{ "title": "Kist Varken Hamile Kalınır mı", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/kist-varken-hamile-kalinir-mi-475.jpg", "date": "20.01.2024 08:33:21", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kist varken hamile kalınır mı, kadın üreme sisteminde oluşan kistler genellikle hamile kalmaya engel sağlık sorunları arasında değildir. Kistin oluştuğu sırada ya da kist kaybolduğunda hamile kalma olasılığı çok yüksektir. Fakat bazı üreme sistemi ile alakalı gelişen kist çeşitleri hamile kalmayı engelleyen sorunlara yol açabilir. Gebe kalmakta zorlanan çoğu kadında endometriozis hastalığı tespit edilmektedir. Endometriozis yumurtalıklarda çikolata kistine yol açan bir hastalıktır. Endometriozis yani çikolata kisti hamile kalmayı engelleyen bir kist türüdür. Endometriozis, rahim içinde yer alan dokuların kanama ile rahim harici başka bir alana konumlanması nedeniyle oluşan bir sağlık problemidir. Bu hastalık yumurtalıkları olumsuz etkileyerek çikolata kistlerinin oluşmasına yol açar.

Gebe kalamayan kadınlar üzerinde yapılan bir çalışmada kadınların büyük kısmında çikolata kisti saptanmıştır. Kist oluşumlarının içi tıpkı çikolata kıvamında bir sıvı ile kaplı olduğundan kist çikolata kisti olarak tanımlanmaktadır. Bu kistler oluşum gösterdiği yerlerde çevre dokularda yapışıklık oluşmasına neden olarak gebeliğe engel olur. Çikolata kisti kansere dönüşen kötü huylu bir kist değildir.

Çikolata kistleri 4 santimden 15 santime kadar ulaşabilir ve tek yumurtalıkta görülme olasılığı daha çoktur. Çikolata kisti nedeniyle adet düzensizliği, cinsel birliktelik anında ağrı, mide bulantısı, karın ağrısı, kusma ve ateş gibi şikâyetler oluşabilir. Ultrason yardımı ile kolaylıkla tespit edilebilir. Tipik bir görüntüye sahip olduğu için diğer kistlerden kolaylıkla ayrılabilir. Kan tetkikleri de çikolata kisti için tanı olarak kullanılabilir. Fakat kesin bir teşhisi için kistten parça alınarak incelenmesi gerekir.

Çikolata Kisti Hamile Kalmayı Nasıl Engeller?

Hamile kalmak için uğraşan ancak doğal yollardan hamile kalamayan kadınlarda yapılan araştırmalar sonucu çikolata kistinin önemli bir etken olduğu saptanmıştır. Çikolata kisti tüplerde tıkanma, fonksiyon bozukluğu gibi sorunlara yol açarak yumurtlamayı önleyebilir. Çikolata kisti tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Tedavi seçeneği genellikle laparoskopik cerrahidir. Kist erken evrede teşhisi edilirse yüksek ihtimalle tedavi edilebilir. Laparoskopik cerrahi ile kist temizlenir. Tedavi sonrasında kadın yeniden doğurganlık özelliğini kazanabilir. Fakat kist ilerlemiş ise laparoskopik cerrahi kısırlık problemine bir çare olmayabilir. Laparoskopik cerrahi ile çikolata kisti temizlendikten sonra kadının 6 ay ila 1 yıl arasında kendiliğinden doğal yollardan gebe kalması beklenir. Eğer bu süre zarfında kadın gebe kalamamışsa yardımcı üreme tedavilerine başvurulur. İleri yaş kadınlarda kist ameliyatından sonra en fazla 6 ay gebelik beklenir. Eğer gebelik oluşmazsa vakit kaybetmeden tüp bebek tedavisi uygulanır. Henüz 20'li yaşlarda olan kadınlarda ise ilk önce aşılama tedavisi ile gebelik sağlanmaya çalışılır. Başarılı olunmazsa tüp bebek tedavisine geçiş yapılır. Çikolata kisti tedavisinden sonra tüp bebek ile büyük ihtimalle gebelik sağlanır.
" } ] }