{ "title": "Oval Kist", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/oval-kist.gif", "date": "19.01.2024 01:28:18", "author": "ezgi kılıç", "article": [ { "article": "
Oval kist, adı verilen kist kadınlarda yumurtalık, progesteron, östrojen (Kadınlık hormonları) ve çok az miktarlarda da erkeklik hormonu üreten yapılardır. Rahmin hem sağ hem de sol yanlarında bulunan fallop tüpleri ile yakınlaşarak temas halinde bulunmaktadırlar. Yumurtalıklar ergenlik çağının öncesi dönemde hiçbir hormonal olarak salgı belirtisi göstermezken ergenlik çağı adı verilen dönemden ve bunun ardından menopoza kadar geçen süre zarfına kadar değişik hormonlar üreterek kadınların düzenli olarak adet görmelerini sağlamaktadır. Yumurtalıkların en önemli işlevlerinden biri her ay yüzeylerinde bulunan bir tek yumurta hücresini olgunlaştırmak ve olgunlaştırılan bu yumurta hücresini yumurtlama olarak bilinen işlev ile olası bir döllenmenin gerçekleşeceği kanallara yani fallop adı verilen tüpü içermektedir. Yumurtanın olgunlaşması esnasında salgılanan östrojen hormonu rahim iç yüzeyine etki ederek buranın olası bir gebelik için hazırlanmasını sağlar. Yumurtlamanın gerçekleşmesinin ardından salgılanan progesteron hormon ise bu yüzeyi gebe kalmak için elverişli bir hale getirmektedir.

Oval kist oluşumu

Gebeliğin gerçekleşmemesi gibi durumlarda yumurta hücresi kaybolmaktadır. Belli bir zaman geçtikten sonra progesteron hormonu salgısının da kesilmesi ile rahim iç yüzeyi âdet kanaması ile dökülür. Adet döneminin ilk gününden itibaren bu süreç yeniden başlamaktadır. Yumurtalık dokusunda her ay düzenli bir şekilde oluşan bu durum dokularda yumurta hücresi olmadığı zaman ortadan kalkmaktadır. Bu durumda âdet kanaması kesildiği için kadınlarda menopoz evresi başlamış olmaktadır. Yumurta hücresi kaybolan dokulardan az miktarda testosteron ve yaşam boyu ise östrojen salgısı devam etmektedir. Çoğu kadın yaşamlarının bir döneminde yumurtalıklarında oluşan kist problemi karşılaşmaktadır. Yumurtalıklarda oluşan kistler genellikle belirti vermemekte çoğu zaman yapılan muayeneyle belirlenmektedir. Çoğu oval kist iyi huyludur ve genellikle 20-44 yaş arasında bulunan kadınlarda görülmektedir. Muayene ve ultrason sırasında belirlenen oval kistler bazı kan tahlilleri sırasında da belirlenmektedir. Eğer oluşumu hormonal düzensizlik ise infertilite görülebilir ancak oval kist ile gebelik oluşabileceği gibi gebelik de oval kist oluşumuna neden olabilir. Oval kist yumurtalık dokusundan kaynaklanan içi genellikle sıvı dolu olup boyutları 2-30 cm'ye kadar değişiklik gösteren oluşumlara verilen addır.
" } ] }