{ "title": "Renal Kist", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/renal-kist-5977.jpg", "date": "19.01.2024 13:53:25", "author": "Abdultaha DEMEZ", "article": [ { "article": "Renal Kist, Kistler vücutta içi su dolu olan keselere verilen addır. Renal kist böbrekte oluşan basit yapılı bir kisttir. Genellikle zararsız yapılardır. Ancak belli bir büyüklüğe ulaşması halinde çevredeki dokulara baskı uygulayarak birtakım problemlere yol açabilmektedirler. Bunlar genellikle böbreğin alt ve üst kısımlarında oluşan kistlerdir. Boyları birkaç milimetre ile 5-10 santimetre büyüklüğünde olabilmektedir.

Renal kist belirtileri nelerdir?

Renal kistler genellikle bir belirti vermemektedir. Bu oluşumlar daha ziyade başka bir sorun için yapılan ultrason işlemi ile ortaya çıkar. Büyüklükleri belli bir seviyeye ulaştığında karın bölgesinde ve karın yan bölgesinde ağrılar oluşturabilmektedir. Ayrıca kist belli bir büyüklüğe ulaşınca vücutta renin salgısını arttırır ve buna bağlı olarak hipertansiyon gelişebilir. Kist patlamasına bağlı olarak kist içine kanamaya veya kist iltihaplanması oluşabilmektedir.

Renal kist nasıl teşhis edilir?

Renal kist teşhisi genellikle ultrason ile ortaya çıkmaktadır. Ayrıca ilaçlı böbrek filmi çekilmesi de gerekebilir. Diğer dokularla komşuluk ilişkisinin belirlenebilmesi için MR ve tomografi çekimi de yapılabilir. Yine bu kistin belirlenmesinden sonra diğer kist guruplarından ayrılması için hastanın aile hikayesi dinlenmelidir.

Renal kist tedavisi nasıl yapılır?

Renal kistler iltihaplanma oluştuğunda veya kist boyutu 5 cm'ye eriştiğinde tedavisi gerekmektedir. Bu tedaviler üç tip olabilmektedir. Bunlarda ilki bir iğne vasıtasıyla kistin içindeki sıvının boşaltılması şeklindedir. Ancak burada kistin kapsülü alınmadığı için kistin tekrar oluşması çok büyük bir ihtimaldir. Diğer yol küçük bir delikten kiste bir kamera ve gerekli araçlar vasıtasıyla müdahale edilmesidir. En son yöntem de ise yandan açılan bir kesikten kistli bölgeye müdahale edilmesidir. Son iki yöntem de kist kapsülü alındığı için kistin tekrarlanma olasılığı daha düşüktür.
" } ] }