{ "title": "Safra Kesesinde Kist", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/safra-kesesinde-kist.gif", "date": "20.01.2024 15:45:27", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Safra kesesinde kist, safra kesesinin yerleşimi karaciğerin alt yüzünde olan sağ ve sol lobları birbirinden ayıran oluktadır. Yaklaşık 50 cc hacminde olan organın en başta safra taşları olmak üzere, kistler, tümörler gibi pek çok rahatsızlığı bulunmaktadır. Karaciğerin günlük safra üretimi 500-1500 cc kadardır. Yemek yenildiği zaman kanda yükselen bazı hormonların etkisi safra kesesinde kasılmaya, içeriğinin on iki parmak bağırsağına boşalmasına neden olur. Suda çözünemeyen besin maddelerinin, özellikle yağda sindirilmesi için safra gerekmektedir. Bağırsakta bakterilerin yardımıyla parçalana safra, burada safra asitlerine dönüşür. Bu asitlerin bir kısmı safra üretimi için emilmekte, bir bölümü ise dışkıyla atılmaktadır.

Safra kesesindeki kistlerde karaciğer içinde ya da dışında bulunan safra kanallarındaki balon şeklinde olan genişlemelerdir. Bunların neden oluştuğu hakkında kesin bir bilgi olmasa da pankreas enzimlerindeki hasardan ya da safra kanalındaki duvarda olan kaslardaki güçsüzlük nedeniyle oluştuğu varsayılmaktadır. Genellikle sarılıkla birlikte ortaya çıkarlar ya da başka nedenlerle yapılan tetkikler sırasında belirlenirler. Kistlerin içinde taş oluşumları olabilir. Bunlar safranın son bölümünde darlığa ya da tıkanıklığa neden olabilir. Bu etkiler kişilerde sarılık olmasına, safra yolu duvarında kanser gelişimi riskine neden olabilir. Bu yüzden sorunlu bölgenin cerrahi olarak tedavi edilmesi gerekebilir.

Safra kesesindeki kist belirtileri nelerdir?

Safra kanallarında ve karaciğerdeki anormal genişlemelerle meydana gelen kistler koledok kisti olarak tanımlanır. Bunların doğumsal kaynaklı ya da sonradan edinsel olabileceği düşünülür. En fazla görülen safra kesesi kistleri ana safra kanalını etkileyen genişleme sonucunda oluşan kistlerdir. Bunların belirtileri arasında kolanjit yani safra yolu iltihabı, safra yolunda tıkanıklık, karaciğer apsesi ve yüksek ateş gibi etkiler görülür. Bunun tanısı için, ultrasonografi, ERCP, MRCP ile bilgisayarlı tomografi BT gibi tetkiklerden faydalanılır.

Safra kesesi kistlerinin tedavisi nasıl yapılır?

Safra kesesinde oluşan kistlerin bir kısmında kanserleşme eğilimi olur. Bu yüzden tedavide kistin tamamının çıkarılması hedeflenir. Tedavi yöntemi safra kesesindeki kistin türüne göre farklılık gösterebilir. Ana safra kanalında görülen ve en fazla etkili olan kistin tedavisinde cerrahi olarak işlem yapılır. Ameliyat genellikle laparoskopik yöntemle kapalı yapılabileceği gibi, robotik cerrahi yöntemleri de kullanılabilir. Bazı hastalardaki risklere bağlı olarak açık ameliyatta tercih edilebilir. Ameliyat sırasında ana safra kanalı tamamıyla alınabilir, safra kesesi çıkarılır ve safranın akışını sağlamak için ameliyatta ince bağırsağa yeni bir yol yapılması gerekebilir. Kapalı yöntemle yapılan ameliyatlarda hastalarda daha hızlı iyileşme görülür ve normal yaşama daha hızlı adapte olunur.
" } ] }