{ "title": "Sinovial Kist", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/sinoviyal-kist.gif", "date": "21.01.2024 03:34:17", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Sinovial kist, sinovial zarın eklem kapsülü aracılığıyla eklem etrafında bulunan dokunun içine girmesi ya da bu bölgede fıtıklaşması sonucunda oluşur. Bunlar bilinen gerçek kistlerden değildir. Çoğunlukla travma, romatoid artrit, osteoporoz benzeri bir eklem hastalığıyla birlikte görülür. Vücutta her eklemi etkileyebilir, ancak en fazla dizde arka yüzde genellikle osteoporozla beraber izlenir. Toplumda görülme sıklığı açısından diz bölgesini, omuz ve kalça bölgesi takip etmektedir. Eklemde ağrı, şişkinlik, hareket kısıtlılığı gibi semptomlar kiste eşlik edebilir.

Bu kistler çoğunlukla iyi huylu olurlar. Eklemlerin korunması için, dokuda bir sıvı üretimi olur. Sıvı sayesinde eklemlerdeki dejenerasyon önlemiş olur. Sinovial zarın fıtıklaşması ya da doku içine girmesi nedeniyle, buralarda sıvı dolu kesecikler ya da büyümeler meydana gelebilir.

Sinovial kist belirtileri nelerdir?

Bu kistlerin çeşitli eklem rahatsızlıklarıyla birlikte görülmesi nedeniyle, genellikle bu rahatsızlıkların belirtileri hastalarda etkili olur. Kistlerin olduğu bölgeye göre sırt ağrısı, bacaklardaki ağrı, kas güçsüzlüğü, kalça ve uyluklarda ağrı gibi etkiler görülebilir. Özellikle yoğun olarak ayakta kalan, uzun yürüyüşler yapan kişilerde ağrılar daha fazla etkili olabilir. Oturma, dinlenme gibi eylemler sinovial kistin basınç uygulamasına engel olacağından, hastaları rahatlatacaktır. Bu etkiler kistlerin ileri aşamasında hastalarda mesane ya da bağırsak sorunlarına bile neden olabilir. En fazla görülen etkiler uyuşukluk, ağrı, sırtın alt bölgesinde dirençsizlik, kalçada ve bacaklarda duyu kaybı oluşabilir.

Sinovial kist tanısı ve tedavisi nasıl yapılır?

Hastada sinovial kist şüphesine neden olacak bulgular varsa, doktor hemen görüntüleme tetkiklerine başvurur. Manyetik rezonans MR, bilgisayarlı tomografi gibi tetkiklerden yararlanılır. MR omurgada net bir görüntü vermese de çevresindeki disklerde faydalı olabilir. BT görüntüleme tetkiki ise arka bölgedeki görüntüleri almak için yararlıdır.

Kistlerin tedavisinde herkes açısından farklı yöntemler tercih edilir. Bu hastaların durumuna, sinovial kiste eşlik eden eklem rahatsızlığına, bunun evresine göre belirlenir. Lokalizasyona ve kiste eşlik eden semptomlara uygun olarak bir tedavi uygulanır. Hastaya ağrı kesici olan romatizmal ilaçlar verilebilir. Büyük bir kist varsa ya da ilaçlara yanıt alınamıyorsa, kist içindeki sıvı boşaltılır kartikosteroid ya da ozon enjekte edilerek, bölge bandajlanır. Nadiren hastalara cerrahi girişim yapılması gerekebilir.
" } ] }