{ "title": "Omurilikte Kist", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/omurilikte-kist.gif", "date": "21.01.2024 06:28:40", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Omurilikte kist, genellikle omuriliğin boyun tarafına doğru etkili olur. Bazı durumlarda beyin tarafına doğru ya da bel bölgesine doğru ilerleme gösterebilir. Kistin zamanla büyümesi nedeniyle, omuriliğin merkezi bölümlerinde zedelenme meydana gelir. Omurilik vücutta beyinle kol ve bacaklar arasında bir köprü vazifesi gördüğünden, kistin etkisiyle oluşan zedelenmeyle birlikte vücutta farklı bölgelerde ağrı ortaya çıkar, his bozuklukları ile kuvvetsizlik etkili olmaya başlar. Omurilikte kist oluşumu Sirengomiyeli rahatsızlığının oluşmasına neden olur. En fazla omuriliğin boyun tarafı etkilendiğinden, ellerde his bozukluğu ve kuvvetsizlik gibi etkiler oluşmaya başlar. Ağrının hissedilmesi daha çok ense ve boyunda olur. Beyne doğru ilerleyen kist, yüzde hissizlik, dilde güç kaybı, konuşma bozukluğu, yutma zorluğu gibi etkilere neden olabilir. Bu hastalardaki en önemli belirti elleriyle tuttukları maddenin sıcaklığını anlayamamalarıdır. Fakat ağrı hissini çok net hissederler.

Omurilikte kist neden olur?

Kist oluşumunun nedeni genellikle konjenital anormallikleri, omurilik zarlarında iltihaplanma, tümörler ve travmalar etkili olmaktadır. Ancak hastalarının çoğunda herhangi bir sebep tespit edilmez.

Omurilikte kist belirtileri nelerdir?

Kistin ilerleyen aşamalarında hastada bilinç kaybı, daha çok üst kolda oluşan musküler atrofi ile tropik değişimler ortaya çıkar. Kistlerin yavaş bir seyri olmaktadır. Bu nedenle büyüme ilerledikçe hastalarda belirtiler etkili olmaya başlar. Kistin yaptığı baskıyla birlikte ellerde güçsüzlük, his kaybı gibi etkiler oluşur. Kistin omurilikte yerleştiği alan ortaya çıkan belirtileri de etkiler. Omurilikte en fazla boyun tarafına doğru etkili olduğundan, vücudun üst taraflarında özellikle eller ve kollarda etkili olan belirtiler yaşanır. Israrcı ağrılar, karıncalanma, histe donukluk, omuz ve üst kolda kök ağrısı meydana gelebilir.

Omurilikte kist nasıl teşhis edilir?

Hastalarda yukarıdaki belirtiler meydana geliyorsa, mutlaka doktora gitmeleri gerekir. Yapılan fiziki inceleme ve MR, bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme tetkikleri sonucunda, omurilikte kist tanısı konulabilir.

Omurilikte kist tedavisi nasıl yapılır?

Diğer kist oluşumları gibi omurilikte oluşan kistin tedavisi cerrahi girişimle yapılır. Yapılan ameliyat laparoskopik ya da klasik açık ameliyat şeklinde olabilir. Buna hastanın durumuna ve kistin yerleşim yerine göre karar verilir. Eğer kist içeriğinin boşaltılmasıyla tedavi uygulanırsa, kistin yeniden tekrarlaması söz konusu olabilir.
" } ] }