{ "title": "Memede Kist", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/memede-kist-4029.jpg", "date": "20.01.2024 08:46:13", "author": "Öznur TAŞPINAROĞLU", "article": [ { "article": "
Memede kist, memede bulunan süt kanalı bezelerinin gelişmesi ile içi sıvı dolu keseciklerin oluşması meme kistinin belirtisidir. Meme kistleri genelde iyi huylu kistlerdir kanser hücreleri barındırmaz. Bir bayanın memesinde bir veya birden çok meme kistine rastlanabilir. Bu kistler oval olup yuvarlak şekillerdedir ve kenarları topak halindedir. Memenin dokusu çoğunlukla iç kısmı su dolu ve üzüm tanesi gibi balon olarak hissedilmektedir. Meme kistinin meme de var olmasını anlaşılması zor olmamaktadır. Bayanlar elle ile kendilerini muayene yapması ile bir sertlik hissedilirse kistin varlı anlaşılabilir.

Meme de var olan kist veya kistler eğer kişiye rahatsızlık vermiyorsa ve ağrılı bir süreç yaşatmıyor ise tedavi gerektirmeyebilir. Ancak kistler kişide ağrıya ve sancı hissine yol açıyorsa kistler birtakım yöntemler ile iç kısımları boşaltılıp alınabilir. Meme kistleri her kadında görülebilir. Ancak çoğunlukla menopoz döneminde ve 35 yaş üstü bayanlarda daha sıkla görülmektedir. Eğer menopoz sürecinde bir hormon tedavisi görülüyor ise kistler zamanla kendiliğinden kaybolabilir.

Memede Kistin Belirtileri Nelerdir?
Meme Kistinin Teşhisi ve Uygulanacak Testler

Memede oluşmuş olan bir anormalliğin fark edilmesinin ardından mutlaka doktora muayene olmak gerekir. Bu anormaliler kistin habercisi olabileceği gibi meme kanseri hücrelerinin varlığının habercisi olabilir. Meme de fark edilen yumruların ardından kişiye ilk olarak meme muayenesi yapılacaktır. Muayenenin ardından ultrason çekilecektir ve devamında ise kişiye iğne aspirasyonu yapılacaktır. Eğer bu işlemler yeterli gelmez ise hastaya başka testler de uygulanabilir.

Meme Muayenesi: Meme muayenesi doktorun hastaya uyguladığı ilk tedavi yöntemdir. Yapılan ilk muayene de kistin varlığı rahatlıkla anlaşılabilir. Kistin anlaşılması ile kişiye meme de herhangi bir başka sorunun var olup olmadığı anlamak için kontrolör yapılacaktır. Doktorunuz uyguladığı ilk muayene de size meme de kistin var olup olmadığını söyleyemeyebilir. Bu kistin durumuna ve büyüklüğüne göre fark edilmesi biraz zor olan bir işlemdir. Bu nedenden ötürü ilk muayenenin ardından emin olmak için kişiye bir görüntüleme testi yapılır.

Meme Ultrasonu: Meme ultrasonu hemen hemen her hastaya yapılan bir işlemdir. Özellikle memesinde kist olup olmadığını öğrenmek isteyen her hastaya yapılmaktadır. Ultrason ile meme de kistin var olup olmadığı kolaylıkla anlaşılabilir. Aynı zamanda varlığı tespit edilmiş olan kistin sıvı dolu olmadığına ve sertlik durumu da bakılmaktadır. Eğer meme de sert bir kist ile karşılaşılmış ise bu kiste ‘'fibroadenom' adı verilen ama kanserli olmayan yumru denilmektedir. Ancak yine de kistin kanserli olup olmadığını anlamak içinde bir biopsi istenebilir. Biopsi genelde normalden çok fazla büyük olan kistler için yapılmaktadır.

İğne Aspirasyonu: bu işlem kitlenin içindeki sıvıyı almak için kullanılmaktadır. Doktorunuz yapılan tüm işlemlerin ardından iğne aspirasyonu ile kitlenin içindeki sıvıyı çeker ve eğer çekilen sıvının içerisinde kan teşhis edilirse sıvıyı analize gönderir. Lakin sıvının çekilmesi ile kitle ortadan kaybolmuyor ise sıvının bir örneği analiz edilmektedir. Şayet sıvının çekilmesi ile kitle kayboluyor ve sıvı da temiz görünüyorsa kişiye herhangi bir tedavi seçeneği uygulanmayabilir. Bu da kitlen iyi huylu olduğunun ve zararsız olduğunun göstergesidir.
" } ] }