{ "title": "Kist Ameliyatı", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/kist-ameliyati-469.jpg", "date": "20.01.2024 01:26:29", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Kist ameliyatı, Kist denilen sağlık sorunu vücudun herhangi bir bölgesinde oluşabilen ve ağrılı durumlara yol açabilen bir problemdir. Kistler içi su ile baloncuklar gibidir. Oluşum nedenleri görüldükleri yere göre farklılıklar gösterir.
Kistlerin ameliyat edilmesi, kistin bulunduğu bölgeden çıkarılması için yapılan cerrahi müdahaleyi tanımlar. Hangi tür kistlerin ameliyat edilmesi gerektiğini anlamak için birtakım klinik tetkikleri yapılmaktadır.

Kist türlerine göre ameliyat gerekip gerekmediği anlaşılabilir mi?

Bu konunun açıklanabilmesi için kist türlerini kısaca belirtmek uygun olacaktır.

Basit kist: bu sınıfa giren kistler genel olarak yumurtalıkta görülebilen kistlerdir. Bu kistler içleri su ile doldurulmuş balona benzerler. Boyut olarak 5 cm'ye kadar büyüyebilen ve ilaçlar ile tedavi olmaları güç olan kistlerdir. Bu kistlerden bazıları yumurtalığa baskı uygulayarak zarar verme ihtimalleri bulunmaktadır. Bu durumda olanlar ameliyat gerektirirler.

Endometriosis kistleri: bu kist türünde balonu andıran yapının içindeki sıvı koyu bir kıvamdadır. Boyutları fazla büyük olmadığında bazı ilaç tedavileri uygulanarak giderilmeleri mümkündür ancak çoğunlukla ameliyat gerektirirler.

Dermoid kist: bu kistler doğuştan oluşma durumları vardır. Yumurtalıklarda biriken kalıntılar sonucunda oluşurlar. Genellikle bu kistler tespit edildiklerinde yumurtalıkta kanser oluşturan yapılar ile karıştırılabilirler. Bu neden ile cerrahi operasyon gerektirebilmektedirler.

Fibromlar: Yapı olarak bilardo topuna benzerler. İçleri sıvı ile değil de katılaşmış bir yapı ile doludur. Kansere neden olan kistler ile karışabildikleri için ameliyatla alınmaları gerekir.

Kanser riski olanlar: bu kistlerde katılaşmış kısım sıvı kısımdan daha fazladır. İyi huylu olmama ihtimalleri fazla olduğu için cerrahi müdahale gerekmektedir.

Ameliyat aşaması

Cerrahi işleme gerek duyulmayan basit kistlerden başka fiziksel olarak büyüme eğiliminde olanlar, ağrılı durumlara yol açanlar ve şişkinliğe yol açarak rahatsızlık veren kistlerin ameliyat edilmeleri gerekir. Cerrahi olarak müdahale edileceği zaman bir tedavi yöntemi belirlenir. Belirlenen yöntem kistin oluşum gösterdiği yer, yaptığı etkiler ve komplikasyona neden olup olmaması gibi durumlar uygulanacak olan yöntemi belirlemektedir. En sık uygulanan cerrahi metot kistin duvar kısmının bir bölümünün çıkarılması şeklinde olmaktadır. Bu şekilde kist oluşumunun içerisinde bulunan sıvının karın zarının içerisine boşalabilmesi sağlanır. Cerrahi yöntem olarak günümüzde robotik ameliyat yöntemi ya da laparoskopik ameliyat yöntemleri kullanılmaktadır. Kistin içerisindeki sıvının ani olarak boşalması durumunda bazı alerjik şok durumları oluşabileceği için bu durumun ortaya çıkmaması için gerekli tedbirler alınmaktadır. Kistler başka sağlık sorunlarına yol açabilmektedirler. Bu nedenle cerrahi olarak müdahalenin erkenden yapılması oluşması olası diğer sağlık sorunlarını da engellemektedir.
" } ] }