{ "title": "Kist Neden Olur", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/kist-neden-olur-5273.jpg", "date": "19.01.2024 11:27:20", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Kist Neden Olur, genel olarak kist kelimesi ilk duyulduğu anda kişilerde bir korku yaşanmasına sebep olmaktadır. Bu korkunun nedeni ise kistin kanser hastalığı veya ameliyatla birlikte düşünülmesinden kaynaklanmaktadır. Bu korkuların aksine farklı çeşitlerle yüzlerce değişik kist çeşidi bulunmaktadır ve bu kistlerin çoğunluğunun da iyi huylu olarak tanılan selim kistler olmasıdır. İnsan vücudunda kistle karşılaşmak oldukça sık rastlanan bir durumdur ve pek çok kişide hayatları süresince mutlaka bu deneyimle karşı karşıya gelir. Kist, kapalı bir şekilde olan bir kapsül ya da kesecik türünde özellikle yarı sert su ya da yağ biçiminde gaz içerikli bir öge ile dolu olan kabarcıklar şeklinde oluşan bir kitledir. Bir dokunun içerisinde meydana gelen kistler vücudun değişik bir kısmında veya iç organlarda oluşabileceği gibi cilt üzerinde kendini gösterebilir. Bu kist türleri mikroskobik irilikte olabileceği gibi aynı zamanda litrelerce sıvıya ev sahipliği de yapabilecek kadar iri ebatta kistler şeklinde olabilirler. Bu kistlerin bir kısmı ağrı ve acıya sebep olurken bir kısmı da hiçbir şikâyete ve belirtiye neden olmazlar.

Bu kist şekli oluştuğu bölgedeki dokunun olağan olan bir parçası kesinlikle değildir ve kendine özgü bir bölgesi ve çeperi vardır. Ayrıca kistin ince yapılı zarla çevrelenmiş bölümü de kist duvarı olarak adlandırılır. Vücutta kiste rastlandığında tedavisi genellikle cerrahi operasyonla alınması şeklindedir. Ayrıca oluşan kistlerin herkesin korkulu rüyası haline gelen kanser riski taşıyıp taşımadığından emin olmak amacı ile test uygulanmaktadır. Çok ender rastlanacak bir durum bile olsa kistler genellikle hormonal bir bozukluktan kaynaklanabileceği gibi kanser illetinin belirtisi de olabilmektedir. Uygulanan bu testler özellikle tedbir olarak yapılan rutin kontrollerdir. Bu kontroller sonrasında kistten alınan küçük bir parçanın patolojiye gönderilerek biyopsi yapılması ille de bu işlemin korkulacak bir işlem olması manasına gelmez.

Kistin Sebepleri Nelerdir?

İnsan vücudunda meydana gelen kistlerin hangi nedenden dolayı oluştuğu her zaman belirlenmeyebilmektedir. Misal verecek olursak böbreklerde meydana gelen kistler bu kategori içine girmektedir. Böbrek kistlerinin nasıl meydana geldiği hakkında farklı teoriler dile getirilse de henüz net olarak anlaşılamamaktadır. Genel anlamda kistlerin hangi sebeplerden dolayı gerçekleştiği hakkında tıp alanında bilinenlere birlikte göz atalım.

Kanalların Tıkanıklığı: Örnek verecek olursak yağ bezelerinin veya tükürük bezlerinin girişlerinde yaşanan tıkanıklık da tükürük bezi ve yağ bezi adı verilen kistler oluşur. Böyle durumlarda vücutta var olan sıvıların tıkanması nedeni ile olağan akış engellenmişse kist meydana gelmiş olur. Ciltte oluşan kistlerin ise meydana gelme nedeni kıl köklerinin hasara uğramasıdır.

Genetik Rahatsızlıklar: Özellikle pankreas kistinde rastlandığı gibi bazı farlı kistlerin meydana gelmesinde nadirde olsa sorun genetik rahatsızlıklardan kaynaklanabilir. İç organlarda kendini gösteren kistler ise çoğunlukla uzun bir zaman belirti vermez ancak alakasız bir rahatsızlık sebebi ile adı geçen organda inceleme yapılması sonucunda fark edilebilirler.

Hormonal Dengesizlikler: Genellikle hormonlarda baş gösteren bozukluklar nedeni ile iç organlarda kistlere rastlanabilmektedir. Yumurtalık ve göğüslerde meydana gelen kistler bu tür kistlere örnek olarak verilebilir. Adı geçen kistler ise östrojen adı verilen hormondaki bozukluğa bağlanmaktadır. Aslında hormonların dengeli olarak salgılanmasında beslenme alışkanlığının rolü oldukça önemlidir.

Enfeksiyonlar: Vücutta oluşan enfeksiyonlar daha önce de değindiğimiz salgı çıkış ağızlarını tıkaması nedeni ile kistlerin meydana gelişine yardımcı olurlar. Vajinal enfeksiyonlar ve rahim ağzı enfeksiyonu da kist oluşumuna sebep olabilen enfeksiyonlara örnek olarak gösterilebilirler.

Diğer Kist Sebepleri: Özellikle parazitler, hücrelerde bozulma, kronik olarak oluşan iltihaplar, tümörler ve yaralanmalar da kistin oluşumuna neden olabilmektedir. Tümörler normal kistlerden değişik olarak oluştuğu dokunun anormal derecede büyümesidir.
" } ] }