{ "title": "Kötü Huylu Kist Belirtileri", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/Kotu-Huylu-Kist-Belirtileri-54.gif", "date": "20.01.2024 12:38:14", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Kötü Huylu Kist Belirtileri, Kist vücudun farklı alanlarında oluşabilen içi yarı katı, sıvı veya gaz dolu oluşumlardır. Kistin fazlaca türü vardır ve kist çokça rastlanan bir sağlık problemidir. Kistler deride, doku içinde veya vücutta herhangi organda oluşum gösterebilir. Bazıları mikroskobik boyutlarda bazı durumlarda ise çok büyük boyutlarda oluşabilmektedir. Bazı kistlerde ağrı görülürken bazı kistler herhangi bir şikâyete yol açmadan gelişebilir. Kist, yerleştiği yerdeki dokunun bir parçası olarak gelişim göstermez. Kendine has çapı ve bölgesi bulunur. Kisti dışarıdan saran zara kist duvarı denir. Bedende kist tespit edilmiş ise ve kist ciddi şikâyetlere yol açıyorsa tedavisi cerrahi müdahale ile yapılır. Aynı zamanda bedende tespit edilen kistin kanser riski taşıyıp taşımadığı anlamak için detaylı inceleme yapılır. Ender durumlarda kist bir kanser olasılığı taşıyabilir. Kistten alınan numune incelenmek üzere laboratuvara gönderilir ve kanser ihtimali araştırılır.

Kistin oluşum belirtileri: Kistin belirtileri, kistin türüne göre değişiklik gösterebilir. Kist çoğunlukla anormal bir biçimde yumru ile kendini belli eder. Yumru biçiminde olan kistler deri ve deri altındaki kistlerdir. İç organlara yerleşmiş olan kistler genellikle kötü huylu kistlerdir. Bunlar büyüyene kadar çoğunlukla fark edilmezler. İç organlarda konumlanan kistler yerleştiği organda fonksiyon bozukluğuna veya ağrıya neden olduğunda fark edilebilir. Göğüs kistleriyse elle hissedilebilir. El ile kontrol yapıldığında ele yumru biçiminde gelebilir. Ayrıca göğüs kistleri çoğunlukla ağrıya sebep olur. Beyin kistleri kendini şiddetli baş ağrısı ile gösterir. Karaciğer, böbrek gibi organlarda gelişim gösteren kistler genellikle bir şikâyete neden olmaz. Tesadüfen yapılan bir inceleme neticesi ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda kistler oldukça büyümüş ve organda işlev bozukluğuna yol açmış olabilir. Ultrason, MR, tomografi, röntgen gibi incelemeler neticesi kistler kolaylıkla tespit edilebilir.

Kötü huylu kist belirtileri nelerdir?
Bu belirtiler genelde Karaciğer ve Akciğerde oluşan ve yayılan kötü huylu kistlerin belirtileridir. Uzmanlar tek tedavinin cerrahi müdahaleyle olacağında birleşmişlerdir.
" } ] }