{ "title": "Paraovarian Kist", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/paraovarian-kist.gif", "date": "21.01.2024 07:41:41", "author": "UFUK DEMİRAL", "article": [ { "article": "Paraovarian Kist, kadınlarda görülen yumurtalık etrafında meydana gelen bir kist türü olarak bilinir. Özellikle doğum sonrası meydana geldiği görülmüştür. Doğum sonrası görünmesinin sebebi doğum artıklarından kaynaklanması olarak öngörülmektedir. Paraovarian Kist nadiren kötü huylu olabilir yalnız büyük çoğunluğu zararsız kistlerdir. Çapları 4-5 cm civarında olan paraovarian kist yumurtalık bölgesinde şişlikler olarak ilk belirtilerini gösterir. Bu kistler yayılmaz fakat büyüyebilmektedir ve büyüdüğünde müdahale edilmelidir. Şişkinlikler içinde akıcı sıvılar görülür. Kötü huylu olanlarında daha katı ve koyu renkte sıvı olduğu bilinmektedir.

Paraovarian Kistin Teşhisi ve Tanısı Nasıl Konulur?

Özellikle doğum sonrası kontrollerde kadın doğum uzmanları tarafından yapılan kontrollerde teşhis konulmaktadır. Ayrıca bazen aşırı ağrılardan dolayı da kliniklere giden hastalarda mevcuttur. Görülen şişlikler üzerine hastaya şişliğin ne zaman meydana geldiği ve ağrı yaratıp yaratmadığına yönelik sorular sorulur. Daha sonra MR çekilir ve bunun üzerine kesin tanı koyulur ve tedavi süreci başlar.

Paraovarian Kist Tedavisi Nasıl Yapılır?

Paraovarian Kist tedavisi cerrahi operasyonlar olarak bilinir. Bu kist için ilaç tedavisi pek mümkün değildir. Ayrıca bu kistlerde farklı bir yöntem vardır bu yöntem ise kadın doğum uzmanları kontrolünde kiste herhangi bir müdahalede bulunulmamasıdır. Paraovarian kiste müdahale edilmeden yapılan bu kontrollerde tedavi süreci olarak kabul edilir. Bu yöntem tabi ki zararsız türlerinde uygulanmamaktadır. Bu tedavi sürecinin uygulanması için kistin ağrı, sızı yapmaması lazım ve cinsel birleşmelerde sorun yaratmaması lazım yoksa bu süreç uygulanmaz.
Cerrahi operasyonlar bütün kistlerde olduğu gibi paraovarian kist tedavisinde de ilk sıradadır. Açık ve kapalı (Laparoskopik) cerrahi yöntemlerin her ikisi de bu yöntem için uygulanmaktadır. Büyük olan kistlerde açık ameliyat uygulanır ve kist tamamen temizlenir. Daha sonra kistin olduğu bölge alkolle temizlenir. Doktorlar kistin çok büyümesine izin vermeden laparoskopik yani kapalı ameliyat yöntemini daha çok tercih etmektedir. Daha çok bu yöntemin tercih edilme nedeni kistin büyüyüp kötü huylu bir kiste dönmemesidir ve hastaya ağrı yaşatmasını önlemektir.

Paraovarian Kiste önlem almak daha çok kadın doğum uzmanlarının elindedir. Bu kistler doğum sonrası yumurtalık çevresinde kalan atıklardan meydana geldiği için doğum sonrası o bölge iyice temizlenmelidir. Hastaların bu kist için alabileceği bir önlem bulunmamaktadır.
" } ] }