{ "title": "Kist Miyom", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/kist-miyom.gif", "date": "19.01.2024 22:51:33", "author": "serdar hamkan", "article": [ { "article": "

Kist Miyom, Rahim dokusundan kaynaklanan iyi huylu tümörlere kist miyomu denir. Genellikle miyomlara ur denilmektedir. Çapları 1-15 santimetre arasında değiştiği bilinmektedir. Genellikle çok yavaş büyümektedirler. Tek bir tane olabilecekleri gibi sayıları sayılamayacak kadar çok da olabilir. Görünüşlerinin genellikle yuvarlak olduğu ve renklerinin pembe olduğu, rahmin her yerinde oluştuğu bilinmektedir. Adetleri düzenli olmayan, doğum yapmayan, fazla kiloları olan ve siyahi olan kadınlarda daha sık görülür miyomlar. Hamile kadınların yaşının arttıkça gebeliklerinde miyomun görülme olasılıklarının arttığı bilinmektedir. Miyomlar sıklıkla belirti vermezler. Genellikle başka bir rahatsızlık üzerine gidilen muayenede tesadüfi olarak fark edilir. Miyomların her dört kadında bir görüldüğü bilinmektedir. Miyomun kansere dönüşme olasılığı çok düşüktür. Miyomun diğer adları şunlardır; fibroid, leyomiyom, leyomiyomata ve fibromiyom. Miyomlar rahim dokusundaki yerleşimlerine göre submuköz miyomlar, intramural miyomlar ve subseröz miyomlar olmak üzere üçe ayrılır.

Submuköz Miyomlar: Rahmin iç yüzüne doğru büyüyen miyom türüdür. Bu miyop türüne en az rastlanır. Fakat en fazla kanama problemi bu miyom türünde görülür. Bu kanamalar kendini adet döneminde görülen kanamada artış ve adet döneminin uzaması şeklinde görülür.

İntramural Miyomlar: Rahim kas dokusunda yerleşimli miyom türüdür. Bu tür miyoma en sık rastlanır. Bu tür miyom türleri adet döneminde görülen kanamada artmaya, adetin uzamasına ve kansızlığa neden olmaktadır. Ayrıca karında ağrıya, dolgunluk hissine ve sık sık idrara çıkmaya neden olmaktadır.

Subseröz Miyomlar: bu tür miyomlar rahmin dış yüzüne doğru büyürler. Bu tür miyomlar diğer miyom türleri gibi kanamaya yol açmazlar. Bu miyom türü karın ağrısına, sırt ağrısına, dolgunluk hissine, sık sık idrara çıkmaya ve kabızlığa neden olurlar.

Miyomun Belirtileri Nelerdir?
Miyomun Kadınlar İçin Teşkil Ettiği Riskler
Kist oluşumuna karşı çıkmak için çikolatadan, kırmızı et ve karbonhidrattan uzak durulması gerektiği ve sık sık balık ve meyve sebzenin tüketilmesi gerektiği bilinmektedir.

Miyomların Tedavisi İçin Ne Gibi Seçenekler vardır?

Miyomun tedavi edilmesindeki en büyük etkenin kişinin çocuk sahibi olma arzusunun devam edip etmemesidir. Sahip olmak istediği sayıda çocuk sahibi olan kişilere en sık önerilen tedavi şekli rahmin alınması olduğu bilinmektedir.
" } ] }