{ "title": "Sağ Overde Kist", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/sag-overde-kist.gif", "date": "20.01.2024 16:39:12", "author": "esra adıgüzel", "article": [ { "article": "Sağ overde kist, İçi sıvı ya da gaz olan maddelerle boşlukların dolmasıdır. Kist vücut boşluklarının çeşitli yerlerinde olabilir. Genel olarak iltihaplı bir yapıda olduğu için birçok insanda görülmektedir. Ameliyatla, doğal tedavi yöntemlerle ya da ilaç tedavisiyle tedavi olmak mümkün. Over kisti her kadının yaşamı boyunca en az bir kez karşılaştığı bir durumdur. Çoğu defa cinsel olgunluk döneminde görülen over kisti, rüptür (Yırtık) ve aşırı ağrı şikâyetlerine neden olur. Çeşitli büyüklüklerde olabilen over kistlerinin etiyolojileri de çeşitlilik gösterir.

Over kisti çeşitleri nelerdir?

Folikül: sıklıkla görülüp, kendiliğinden kaybolan bir kist çeşididir. Gençlerde daha sık görülür. Genellikle 2-4 cm'dir. Adet döneminde yumurtanın çatlamaması sorunu ile ilişkilidir.

Corpus luteum: yumurta hücresinin atıldığı dokunun farklılaşmasıyla oluşan yeni dokuya denir.3-4 cm büyüklüğündedir. Adet dönemi sonrası kendiliğinden kaybolur. Tedavi gerektirmez.

Endomeriosis: yumurtalıklarda bulunan endometrium zar tabakasının her adet döneminde kanayarak kistleşmesiyle oluşur. Şiddetli ağrı şikâyetleri bulunur. Adet dönemlerinde gecikme, kısırlaşma, ilişki sırasında şiddetli ağrının olması şikâyetleri ile doktora başvurulur. Cerrahi tedavi gerektirir.

Theca lutein

Dermoid kistleri: 20 yaşından küçük kadınlarda sıklıkla görülür. Embriyonel dönemde meydana gelen olaylardan kaynaklanır. Kistte görülebilen dokular: saç, deri, diş, kıkırdak parçaları, kemik, sinir hücreleri gibi her türlü doku görülebilir. Karın ağrısı şikâyetleri bulunur ve cerrahi tedaviye gerek duyulabilir.

Over kisti ve tümörleri çoğu zaman kısa sürede büyüdüğü ve fark edilmediği için bu büyüme nedeni ile patlayabilir, yırtılabilir ve batina, abdomene yayılabilir. Bu süreç şiddetli ağrıya neden olur. Peritonit gibi çeşitli önemli komplikasyonlara neden olabilir.

Over kistinin belirtileri nelerdir?

Tek taraflı, kolik, tarzında sürekli şiddetli ağrı, bulantı, adet düzensizliği, batında (Karında) şişlik, kabızlık, idrar yolu şikâyetleri, kusma, toksik şok tablosu, taşikardik meyil, solunum sayısında artış, apse söz konusu ise hipertermi, lökosit sayısında artık, sedimantasyon hızında artık görülür.

Over kistinde kesin tanılar nasıl konur?

Ultrasonografi, bazen de laparoskopi, bilgisayarlı tomografi, (MR) manyetik rezonans ve kanda tümör belirtileri incelenerek tedavi ve tanı için bir karara varılır. Over kisti düzenli takip ile çoğu kez kendinden kaybolur. Yalnız over kistinin tekrarlama durumu mevcuttur.

Over kistinde cerrahi müdahale nasıl yapılır?

Kistin türü ve yumurtalık içerisindeki yeri over kisti tedavisinde önemlidir. Cerrahi girişim gerekli görüldüğünde bu belirttiğimiz nedenler ultrasonografik yöntemlerle dikkatli değerlendirilmeli ve buna yönelik tedavi başlanmalıdır. Bazı over kistlerinin cerrahi girişimlerinde kistin tüm overe yayılmış olması, over ile bitişik olması overin de alınmasını gerekli kılabilir. Yine kistin büyüklüğü de ameliyatın nasıl olacağını, kistin nasıl çıkartılacağında belirleyici rol oynar. Küçük boyuttaki bir kist laparoskopik yöntemlerle olabilirken. Büyük boyutlu, yapışık, tümör şüphesi olan kistler laparotomi (Batının açılarak ameliyatın yapılması) yöntemi ile yapılır. Overin etrafını saracak şekilde olabilen kistler tabir-i caizse soyularak çıkartılır. Over kistinin tedavisinde ilaç uygulamaları olarak halk arasında doğum kontrol hapı olarak bilinen ilaçlar uygulanır.
" } ] }