{ "title": "Rahimde Kist Patlaması", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/rahimde-kist-patlamasi.gif", "date": "19.01.2024 22:20:08", "author": "Öznur TAŞPINAROĞLU", "article": [ { "article": "
Rahimde kist patlaması, rahimde bulunan yumurtalık over kistlerinin fazla büyümesi neticesiyle içerisinde bulunan sıvının artışına veya yırtılıp sıvının dağılmasına kist patlaması denilir. Bu duruma tıp dilinde ise over kist rüptürü adı verilir. Rahimde bulunan kistin büyüklüğüne göre kişide de belirtileri o denli olabilmektedir. Rahimde küçük kistlerin patlaması halinde hiçbir belirti gerçekleşmeyebilir. Ancak büyük olan kistlerin patlaması halinde bazı belirtiler gerçekleşmektedir. Büyük kistlerin veya kistin patlaması ile büyük sorunlar da devamında görülebilir. Özellikle kistin patlaması ile batın içerisinde kanama gerçekleşirse kişide ileri ki saatlerde kasık ve karın ağrıları görülebilir. Eğer kanama çok fazla oluyor ise kişide bayılma, bilinç kaybı ve şok gibi durumların gerçekleşmesi de söz konusudur.

Kişi eğer rahminde kist olduğunu biliyor ise mutlaka sürekli kontrolde bulunmalıdır. Aksi halde kist normalden çok fazla boyutlara gelebilir. Şayet kist olduğunu biliyorsanız ve düzenli kontrol yaptırıyorsanız kisti patlamadan ameliyat ile bölgeden alınmasını isteyebilirsiniz.

Baş dönmesi, bayılma, ani şoka girme ve kasık ağrısı gibi sorunlar ile karşılaşıyor iseniz mutlaka zaman kaybetmeden doktora gitmenizde fayda olacaktır. Kistin patladığının belirtisi olan bu gibi durumlar da erken tedavi veya erken teşhis sağlık açısından çok önemlidir.

Tanı

Rahimde kistin patlayıp patlamadığının tanısını doktorunuz yapacağı ilk muayenede anlayabilir. Ancak bunun için doktorunuz sizden ilk önce ultrason isteyecektir ve cihaz ile kistin durumuna bakacaktır. Eğer kist patlamış ise kistin içerisinde bulunan sıvının kan akımını kontrol edecektir. Bunu hemen anlamak için sıvının biraz fazla olması gerekir. Kistin içerisinde var olup da patlayan sıvı eğer az ise kan akımını kontrol etmek biraz zor olacaktır. Eğer kist patlama göstermemiş, bulunduğu yerde sabit şekilde duruyor ve en önemlisi kist normalden çok büyük boyutlara sahip ise kistin bölgeden alınması için size ameliyat günü verebilir.

Tedavi

Patlamış olan kistin tedavisi kesinlikle hastane ortamında yapılmaktadır. Hastanın kontrollerinin düzenli yapılması ve takip altında olması sağlık açısından önemlidir. Hastanın ilk olarak genel durumuna bakılır. Ardından hastaya durumu ile alakalı bilgiler verilir. Eğer hastanın genel durumu çok iyi ise hastaya ilk önce gözlem ile tedavi uygulanması önerilir. Eğer gözlem esnasında hastanın durumu normal düzeylerde ilerliyor ise normal hayatına dönmesi için taburcu edilir.

Rahimde patlamış olan kist eğer büyük bir kist ise ve kişi de büyük ağrıya, sancıya ve geçici bilinç kaybına yol açmış ise ameliyat ile bölgenin temizlenmesi uygulanır. Cerrahi bir operasyon ile patlama göstermiş ve kanamaya yol açmış olan kistin kanaması durdurulur. Eğer kanama durdurulamıyor ise kistin bulunduğu rahim ameliyat ile alınabilir. Genelde bu durum çok nadir hastalarda uygulanan bir yöntemdir. Rahmin kist ile alınması zor olan durumlar da yapılan bir işlemdir. Lakin kanama durmaksızın devam ediyorsa veya sızıntı şeklinde akıma devam ediyorsa laparoskopi veya açık ameliyat yöntemi uygulanabilir. Bu durum hasta ile doktorun tercihi olmaktadır.
" } ] }