{ "title": "Rahim Ağzı Kisti", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/rahim-agzi-kisti.gif", "date": "19.01.2024 16:26:37", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Rahim ağzı kisti, rahim ağzında olan kanalların uçlarının tıkanmasıyla oluşur. Kistlerin oluşumu doğum yapmış olan kadınlarda daha fazla görülmektedir. Herhangi bir belirti göstermeden ilerleyen kistler, farklı yakınmalarla ya da rutin jinekolojik muayenede tespit edilebilir. Rahim ağzı bir yandan âdet kanamasının dışarı atılmasını sağlarken, bir yandan da rahme girebilecek bakterileri ve spermleri kontrol altında tutar. Bu alanda bulunan hücreler rahme giriş çıkışı denetlemektedir. Hücreler rahim ağzı salgısı adı verilen bir salgı üretirler. Buradaki salgı bezlerinin ucunda tıkanma olursa, hücrelerin ürettiği salgı dışarı atılamaz. Bir yandan üretim devam eder, bir yandan atılamayan salgıyla kist oluşumu meydana gelir. Kistlerin içeriği sıvıyla dolu olup, 2-10 mm çapında ve fazla sayıda olabilir.

Rahim ağzı kistleri belirti verir mi?

Rahim ağzındaki kanalların uçlarındaki tıkanma enfeksiyon sonucunda oluşabilir. Bu enfeksiyon ise genellikle cinsel yolla bulaşabilir. Bu nedenle tek eşli cinsel yaşam ve prezervatif kullanımı kistlerden korunmak için etkili olabilir. Herhangi bir belirti vermeyen kistlerde sadece bunların oluşmasına neden olan etkenden dolayı yakınmalar gelişebilir. Özellikle akıntı, kasıklarda ağrı gibi şikâyetler oluşabilir. Bu bölge kapalı bir alan olduğundan, kişinin kendisinin bunu anlaması olanaksızdır. Ancak jinekolojik muayene sonucunda tespit edilebilir.

Rahim ağzı kistleri nasıl oluşmaktadır?

Kistler rahim ağzındaki salgı bezlerindeki tıkanmayla oluşur ve sivilce gibi bir yapı oluşturur. Özellikle bir ve daha fazla doğum yapanlar risk altındadır. Doğum yapmayan kadınlar bu konuda biraz daha şanslıdır Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların neden olduğu kistler, sivilceye benzer şekildedir. Bunların gebeliği engelleyecek bir durumu yoktur. Rahim ağzı bölgesinin travmaya maruz kalması halinde de kistlerin oluşumu söz konusu olabilir.

Rahim ağzı kistleri tedavi edilir mi?

Bu kistlerin oluşumu tek başına bir hastalık olarak değerlendirilmez. Fakat burada önemli olan kistlerin oluşmasını sağlayan enfeksiyonun yayılması ve tüplere zarar vermiş olması olasılığı değerlendirilmelidir. Enfeksiyonun yayılımı varsa, hasta gebelikte sorunlar yaşayabilir. Ayrıca bebeğin gelişimi bile olumsuz etkilenebilir. Kistlerin varlığı kadının doğum yapmasına da etki etmez. Ancak enfeksiyonun mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Kistlerin takibi için, özellikle risk grubunda olan kadınların yılda bir defa smear testi yaptırması tavsiye edilir. Nadiren rahim ağzı kistleri rahim ağzında şekil ve boyut üzerinde olumsuz etkiler yapabilir. Bu durumda rahim ağzının muayenesi zorlaşabilir. Tedavi gerektiren kistlerde ise kistler kesilir ya da elektrokoter ile alınır. Bisturi ile kesilen kistlerin yeniden oluşma olasılığı mutlaka dikkate alınmalıdır. Diğer yöntemde ise elektrik akımıyla kist eritilir.
" } ] }