{ "title": "Kist Kanaması", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/kist-kanamasi-8126.jpg", "date": "19.01.2024 08:50:37", "author": "ezgi kılıç", "article": [ { "article": "Kist kanaması, yumurtalıkların büyümesi ile içerisinde bulunan kistin sıvı artışı nedeni ile gerginleşme ve kistin yırtılmasına ya da patlamasına neden olmaktadır. Bu duruma over kist rüptürü adı verilmektedir. Kistin büyüklüğüne göre belirtileri de o şekilde olmaktadır. Yaşanılan her kanama âdet kanaması değildir. Bir kişi için normal olan kanama 20 ml iken 60 ml olan kanama aslında 3 kez fazla olan kanamayı göstermektedir. Normal sınırlarda gösterilmesine rağmen bu durum normal değil aksine anormal bir durumdur. Bu kanamalar dışında olan kanamalar ise aslında anormal uterin kanamalarıdır ve muhakkak altında hormonal ya da anatomik bir patoloji bulunmaktadır. Normal âdet kanaması 21 ile 35 günde bir görülen ve yedi günden az süren kanamalar olarak tanımlanmaktadır. Ancak 7 günden uzun süren kanamalar, âdet kanamalarının uzun süreli olması ya da durmayan kanamalar ile düzensiz olan kanamalar normal olmayan kanamalardır.

Küçük olan kistlerin patlaması gün içerisinde fark edilmezken büyük olan kistlerin patlaması beraberinde büyük sorunları da getirmektedir. Özellikle kist rüptürü sonrasında batın içine kanama olması durumunda hastalarda ciddi kasık ve karın ağrılarına neden olmaktadır. Bu tür durumlarda karın içine olan kanama miktarına göre şok geçirme, bayılma ya da bilinç kaybı görülebilir. Disfonksiyonel uterin kanaması adından da belli olacağı gibi fonksiyon bozukluğu ya da fonksiyonlarda sapma olarak akla gelmektedir. Dolayısı ile yaşanılan bu kanamalar herhangi bir patoloji olmadan yumurtlamamaya bağlı oluşan rahim içi dokunun kanama bozuklukları ifade eden bir terimdir. Bu tür kanamalar anovulasyonlu olduğu için çatlamayan yumurtalar kistleşme yapmış olabilir ve bunun sonucunda da bu sorunlar ortaya çıkabilir. Kist yırtılması ya da etrafında dönme durumu olabilir. Bunlarında yoğun ve şiddetli sancıları olabilir. Yumurtlamanın sık olarak aksadığı durumlarda fonksiyonel kistlerin tekrarlayarak oluşması dışında sadece östrojenik etkinin yani progesteron ile karşılanmamış östrojenin rahim içi dokuya yaptığı büyütücü etkinin uzun süreli devamında kötü huylu olan hastalıkların da gelişimi söz konusu olabilmektedir. Bu durumun polikistik over sendromu olan hastalarda görülme olasılığı daha fazladır.

Ergenlik döneminde ilk olarak akla gelmesi gereken adet düzensizliğinin oturmadığı ve yumurtlamanın eksik kalması olmasıdır. Çünkü ilk adet görülmesi sonrasında 2 yılda anovulasyon %60 ile 90 oranında karşımıza çıkmaktadır. Ancak ilerleyen yıllarda bu durum daha azalmaktadır. Bunun dışında sistematik hastalıklar ya da hormonal bozuklukların da olabileceği kesinlikle akılda tutulmalıdır. Bütün kanamalar yumurtlama olmamasından kaynaklanmamaktadır. Bazılarında yumurtlama esnasında hafif kanaması olan hastalarda bulunmaktadır. Bazı kadınlarda ise adet görmeden önce lekelenme görülmektedir.
" } ] }