{ "title": "Rahimdeki Kist Belirtileri", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/rahimdeki-kist-belirtileri.gif", "date": "19.01.2024 08:07:07", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Rahimdeki kist belirtileri, rahim içinde, dışında, bazen de rahim duvarında hücrelerin kalması sonucu kist meydana gelebilir. Rahim kistlerinin neden oluştuğu tam olarak bilinmemektedir. Kist oluşumlar büyüklüklerine ve şekillerine göre değişiklik gösterebilen oluşumlardır. Rahimde oluşan bazı kistlerin ura dönüşme olasılığı vardır. Bu urlar kişinin karnında şişliğe neden olarak kişinin hamile görünümü almasına neden olabilir. Bazı kistler ise iyi huyludur ve fark edilemeyecek kadar küçük olur. Bu kistler tesadüfen uygulanan bir jinekolojik muayene sırasında tespit edilebilir.

Rahim kistleri hastada farklı şekillerde belirtilere yol açabilir. Kistin boyutu, şekli ve cinsi oluşan belirtilerde farklılık yaşanmasına neden olur. Rahimdeki kist belirtileri;
Kist oluşumu östrojen hormonu sayesinde olumlu şekilde etkilenir. Gebelik döneminde oluşan ya da gebelikten önce var olan bir kist bu dönemde büyümesine rağmen anne karnındaki bebek için bir tehlike yaratmaz. Menopoz dönemine ulaşan kadınlarda ise kiste hiçbir müdahale de bulunmadan kistin yok olduğu bilinmektedir.

Rahim kisti varlığını öğrenen kadınlarda kistin kansere dönüşeceğine dair bir korku oluşsa da bu ihtimal oldukça düşüktür. Kist şekline, sayısına, büyüklüğüne ya da yarattığı şikâyetler göz önünde bulundurularak başarılı bir şekilde ameliyat ile alınabilir. Bu ameliyat sırasında bazen rahmin de tamamen alınması gerekebilir. Bazı vakalarda ise hiç ameliyata ihtiyaç duyulmadan kist ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilir. Kist genellikle kadında gebe kalmaya engel bir sorundur. Adet düzensizliği yaratmakta ve düzensizlikte doğum kontrol hapları ile kontrol altına alınabilmektedir. Menopoz dönemine girmek üzere olan kadınlar için kist tedavisinde hormon ilaçları kullanılabilir. Fakat bu tür ilaçların yan etkileri fazla olduğu için çok tercih edilmemektedir.

Kist kişiye herhangi bir rahatsızlık vermiyorsa ameliyat ile yalnızca kist alınarak rahim ve yumurtalıklar bırakılır. Kist alındıktan sonra hastada yakınmalar devam ederse rahmin alınması için ek bir ameliyat uygulanabilir. Ameliyat anında yumurtalıklar bırakılmışsa östrojen hormonu salgısı devam eder. Rahim kisti olan hastalar tedavi olsalar bile devam kontrol altında olmalıdır. Çünkü tekrarlama olasılığı oldukça yüksektir.
" } ] }