{ "title": "Karaciğerde Kist Belirtileri", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/karacigerde-kist-belirtileri-1317.jpg", "date": "21.01.2024 12:59:48", "author": "Abdultaha DEMEZ", "article": [ { "article": "Karaciğer Kist belirtileri, Karaciğerde kist oluşumu farklılık gösterebilmektedir. Genel olarak bu kistleri üç farklı guruba ayırabiliriz. Bunlardan ilki parazit kökenli olmayan içi su dolu kistlerdir. Diğer gurupta ise Ekinokokkoz adlı bir asalak türünün neden olduğu kistler vardır. Her ne kadar bu asalak türü vücudun birçok bölümünde kist oluşturuyor olsa bile en yaygın görüldüğü yer karaciğerdir. Karaciğerde oluşan kistlerinin en son gurubunda ise iyi ve kötü huylu tümörler yer almaktadır.

Karaciğerde kist neden olur?

Karaciğerde kistler genellikle kistin oluşum türüne göre farklılıklar göstermektedir. Parazitler tarafından oluşturulmayan ve tümör yapılı olmayan basit kistlerin oluşum nedeni tam olarak bilinememektedir. Bu kistlerin oluşumunun doğuştan olduğuna inanılmaktadır. Bu kistler genellikle nüfusun yüzde beşinde görülmektedir. Hidatik kist de ise oluşum nedeni ekinokokus adı verilen bir parazit türüdür. Bu parazit türü köpek ve kurt gibi et obur hayvanları konak hayvan olarak kullanmaktadır. Bu parazit köpek ve kurt gibi hayvanların ince bağırsaklarına yerleşir ve burada çoğalarak yumurtalarını oluşturur. Oluşan bu yumurtalar hayvanın dışkısıyla birlikte dışarı atılır. Dışarı atılan yumurtalar koyun, keçi, inek ve deve gibi otçul hayvanlar tarafından ağız yoluyla alınır ve bu parazitler hayvanın kalın bağırsağından kana geçer ve vücudun çeşitli bölgelerine yayılır. Ekinokokkoz adlı bu parazit hayvanın vücudunda kist oluşumuna neden olur. Hayvanın hastalıklı sakatatını yiyen kurt ve köpek gibi etçil hayvanlar tekrar paraziti alır ve döngü bu şekilde devam eder. Bu döngüye insan bir şekilde dahil olursa bu parazit insanı da hasta eder ve en sıklıkla karaciğere yerleşerek kist oluşumu yapar. Tümör yapılı kistler ise beslenme alışkanlığına, cinsiyete ve sosyolojik durumlara bağlı olarak gelişebilmektedir.

Karaciğerde kist belirtileri nelerdir?

Karaciğer kistleri genel olarak kendini çok belli etmez. Belli bir büyüklüğe ulaştıklarında ve çevre dokulara baskı uyguladıklarında hissedilmeye başlarlar. Basit kistler büyüdüğünde karında ağrı ve tokluk hissi verebilirler. Nadir olarak karaciğerde safra yoluna baskı uygulayıp kapatıp sarılığa neden olabilirler. Karaciğerde hidatik kist oluşumunda ise kist belli bir boyuta gelince elle fark edilebilir, karında şişkinlik hissi ve karında ağrı yapabilir. Ayrıca kist safra yoluna açılırsa sarılığa, karın boşluğuna açılması durumunda ise şok gelişimine neden olmaktadır. Tümör yapılı kistler ise karında şişlik ve karın ağırlarına neden olabilmekte yine nadir görülen bir şekilde sarılığa neden olabilmektedirler.

Karaciğer kist tedavisi nasıl yapılır?

Karaciğer kistlerinin genel olarak tedavi şekli ameliyattır. Bu kistlerin fark edilmesi durumunda ivedilikle alınması gerekir. Aksi takdirde daha büyük sorunlara neden olabilmektedirler. Bu kistler tomografi, MR, ultrason ve çeşitli biyokimyasal testlerle tam olarak tespit edilebilmektedir. Kistin yapısına göre kapalı veya açık ameliyat tercih edilebilmektedir. Ama tıpta yaşanan teknolojik gelişmelerle genellikle kapalı olarak başarılı ameliyatlar yapılabilmektedir. Parazit kaynaklı hidatik kist de ameliyat öncesi koruyucu amaçlı ilaç tedavisi uygulanabilmektedir.
" } ] }