{ "title": "Parankimal Kist", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/parankimal-kist.gif", "date": "21.01.2024 18:54:20", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Parankimal kist, kistler içeriği gaz, sıvı ya da yarı katı olan bir maddeyle dolu olan boşluklardır. Kistlerin iç yapısı epitel dokuyla döşeli olduğunda bunlar gerçek kist olarak değerlendirilir. Bunlar vücutta organlarda, doğumsal bozukluk olarak gelişebilir. İltihapla ilgili olanlarda bulunmaktadır. Parazitlerde karaciğer ve akciğer gibi organlarda kist oluşumuna neden olabilir. Parankimal kistler meydana geldikleri dokunun özelliklerinden kaynaklanır. Kistler genellikle iyi huylu olurlar. Vücutta karaciğerde, böbreklerde, akciğerlerde ya da başka organlarda gelişebilir.

Parankimal kist belirtileri nelerdir?

Kistlerin belirtileri bulundukları organa göre farklı belirtiler verebilir. Kistin büyüklüğü ve kişinin genel sağlığı bunlara etki eder. Genellikle enfekte oluncaya kadar ya da belirgin şekilde büyüyünceye kadar fark edilmezler. Eğer bulundukları organın işleyişinde sorun çıkarır, ağrıya neden olursa parankimal kist varlığı tespit edilebilir. Karaciğer, böbrek gibi organlarda meydana gelen kistler genellikle fazla belirti vermezler. Bunlar tesadüf eseri yapılan ultrason ile tespit edilebilir. Nadiren baş ağrısı gibi etkiler yaparlar. Büyüyen kistler ultrason, MR, röntgen, tomografi gibi tetkiklerle teşhis edilir.

Parankimal kist tedavisi nasıl yapılır?

Vücutta meydana gelen diğer kistlerde olduğu gibi, bu kistlerin tedavisi de cerrahi olarak alınmalarıyla yapılır. Kist içeriğinin boşaltılması yolunun tercih edilmesi halinde, kistin yeniden tekrarlama riski olur. Kistler çeperleriyle dokudan bağımsızdır. Eğer cerrahi olarak tamamıyla çıkarılmazlarsa, yeniden ortaya çıkabilirler. Bu yüzden dikkatlice ameliyat edilerek bulundukları yerden çıkarılmaları gerekir.
" } ] }