakta durmak ve yürümek ağrılara sebebiyet verir. Hasta genellikle en rahat olduğu pozisyonda yan yatınca ağrı azalır. Tarlov kistinin belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Özellikle ağrı şiddeti farklılık göstermektedir. Bazılarında çok şiddetli ağrılar görülürken bazılarında ağrılar kaybolur. Belirtileri genel olarak şu şekilde sıralayabiliriz:
Tarlov kisti nasıl teşhis edilir?

Tarlov kisti hakkında çok fazla bilgi mevcut olmamasından dolayı gözden kaçabilme olasılığı yüksektir. Birçok pratisyen hekimin aklına bahsedilen belirtiler sonucu tavlov kisti gelmeyebilir. Burada önemli olan konu ile alakalı tecrübesi olan beyin cerrahına başvurmaktır. Hastanın teşhisi MR ile konulabilmektedir. Ayrıca hastada örolojik bozukluklar varsa örolojik testler, mesane problemleri varsa irodinamik testler yaptırılmalıdır.

Tarlov kisti tedavisi nasıl yapılır?

Tarlov kisti tedavisi ameliyatsız ve ameliyatlı olmak üzere iki şekilde yapılabilir. Ameliyatsız yöntemde bir iğne vasıtası ile kisti içindeki sıvı boşaltılır ve tekrar kist oluşumunu engellemek için fibrin yapıştırıcı sıkılır. Ameliyatlı yöntemde ise kistin nüfus ettiği omurilik bölgesi açılır kist içindeki sıvı boşaltılır ve içine fibrin yapıştırıcı sıkılır. Genellikle hastada kiste bağlı dışkılama ve idrar ile ilgili problemler varsa ve kist boyutu 1,5 cm'den büyükse ameliyat uygulanmaktadır. Her ne tedavi uygulanırsa uygulansın tarlov kistinin tekrar etmeyeceğinin garantisi yoktur. Ameliyat sonrasında hastalara yatarken ayaklarını kaldırmaları ve belde şişlik olmaması için korse takmaları tavsiye edilmektedir. Bazı hastalarda ameliyat sonrası bakterilere bağlı olarak menenjit görülme olasılığı vardır. Hastaların birçoğunda tedaviden faydalanma görülse de bir kısmında ağrılar devam edebilmektedir.
" } ] }