{ "title": "Kist Nasıl Tedavi Edilir", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/kist-nasil-tedavi-edilir.gif", "date": "19.01.2024 12:32:35", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kist nasıl tedavi edilir, kist içi sıvı dolu genellikle selim keseciklerdir. Vücutta herhangi bir organda ortaya çıkabilir. Genellikle iyi huyludurlar ve tedavi gerektirmezler. Kistin şekli, büyüklüğü ya da konumlandığı yer göz önünde bulundurularak cerrahi ile temizlenebilir.

Kist tek bir tane olabileceği gibi aynı yerde birkaç tane birden oluşum gösterebilir. Vücutta oluşan iyi huylu kistler bazen hiçbir belirtiye neden olmaz. Bu kistler bazen başka bir muayene sırasında fark edilebilir. Bazı kist türleri epey gelişerek çevre dokularda olumsuz etki yaratabilir. Bu etki nedeniyle kişide ağrı ya da daha değişik yakınmalar oluşabilir. Kist oluştuğu yere ve türüne göre farklı belirtiler verebilir.

Kist Türüne Göre Tedavi Şekilleri

Yumurtalık (Over) Kisti: Yumurtalık kisti kadınlara özgü bir hastalıktır ve her yaş grubunda ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda yumurtalıklarda kist olduğu fark edilemeyebilir. Yumurtalık kisti menopozdan önce ortaya çıkarak menopoz döneminde kendiliğinden yok olabilen özelliğe sahiptir. Yumurtalıklarda oluşan yumurtalık kisti 2-30 santim boyutuna kadar ulaşabilir. Kist nedeni genellikle hormonlar gösterilir.

Yumurtalık kisti tedavisi kistin boyutuna ve türüne göre farklılık gösterebilir. Kistin şekli ve bulunduğu yere göre tedavi seçeneği seçilir. Kistin zararsız olduğu fark edilirse müdahale yapılmaz. Ancak kist büyükse ameliyat ile çıkartılması uygun görülebilir. Bu tarz kistlere müdahale edilmezse başka yerlere yayılım gösterebilir. Yumurtalıklarda oluşan kist çok büyükse kanser ihtimali göz önünde bulundurulur. Kist ya da kistler laparoskopi yöntemi ile çıkartılır. Yumurtalık kisti tedavisi laparoskopi yani kapalı ameliyat ile gerçekleştirilir.

Akciğer Kisti: Akciğer vücudun en önemli organlarından biridir ve diğer organlarda olduğu birçok hücreden oluşur. Akciğer kisti bazen doğuştan bazen de ilerleyen yıllarda ortaya çıkabilir. Sigara, hava kirliliği gibi faktörler akciğer kisti oluşumunu tetikleyebilir. Aynı zamanda akciğer kisti enfeksiyon ya da travma sonrası ortaya çıkabilir.

Akciğerlerde oluşan ufak, herhangi bir şikâyete yol açmayan kistler için bir müdahale yapmaya gerek yoktur. Fakat kistin takip edilmesi gerekir. Enfeksiyon kaynaklı kistler kişide sorun yaratmasa bile mutlaka tedavi edilmelidir. Tedavi cerrahi ile yapılır. Daha önceki yıllarda açık ameliyatlar tercih edilmekteyken günümüzde kapalı ameliyat yöntemi tercih edilerek kistler temizlenmektedir.

Karaciğer kisti: Karaciğer kisti parazit ya da enfeksiyon nedeniyle oluşmamışsa ve hastada bir belirtiye yol açmamışsa herhangi bir tedavi gerektirmez. Parazit ve enfeksiyon kaynaklı kistler şikâyete yol açmasa bile tedavi edilmelidir. Karaciğer kisti iki farklı yöntem kullanılarak tedavi edilebilir. Birinci seçenek ilaç tedavisi ikinci seçenek ise cerrahidir.
" } ] }