{ "title": "Synovial Kist", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/synovial-kist-9859.jpg", "date": "19.01.2024 01:12:23", "author": "Ramazan Çakırdım", "article": [ { "article": "
Synovial Kist, Synovial kist oldukça nadir görülen, idyopatik bir patoloji olup synovial eklemleri etkiler. Synaviol metaplazi ile oluştuğu kabul edilen synovial kist hastalığı, tipik olarak tek eklemde tutulum olarak görülür. En sıklıkla diz, kalça ve dirsek eklemi etkilenir. Eklem olmamasına rağmen tendon kılıfları da tutulabilir. Bu çalışmada, diz ekleminde, intraartiküler ve popliteal bursaları içerisinde synovial osteokondromatozisi olan, parsiyel sinevektomi ve popliteal kist eksizyonu yaptığımız iki olgu sunulmuştur. 12 ve 20 ay süreyle takip ettiğimiz hastalıklarda, malign ve rekürrens dejenerasyon tespit edilmemekle beraber, literatür bilgilerinin de ışığında synovial kondromatozis ve osteokondromatozisli olgularda rekürrens ve malign dönüşüm açısından dikkatli olunması ve uzun süreli takip yapılması gerektiği vurgulanmıştır.

Erkeklerde kadınlara göre iki katı fazla görülen bu durum genellikle 3-5 dekadlarda görülür. Synovial kist genelikle; diz, dirsek, ayak bileği, kalça ve omuz eklem yerlerinde olur. Eklem bölgelerinde ağrı, şişlik, hareketlenmelerde kısıtlılık ve geçici kilitlenme dönemleri hastaların şikâyetlerini oluşturur. Fizik muayenede yaygın eklem duyarlılığı, effüzyon, hareket kısıtlılığı, synovial kalınlaşma, nodüllerin palpasyonu ve krepitasyon hissi alınır.

Synovial üç döneme ayırmıştır

1- Erken dönem: Aktif intrasinovyal olay vardır.

2- Ara dönem: Sinoviada aktif tutulum ve eklem içinde serbest cisimler vardır.

3- Geç dönem: Sinoviada aktif olay olmaksızın eklem içinde serbest cisimler vardır.

Synovial kist eklem hasarı yapabildiğinden dolayı, cerrahi tedavi tavsiye edilir. Tedavi sırasında serbest cisimler çıkarılır ve sinovektomi uygulanır. Morbiditesinin minimal olması nedeniyle artroskopi, son yıllarda en fazla önerilen tanı ve tedavi yöntemidir.
" } ] }