{ "title": "Parmakta Kist", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/parmakta-kist.gif", "date": "20.01.2024 02:28:42", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "Parmakta kist, kist vücutta farklı yerlerde oluşabilen içi sıvı dolu keseciktir. Kistin vücutta oluştuğu yerlerden biri e parmaklardır. Parmaklarda oluşum gösteren kistler 'ganglion kistleri' olarak tanımlanır. Avuç içinde, parmaklarda ve bilekte rastlanabilir. Ayrıca ayak ve bacaklarda da ortaya çıkan bir kist türüdür. Kist şekil olarak oval ya da yuvarlak olarak ortaya çıkabilir, içerisi jöle kıvamında bir sıvı ile dolu olan parmak kistleri ufak bir mısır tanesi kadar olabileceği gibi 3 santim boyutuna kadar da ulaşabilir.

Kist oluşum gösterdiği bölgede çevre sinirlere baskı yaptığında ağrıya yol açabilir. Bazı vakalarda eklem hareketlerinin kısıtlanmasına yol açabilir. Parmakta oluşan ve ganglion kisti olarak tanımlanan kist kişide ciddi anlamda şikâyete yol açıyorsa kistin için boşaltılması gerekebilir. Kist cerrahi ile de çıkarılabilir. Fakat kist varlığı olmasına rağmen herhangi bir şikâyet yaşanmıyorsa herhangi bir tedaviye gerek duyulmaz. Bu gibi durumlarda kist zamanla kendiliğinden kaybolabilir.

Parmakta Kist Belirtileri Nelerdir?
Parmakta Kist Neden Olur?

Parmak kistlerinin neden oluştuğu tam olarak belli değildir. Ancak eklemleri kaplayan sıvının herhangi bir nedenden dolayı dışarı taşması parmak kistlerine yol açabilmektedir.

Parmak Kisti Teşhis ve Tedavi Nasıl Yapılır?

Doktor uygulayacağı fiziksel muayene ile kist üzerine baskı uygular. Bu baskı kistin hassasiyetini test etmek içindir. Kistin içinin sıvı mı yoksa katı mı olduğunu anlamak için kiste ışık tutulur.

Doktor gerekli görürse ultrason, röntgen gibi çeşitli görüntüleme testleri isteyebilir. Bu görüntüleme testleri kistin iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunu belirlemek için önemlidir. Tanı için kistin içindeki sıvı aspirasyon yöntemi ile boşaltılır. Kistten çekilen sıvının yoğun, saydam ya da şeffaf olması kist tanısı için önemlidir.

Tedavi yöntemi olarak kistin bulunduğu elin bir süre hareketsiz kalması sağlanabilir. Bu uygula Hareketsizlik atel ya da bileklik kullanılarak sağlanabilir. Kistin büyümesini engeller. Bu uygulama sayesinde kist ufalarak çevre dokulara baskı uygulamaz ve dolayısı ile ağrı şikâyeti ortadan kalkabilir.

Aspirasyon yöntemi kullanılabilecek bir diğer tedavi seçeneğidir. Aspirasyon ile kistin içindeki sıvı boşaltılır. İşlemden sonra kistin nüksetmesini engellemek için kist içine steroid ilaç enjekte edilebilir.

Parmakta oluşan kist için uygulanan tedaviler başarısız olmuşsa ve kist hala hastada bazı yakınmalara neden oluyorsa cerrahi ile kist alınabilir. Ameliyattan sonra kistin tekrarlama olasılığı oldukça düşüktür.
" } ] }