{ "title": "Kalsifikasyon", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/Kalsifikasyon-17.jpg", "date": "20.01.2024 05:35:21", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Kalsifikasyon, kimya teriminde söylenecek olursa kireç taşına dönüşme olarak söylenirken. Tıp alanında hekimlik dilinde ise kalsifikasyon bazı dokularda kalsiyum toplanması yani kireçlenme olduğu söylenmektedir. Kısacası dokularda kireçlenme olarak bilinir.

Kalsifikasyon; İnsan vücudunda kalsiyum depolanması olayına kalsifikasyon denilmektedir. Kalsifikasyon genellikle kemik dokularında oluşan bir durumdur. Kemik dokuları yapıları itibarıyla sert ve kalsiyum ihtiyacı duyan ve aynı zamanda kişinin hayati organlarını dış etkenlere karşı koruyan önemli dokulardır. Kalsifikasyon özellikle kıkırdak ve atardamarlarda görülmektedir. İnsanın yaşının ilerlemesi yani yaşlanması ile kemik dokularında bozulmalar görülmektedir. Bu durumda kişinin kıkırdağı da ve atardamarlarında kalsifikasyon görülmesi son derece sakıncalı bir durumdur. Çünkü kalsifikasyon yani kalsiyum depolanması kişinin kemik dokusunu çok daha sert bir hale getireceğinden doku esnekliğini kaybederek bu dokular işlevlerini tam anlamıyla yerine getiremez. Bu durum çok sakıncalı bir sağlık sorunu ortaya çıkarmaktadır. Bu sebepledir ki kişinin kalsifikasyon yani kireçlenmeye karşı tıbbı önlemler alması önemlidir. Bilinen iki çeşit kalsifikasyon vardır bunlar;
Distrofik kalsifikasyon; İnsan dokusunda oluşan doku ölümü sonucunda dokunun hasarlı bölgesinde kalsiyum tuzları depolanmaya başlanması ile bilinir.

Metastatik kalsifikasyon; bu kalsifikasyonda ise insan kanındaki kalsiyum miktarının artması ile ortaya çıkan durumdur. Bu durumda dokularda görülmesi gereken kalsifikasyon dokuda değil de kanda görülmeye başlar.

Kalsifikasyon; Kalsifikasyonların çok sıklıkla görüldü bölgeler olarak genellikle böbrekler, mide duvar ve akciğer alveolleridir. Ayrıca yapılan araştırmalar sonucunda kalsifikasyon insan beyninde ve göğsünde de gördüğü bilinmektedir. Bu hayati organlarda görülen kalsifikasyon yani kireçlenmeler tedavi edilmediği durumda buralarda bulunan dokulara çok ciddi hasarlar verebilmektedir. Kalsifikasyon yumuşak dokuların kireçlenmesi ve çok sert bir kemik haline gelmesidir. Oluşan kalsifikasyon alanında dokularda çok belirgin bir lezyon görülmezse çok sorun olmayacağı bilinmektedir. Kalsifikasyon kişinin tükettiği besinler ve almış olduğu çeşitli ilaçlar sonucunda vücudun herhangi bir bölgesinde kalsiyum tuzları artarak birikmesidir. Genellikle kemik ve diş dışındaki diğer dokularda kalsiyum tuzlarının birikmesi durumuna kalsifikasyon denilmektedir. Kalsifikasyon dokularda kalsiyum mineralinin birikerek depolanmasıdır. Genellikle normal durumda kalsiyum minerali kemik ve diş bölgesinde bulunur. Fakat bazı hastalıklar sonucunda ve özellikle yaşlılıktan kaynaklı kemik ve diş dokuları dışında bazı dokularda da kalsifikasyon biriktiği de görülmektedir.
" } ] }