{ "title": "Kist Tedavisi", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/kist-tedavisi-6301.jpg", "date": "19.01.2024 08:45:55", "author": "Öznur TAŞPINAROĞLU", "article": [ { "article": "Kist tedavisi, vücutta bulunan her kist için ayrı bir tedavi uygulanmaktadır. Bunun için öncelikle kist, vücudun bazı bölgelerinde anormal şekillerde oluşabilen ve hastalıktır. Kistlerin pek çoğunun çevresini kaplayan zarın iç kısmı sıvı doludur ve sıvı iltihaptır. Kist tedavisinde eğer bu sıvı vücuda dağılır ise vücudun mikrop kapması kaçınılmaz olacaktır. Kist toplumumuzda çoğunlukla kanser ile bağdaştırılan bir hastalıktır ve bu nedenden dolayı kist olan kişilerde dikkat çeken bir korku hal alır. Ancak kistlerin pek çoğu iyi huyludur ve kanser hastalığına neden olmamaktadır. Kist kişilerin bünyesine göre veya bulunduğu yere farklı boyutlarda oluşabilir.

Kist tedavisi için öncelikle kistin durumu göz önünde bulundurulur. Günümüzde en yaygın görülen kist çeşitleri yumurtalık kisti, göğüs kisti, diş kisti, akciğer kisti ve karaciğer kisti. Bazı kistler kişilere hiçbir belirti vermeksizin ortaya çıkabilir. Özellikle bayanlarda görülen çikolata ve yumurtalık kisti tesadüfen jinekolojik muayene esnasında görülebilir. Belirti vermeksizin gelişme gösteren kistler oldukça sinsidir ve kişide bir anda büyüme ve gelişmeye neden olabilir. Böyle durumlarda her zaman erken teşhis ve tedavi önemli bir yer tutmaktadır.

Kist Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kist tedavisi için öncelikle kistin türüne bakılır. Her kist için ayrı bire tedavi yöntemdir. Bunun için farklı kistler için aynı yöntem kullanılmaz. Kistin türü anlaşıldıktan sonra uygun tedavi yöntemi seçilip uygulanır. Bu hususta her zamanki gibi kistin erken teşhis edilmesi önemlidir. Kist tedavisinde kistin iyi huyu olup olmadığının bilinmesi gerekir. Eğer kist iyi huylu ise ameliyat ile alınması tercih edilir. Ameliyat ile alınmayan iyi huylu kistler zamanla büyüme gösterip kötü huylu kiste dönüşebilir.

Kist eğer kötü huylu ise bunun için öncelikle parça alınıp kistin durumu öğrenilir. Eğer kist kanser hücreleri barındırıyor ise cerrahi bir operasyon ile alınması gerekir. Lakin bulunan kist eğer çok hassas ise lazer operasyon ile alınmasında fayda olacaktır.

Kist Türüne Göre Tedavi Seçenekleri

Yumurtalık Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yumurtalık kisti bayanlara özgü bir kisttir ve yaş sınırlaması yoktur. Her yaştan kişide görülmesi olağandır. Ancak çoğunlukla 20 ile 40 yaş grupları arasında sık görülür. Bu yaşlarda görülen kistlerin pek çoğu da iyi huyludur. Yumurtalık kisti tedavisi için öncelikle kistin durumuna ve boyutuna bakılır. Ardından ultrason muayene yapılır ve kistin bulunduğu bölge belirlenir. Eğer ultrason görüntüde kistin iyi huylu olmadığı tespit edilirse kistin vakit kaybetmeden ameliyat ile alınması hedeflenir. Kist eğer iyi huylu ise ama boyutu normalden çok büyük ise kansere yol açacağı düşünülür ve cerrahi bir operasyon ile kist bölgende alınır.

Diş Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş kistinin tedavisinde öncelikle kistin dişin üst damakta, diş etinde veya çeneye yakın bir yerde olup olmadığı tespit edilir. Ardından dişlerin zamanla yok olmasına neden olacak olan kistler bölgeden ameliyat ile alır. Kistin çıkarıldığı bölgede görülen çukur zamanla kapanıp eski halini alacaktır.

Çikolata Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çikolata kistleri iyi huylu kistlerdir ve kanser hastalığına sebebiyet vermez. Çikolata kistinin bölgeden alınması için kişiye açık veya kapalı ameliyat uygulanır. Ancak son zamanlar da en çok tercih edilen yöntem kapalı ameliyattır. Kapalı ameliyatın ardından kişinin iyileşme süreci diğer seçene göre hızlıdır. Bunun için çikolata kisti ameliyatı olacak kişiler en çok kapalı ameliyat tercihini istemektedir.

Karaciğer Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Karaciğer kisti ilk zamanlarda kişilerde herhangi bir belirtiye sebebiyet vermeden ilerlemektedir. Şikâyet ve belirti vermeksizin gelişen bu hastalık toplumumuzda en sık görülen kist çeşitlerinden biridir. Karaciğer kistleri çoğunlukla iyi huylu olsa da arada nadiren de oldu kötü huylu kistler çıkmaktadır. Bunun için kistin teşhis edilmesinin ardından cerrahi bir operasyon ile alınması önerilir. Ancak zamanla kendiliğinden kaybolma özelliğine sahip olan bu karaciğer kisti için kurutma işlemi de tercih edilebilir.

Göğüs Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Göğüs kisti bayanların en korkulu rüyalarından biridir. İçi sıvı dolu olan bu kist göğüsün farklı yerlerinden birden fazla olarak görülebilir. Eğer bu göğüs kisti kişiye rahatsızlık vermiyorsa veya ağrı, sancı ve yakınma gibi sorunlara yol açmıyorsa kendiliğinden iyileşmesi beklenebilir. Eğer gün geçtikçe kist bölgede büyüme yapıyorsa veya ağrıya yol açıyorsa alınmasında fayda olacaktır. Göğüs kistlerinin tedavisinde iğneli operasyon en fazla tercih edilenidir. İğne ile göğüsün içince bulunan sıvı dolu kistin alınması hedeflenir. Eğer kistler çok küçük ise ilaç ile tedavi yöntemi de tercih edilebilir.
" } ] }