{ "title": "Lenfanjiom", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/Lenfanjiom-35.jpg", "date": "20.01.2024 21:30:40", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Lenfanjiom, genellikle kişilere doğuştan olan ve özellikle gelişimsellik gösteren durumlardır. Lenfanjiom özellikle damarlar ile vünöz sistemi arasında gelişirler. Çocuk gruplarının birçoğunda bulunurlar ve dünyada ikinci sırada görülen tümörler olarak bilinirler. Lenfanjiom oluşumu nedeni ve nasıl oluştuğu halen bilinmemektedir. Lenfanjiom tıp alanında üç şekilde olduğu bilinmektedir.
Kistik lenfanjioma-higroma (Sıvı, su içeren tümör); Kistik higroma genellikle hastaların en sık boyun bölgesinde sonra koltukaltı bölgelerinde ve az da olsa meme dokusunda görülen lenfanjiomlardır. Şema verecek olursak %75 boyun %20 koltuk altı ve%5 ise meme bölgelerinde görülmektedir. Bu lezyonlar çok farklı birden fazla bölgelerde görüleceği gibi yalnız bir bölgede de görülme olasılığı bulunmaktadır. Küçük yapıları olmasına rağmen çok geniş alanları tutmaktadırlar. Genellikle doğum sonrasında hemen görülme olasılığı bulunan bu lezyonlar daha fazla iki yaş içerisinde bulunan çocuklarda çok daha fazla belirginleştiği görülmektedir. Bu lenfanjiomların içlerinde sıvı bulunmaktadır. O sebeple bu lenfanjiomlara sıvı ve su içeren lenfanjiomlar denilmektedir.

Lenfanjioma kavemosus (Kavernöz lenfanjiom); bu grupdaki lenfanjiomlar ise çok daha geniş alanları tutabilen ve küçük lezyonlar halinde bulunan ve çok derin dokuları tutan lenfanjiomlardır.

Lenfanjiom Tanı Nasıl Konulur?

Bulunmuş olduğu yere göre farklılık göstermektedir. Genelde ultrasonografi, akciğer grafisi, bilgisayarlı tomografi özellikle de komşu yerleri belirlemede kullanılır.

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR): Lenfanjiomun yayılımı ile boyunda çok önemli yapılar (Kas dokuları, arter ve sinir) ile alakalı ilişkisini belirlemek için daha çok spesifik yöntem uygulanmaktadır.

Lenfanjiom Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gelişmiş ülkelerde kistik lenfanjiom tedavisinde cerrahi eksizyon çok da yaygın olmamasına rağmen yine de vital organlara infiltrasyon sonrasında sinir zararı uzun müddet lenfatik drenaj ihtiyacı nüks ve skar oluşumu gibi komplikasyonlara sebep olur. Cerrahi yöntemde total cerrahi rezeksiyon tercih edilmesine rağmen yine de lezyonun komşu olmasında önemli dokuların olması sebebi ile olası estetik problemlerden ve komplikasyonlardan korunmak amaçlı eksizyon boyu yüzde yetmiş ve yüzde elli civarında sınırlı olur. Tam bir eksizyon olgusunda operasyon sonrasında nüks etme ihtimali yüzde 5-15 civarında olur. Kistik lenfanjiom tedavisinde ise cerrahi tedavi haricinde lazer tedavisi, basit drenaj, sklerozan ajan enjeksiyonu ve aspirasyon kullanılır. Son zamanlarda lenfanjiom tedavisinde picibanil ile bleomisin (OK-432) sklerozan tedavisi uygulaması ile olumlu sonuçlar alındığı bilinir.

Bleomisin Uygulaması; Bleomisin uygulaması 1966 senesinde keşfedilmiş olan antitümör ajanıdır. Antineoplastik etkisini DNA sentezini inhibe ederek gösterir. Lenfanjiom tedavisinde etkilenen kist duvarı endotel tabakasının zararına sekonder monspesifik inflamasyon ile fibrozis e yol açarak gösterdiği düşünülür. Bleomisinin etkisi lenfanjimonun tipi ve büyüklüğü ile alakalı olur. Cerrahi müdahale sonrasında nüks edebilen olaylara intralezyonel bleomisin enjeksiyonu uygulanmaktadır.
" } ] }