{ "title": "Septalı Kist", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/septali-kist.gif", "date": "21.01.2024 01:43:03", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Septalı kist, vücutta oluşan kistlerin içeriğinin yani içi sıvı dolu olan kistik yapıların bağ dokusuyla bölünmesiyle oluşmuş kistlerdir. Kistler ince zarlarla çok sayıda odacığa ayrılmış olabilir. Kistlerin içeriği genellikle sıvı bir maddeyle dolu olur. Bunun dışında sert maddelerle, hücrelerle dolu olan kistlerde oluşabilir. Septalı kist ise içi sıvı dolu olan kistlerin odacıklara bölünmesiyle meydana gelirler. Vücutta yumurtalılarda, memelerde, karaciğer, akciğer gibi organlarda meydana gelebilirler. Kistin odacıklara ayıran zarlar septa olarak tanımlanır. Kistin içerinde ise sümüksü yapıda, berrak bir sıvı dolu olur.

Septalı kist belirtileri ve tanısı nasıl konulur?

Kistler genellikle klinik olarak fazla belirti vermezler. Ancak diğer kistlerde olduğu gibi büyüdüklerinde ya da ağrı gibi diğer şikâyetler oluştuğunda fark edilebilir ya da tesadüfen başka bir tetkik sonucunda belirlenirler. Kistin oluştuğu bölgeye göre sıkça idrara çıkma ve kabızlık gibi belirtilerde görülebilir. Bulantı, kusma, ağrı gibi etkilerde oluşabilir. Septalı kistler genellikle iyi huylu olurlar.

Septalı kist tedavisi nasıl yapılır?

Kistlerin tedavisi için tek seçenek cerrahi girişimle çıkarılmasıdır. Kistin yerleşim yerine göre klasik yöntemle ya da laparoskopik yolla çıkarılması söz konusu olur. Genellikle iyi huylu olmalarına rağmen, çıkarıldığında doku örneğiyle patolojik inceleme yapılır. Bu şekilde septalı kistin kötü huylu olup olmadığı tespit edilebilir. Bazen kistin içeriği boşaltılarak tedavi edilmek istense de hem kistin bağ dokusuyla bölünmüş olmasından dolayı hem de içeriğinin tam olarak boşaltılamaması açısından yeniden kist oluşumu meydana gelebilir. Bu yüzden çıkarılması uygun görülen kistlere cerrahi müdahale yapılmalıdır.
" } ] }