{ "title": "Parapelvik Kist", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/parapelvik-kist.gif", "date": "20.01.2024 09:47:25", "author": "ezgi kılıç", "article": [ { "article": "Parapelvik kist, böbrek kistidir. Böbreğin yapısında içerisinde sıvı bulunan çeşitli büyüklüklerde tek ya da çok sayıda keseler olması durumudur. İki gruba ayrılmaktadır. Bunlar;
Basit böbrek kisti genel olarak böbreğin üst ya da alt kesiminde daha sonradan oluşmuş birkaç mm ile 5-10 cm büyüklüğünde olan kistlerdir. Bu kistin oluşmasının en sık sebebi böbreğin süzücü kanalının tıkanmasından dolayı geride idrar birikmesinden dolayı kaynaklanmaktadır. Belirtil olarak genellikle bu kistler tesadüf eseri USG ile teşhis edilirler. Çok büyük bir hal almadıkça belirtileri olmaz ve büyümeye bağlı olarak karın ya da yan ağrı yapabilirler. Bu kistlere ultrason yardımı ile teşhis konulabilir. Böbrek fonksiyonlarının iyi bir şekilde değerlendirilmesi için ilaçlı böbrek filminin çekilmesi gerekir. Aynı zamanda komşuluk ilişkilerinin değerlendirilmesi için ise tomografi ve MR çekilebilir.

Parapelvik kist ve hipertansiyon parapelvik tanısı insanların oldukça çok sayıda yüksek kan basıncı ile ilgili olduğu bulunabilir. Çoğu parapelvik kist ile hipertansiyon arasında belli bir ilişki bulunmaktadır. Renal pelvis ya da sinüs bitişik parapelvik kistler genel olarak basit böbrek kistleri arasında bulunmaktadır. Genel olarak sağlıklı böbrekler herhangi bir belirti olmadan beş basit ve küçük kistler taşıyabilir. Bu kistlerden biri 3 cm daha büyük ancak bu böbrek hücreleri kan eksikliği çevredeki böbrek dokularına baskı olacaktır. Daha sonra böbrek hastalarının kan basıncını yükseltmek için çok daha fazla renin üretecektir. Kontrolsüz olunulan bir zamanda yüksek tansiyon da daha fazla böbrek hasarına neden olabilir ve bundan dolayı hastalar kolay bir kısır döngü içine düşebilir.

Polikistik kist ailesel bir hastalıktır ve anne ya da babadan geçmektedir. Her iki böbrekte kistler bulunur. Kistlerin sayısı ve büyüklüklerinin artmasına paralel olarak böbreğin sağlam dokusu giderek azalır ve bu durum böbrek yetmezliği ile sonuçlanır. Genellikle kilo kaybı, böbreğe uyan bölgede ağrı, idrarda kanama olması, hipertansiyon ile baş ağrısı görülen belirtiler arasında yer almaktadır.
" } ] }