{ "title": "Kulakta Kist", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/kulakta-kist.gif", "date": "19.01.2024 20:35:16", "author": "Öznur TAŞPINAROĞLU", "article": [ { "article": "
Kulakta kist, kulağın iç veya dış kısmında bulunan kistler peynirimsi bir maddeyle dolu keseciklerden meydana gelmektedir. Kulak kisti şikâyetinin veya hastalığının kişide en sık karşılaşılan yeri kafa derisi ile kulağın arka kısmıdır. Kulak kistleri çok fazla bilindik kist çeşitlerinden biri değildir ve çoğu zaman farkına varmaksızın ilerleme gösterebilir. Özellikle tesadüfen ortaya çıkan bu kist dış kulak yapısında belirmiş ise çevredeki kişiler tarafından da belirtilmektedir. Ancak kulak içinin iç kısmında bulunan kist kişinin kulağını temizlemesi esnasında anlaşılabilir. Kulak kistlerinin belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkündür.
Kulak kemiğinin büyüme göstermesi zamanla kist oluşmasına da sebebiyet verebilir. Ancak bu kistler kanser hücreleri barındırmaz ve selimdir. Kulak kistleri kulağı tıkayıp işitme sorununa neden olabilecek kadar büyüme gösterebilir. Kulak kistleri kişinin gelişimine ve vücut yapısına göre farklı şekilde büyüme ve gelişme gösterebilir. Özellikle bazı kişilerde çok hızlı büyürken bazı kişilerde de yavaş yavaş büyüme gösterebilir.

Teşhis

Kulak kisti bazı kişilerde belirti vermeksizin büyüme gösterebiliyor. Bu nedenden dolayı farkına varmadan kulağınızda bir kitlenin var olduğundan bir anda haberdar olabilirsiniz. Lakin kitle eğer ki kulağın iç kısmı değil de dış gölgesinde kendiliğinde gelişme gösteriyorsa kulak da yumuşak ya da kistin durumuna göre sert bir kitlenin varlığını hissedebilirsiniz. Yahut kulak kemiğinde oluşmuş olan kitlenin varlığını dokunarak hissetmeniz olağan olacaktır. Çoğunlukla kulağın iç kısmında yer alan kistlerin varlığını saptamak biraz zor olmaktadır.

Kulak dışında gelişme gösteren kistler bazı durumlar mikrop kapıp iltihaplanma gösterebiliyor. Nadiren da olsa iltihaplanmış olan kistler kişide ağrı ve sancı hissine sebebiyet vermektedir. Şayet bu gibi bir durum ile karşı karşıya gelirseniz hemen bir doktora başvurmanız sağlınız açısından daha faydalı olacaktır.

Kulak kistleri çoğu zaman siğiller ile karıştırılabiliyor. Eğer böyle bir şüpheye düşerseniz eliniz ile kitleyi dokunun eğer çok sert değil ise bu kist olabilir. Çünkü siğiller kistlere göre daha fazla sert olmaktadır.

Tedavi

Eğer kulak kisti kulağın iç kısmın da ve kulağı tıkayacak şekilde ise bu durumda doktorun ilk tercihi kistin alınmasından yana olup hastanın sağlığı ilk planda tutulacaktır. Bunun için en ideal olan yöntem cerrahi bir operasyondur. Cerrahi operasyon yani uygun görülen ameliyat yöntemi ile kist bölgeden doktorun tecrübesi dahilinde rahatlıkla çıkarılabilir. İyi huylu yani selim kist oldukları kesinleşen kistler kişinin sağlık açısından herhangi bir sorun yaşamasına neden olmaz. Ancak iyi huylu olup da çok büyükmüş olan kistler için de en ideal tedavi yöntemi kistlerin alınmasından yanadır. Kulak kisti kişiye büyük rahatsızlıklar veriyor ise ağrı, sancı, işitme de zorluk çekme ve kulağın iç kısmının tıkanmış olması gibi sorunları beraberinde getiriyorsa kistin cerrahi bir operasyon ile alınması gerekecektir.
" } ] }