{ "title": "Keratinoz Kist", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/keratinoz-kist.gif", "date": "19.01.2024 16:57:03", "author": "sümeye", "article": [ { "article": "Keratinoz Kist, ciltte en çok görülen benin kistik lezyonlarındandır. Kistlerin en çok etki gösterdiği yerler saçlı derilerdir. Bayanları ve erkekleri etkisi altına alabilmektedir. Bunun dışında deride görülen kistler bayanlarda daha çok olmaktadır. Vücudun diğer yerlerinde oluşanlar erkeklerde daha da yaygın olmaktadır. Bu kistlerin içeriği yassı epitel doku ile döşeli, boyutları da genelde küçük olmaktadır. Keratinoz kistler genelde travma, enfeksiyon, cerrahi girişim sonrasında meydana gelmektedirler.

Keratinoz Kist çeşitleri

Epidermal İnklüzyon Kist; Ciltte oluşan bu kistik yapılar iki tipten oluşmaktadırlar. Bunların arasında %90 oran ile en çok görüleni epidermal inklüzyon kistleri olmasıdır. Bunlar keratin içeriği olan granürler tabakası belirgin biçimde kornifiye epitel doku ile döşeli olan kistler. Kimilerinin kist duvarında seboreik keratoz benzeri farklılıklar olabilmektedir. Bu çeşit kistler kıl foliküllerinin etkisi ile oluşması dışında, travma sebebiyle epidermal yapıların dermiş içerisine girmesi neticesinde de oluşabilirler. Bu biçimde derin dokulara giren epidermal yapılara burada deri grefti şeklinde davranmaktadır.

Yerleştiği alanda büyüyen doku, keratin sentezlemeye devam ettiği için kist oluşturmaktadır. Genelde avuç içerisinde, parmaklarda ve ayak tabanı bölgelerinde oluşmaktadırlar. Bunun dışında cerrahi girişimlerde bu kistlerin oluşmasında etkili olmaktadırlar. Özellikle meme küçültme, sünnet ve radikal masteknomi gibi cerrahi girişimlerden sonra bu çeşit kistlerin oluştuğu saptanmıştır. Genelde küçük olan kistler, uygun bir alan olursa büyüme gösterebilirler. Travma sonrasında uzun dönemde mesela, 20 sene kadar sürede tespit edilebilmektedir. Genelde ağrısız, büyümesi ağır seyirli ve sınırları düzgün şişlik biçiminde olmaktadır. Tespit edildiğinde yeniden tekrarlama olasılığına karşı, kistin duvarı ile alınması gündeme gelmektedir.

Pilar veya Trikolemmal kist; bu çeşit kistler genelde orta yaşlı bayanlarda görülmekte ve en çok saçlı deriyi etkiler. Başka kist türüne göre granüler tabaka içermez. Pilar kistte keratin kompakt bulunmakta, kolesterol yarıklarıyla kalsifikasyona karşılaşılabilmektedir. Rüptüre olurlar ise ağrı etkisi meydana getirebilirler.

Kratinoz Kistin Belirtileri Nelerdir?

Bu konuda yapılan araştırmada kistlerin takribi 13,8 mm boyutunda oldukları tespit edilmiş. Epidermal inklüzyon kist görülme yaş ortalaması kırk, pilar kistin ise kırk beş olduğu belirlenmiş. Bu pilar kistler kişilerde daha ileri yaşlarda etkili olabileceğini gösterir. Kistlerin vücutta görülme yerleri ise en çok saçlı deride, daha sonra da yanak bölgesinde olduğu saptanmıştır. Pilar kist bayanlarda öbürlerine göre daha çok görülür. Erkeklerde ise epidermal inklüzyon kisti pilar kiste nazaran daha sık görülmektedir. Kistlerin saçlı deride, bedende ve göz kapağında görülebilmesi daha ileri yaşlarda etkili olur. Kadınlarda en çok saçlı deride görülebilen kist, erkekler bakımından diğer bölgelerde daha fazla etkili olmaktadır. Bunun dışında saçlı deri, burun ve bedende yerleşen kistler diğer yerlere nazaran daha büyük olmaktadırlar.
" } ] }