{ "title": "Kanamalı Kist", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/kanamali-kist.gif", "date": "20.01.2024 02:10:36", "author": "Abdullah ALAS", "article": [ { "article": "
Kanamalı Kist Nedir, Kistler, yumurtalıklarda ve sonrasında gelişerek rahim içinde mevcut olan iyi veya kötü huylu olarak adlandırılan yapılardır. Belirtileri çeşitlerine göre farklılık göstermekle birlikte genelde ilişki sırasında, adet dönemlerinde, normal dönemlerde kasıklarda ağrı gibi belirtiler ile ortaya çıkabilen kistik yapılar, üreme ve kadın sağlığı açısından tehlike oluşturabilecek niteliktedir. İlk belirtileri bu şekilde görülen yumurtalık kistleri, sonrasında kist zarının yarılması ve kistin hızla büyümesi gibi nedenlerden dolayı şiddetli ağrı, kusma ve kanamalı rahim akıntısı şeklinde belirtiler göstermektedir.

Kanamalı Kist Nedir?

Kanamalı kist, kistlerin zamanla büyümesi, bu büyümenin fark edilmemesi ve büyüme sonucunda rahimde meydana gelen alan daralmasından dolayı kan ve iltihap şeklinde akıntılara sebep olan kistik yapılardır. Bununla birlikte kanamalı kist çeşitleri arasında en çok görüleni olan hemorajik kistler, kistin iç yapısında meydana gelen kanamalardan sonra zarın delinmesiyle rahim iç yapısında bir süre bekleyen kanın dışarı pıhtı halinde atılması ile ortaya çıkar. Bu kanamalar kadınlar arasında implantasyon kanaması veya rahim ağzı enfeksiyonu olarak yorumlandığından doktora başvurmakta zaman kaybedildiğinden tehlikeli olabilmektedir.

Kanamalı Kist Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanamalı kist tedavisi, normal kist tedavileri gibi ameliyatla yapılmaktadır. Normalde basit kist olarak adlandırdığımız kist tedavilerinde ilaç tedavisi de uygulanabiliyor olsa da kanamalı kist görülen durumlarda kistin ilaç ile yok edilmesi için geç olduğu bilinmektedir. Kistin yırtılması veya başka bir sebepten dolayı kanama ile etkileri görüldüğü zaman, kistlerin vücuttan operasyonla alınması gerekmektedir.

Kanamalı Kist Tedavisinden Sonra Gebelik Oluşur mu?

Kanamalı kist, kistin belirli bir evreyi geçmesinden sonra belirtisi ortaya çıktığından gebe kalma şansı yoktur gibi ön yargılar tamamen yanlıştır. Gebeliğe engel olacak kistler, çikolata kisti olarak adlandırılan kistlerdir. Kanamalı kist tedavisi esnasında rahim ve iki yumurtalık alınmadıysa gebeliğin oluşma şansı halen var demektir.
" } ] }