{ "title": "Omuzda Kist", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/omuzda-kist.gif", "date": "20.01.2024 12:38:23", "author": "UFUK DEMİRAL", "article": [ { "article": "
Omuzda Kist, neredeyse tamamı omuz bölgesindeki kemiklerde meydana gelmektedir. Omuzların vücudumuzdaki hareketsiz bölgelerden biri olduğu kabul edilir ve kistlerin bu nedenle meydana geldiği düşünülmektedir. Kollarımız sürekli hareketlidir fakat dikkat edildiğinde omuz bölgesini pek çalıştırmayız. Omuzda kist şiddetli ağrılara neden olabilir. Çapları 13-16 mm civarında görülmektedir. Omuzda Kist diğer bütün kist türlerine oranla daha kalın duvarlıdır ve içlerinde daha katı sıvılar mevcuttur. Bu kistler bulunduğu bölgede yayılmaz ve büyümezler ama bulunduğu bölgedeki kemikleri incelttikleri sıkça görülmüştür. Kistlerin çok az olsa da iki omuzda birden meydana geldiği görülmüştür.

Omuzda Kist Tanısı Nasıl Konulur?

Omuz bölgesindeki ağrıların devam etmesi sonucunda Ortopedi doktorları omuz bölgenizi muayene edecektir. Size bazı sorular yönelterek ağrının nedenini öğrenmeye çalışacaktır. Tedavinizin başlaması içinde mutlaka MR yöntemine başvuracak ve kiste bu şekilde ulaşacaktır.

Omuzda Kistin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Omuzda kistin tedavisi için istirahat etmek ve ağır işlerden uzak durmak çok önemlidir. Bu kistlerin tedavisi için en yaygın olarak bilinen yöntem fizik tedavi ve rehabilitasyondur. Fizik tedavive rehabilitasyon herkesin bileceği üzere çok uzun zaman alan ve sabır gerektiren bir tedavi yöntemidir. Hastaların tedaviye eksiksiz devam etmesi ve istekli olması tedavi için en olumlu durumlardır. Ayrıca bu durumlar uzun süreli tedavilerin daha kısa zamanda bitmesini sağlamaktadır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon yönteminin de başarılı olmadığı noktalar mevcuttur bu hastanın durumuna göre değişiklik gösterebilir. Omuzda Kist fizik tedavi yöntemi ile giderilemediyse hastaya artroskopik kapalı cerrahi yöntemi uygulanabilir. Bu yöntem daha çok kan kaybı ve doku hasarı meydana getirdiği için en son tercih edilen yöntemler arasındadır. Kapalı cerrahi yönteminde cilde bir kesi yapılarak kiste ulaşılmasını sağlamaktadır. Ayrıca kistin teşhisi erken koyulursailaç tedavisi mümkün olabilir. Genelde kremler ve ağrı kesiciler ile kistin ilerlemesini durdurmak ve hatta ortadan kaybolmasını sağlamak bile mümkündür. Tabi ki bu yöntem özellikle hastalığın başında uygulanır ilerlemiş aşamalarda ilaç tedavisi sonuçsuz kalabilir ve bu ihtimal yüksektir.

Omuzda Kistin Yaratacağı Olumsuz Etkiler
Omuzda Kist için alınacak önlem omuz egzersizleridir. Çok sık olamasa bile günde sadece birkaç dakika omuzlarınızı hareket ettirmek sizi bu kistin vücudunuzda meydana gelmesinden uzaklaştıracaktır.
" } ] }