{ "title": "Rahimde Kist", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/rahimde-kist.gif", "date": "21.01.2024 11:44:03", "author": "serdar hamkan", "article": [ { "article": "
Rahimde Kist, İçinde bazen de dışında dokuların kalmasıyla rahmin duvarında kist oluştuğu bilinmektedir. Bu kistlerin oluşumlarının sebepleri tam olarak bilinmemektedir. Bazı kistlerin kötü huylu olduğu ve ura dönüştüğü bilinmektedir. Bazı kistlerin ise iyi huylu olduğu ve dışarıdan bakıldığında anlaşılmayacağı bilinmektedir. Bu küçük ve iyi huylu kistler ancak muayene sırasında anlaşılabilir. Rahim kistlerinin asıl nedeninin hormonal bozukluk olunduğu ve bu hormonal bozukluğun nedeninin tüketilen hormonlu besinler olduğu bilinmektedir.

Rahimde Oluşan Kistlerin Belirtileri Nelerdir?
Östrojenin hormonunun kistleri olumlu yönde etkilediği bilinmektedir. Hamile kadınlarda kistin daha çok büyüdüğü ancak bebeğe zarar vermediği bilinmektedir. Menopoza girmiş olan kadınların kistlerinin küçüldüğü ya da tamamen yok olduğu bilinmektedir. Rahimde oluşan kistin kansere dönüşme olasılığı çok düşüktür. Çoğu kistin cerrahi müdahaleye ve ilaç tedavisine gerek kalmadan birkaç aya kaybolduğu bilinmektedir. Kistin boyutuna ve oluşumuna göre cerrahi müdahale ile kistin alınmasına karar verildiği gerekilirse rahmin alınması gerektiği bilinmektedir. Ameliyatın zorunlu olmadığı bazı durumlarda ilaçla tedavinin de işe yaradığı bilinmektedir. Kanamanın fazla olunduğu durumlarda doktor kontrolünde kullanılan ilaçların kanamayı azaltabileceği bilinmektedir. Kistlerin tedavisi yanında bitkisel çözüme de baş vurulabilir. Kistin kısırlığa neden olmadığı bilinmektedir. Kist sayısının fazla ve kistin boyutunun büyük olmadığı taktirde rahimde bulunan kistin alınmaya ihtiyaç duyulmadığı bilinmektedir. Kist rahatsız edici durumu gelmişse ve fazla kanama oluyorsa cerrahi müdahale düşünülür. Kist alındığı taktirde dahi tekrar oluşabilir. Bu yüzden rahmin alınması tavsiye edilir. Rahminde kist bulunan kadınların sürekli doktor kontrolüne gitmeleri tavsiye edilir.
" } ] }