{ "title": "Kalpte Kist", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/kalpte-kist.gif", "date": "19.01.2024 13:24:21", "author": "Abdultaha DEMEZ", "article": [ { "article": "Kalpte Kist, Kalpte oluşan kistler çok sinsi ve oldukça tehlikeli yapılardır. Bu kistlerin oluşumunun nedeni ekinokok adı verilen bir parazittir. Bu parazitler hayvanlardan insanlara bulaşmakta ve vücudun bazı bölgelerinde kist oluşumuna neden olabilmektedir. Bu hastalık daha ziyade hayvanlarla ve hayvansal ürünlerle sık uğraşan kişilerde karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca tüketilen besinlerde hijyene dikkat etmeyenlerde risk gurubunda bulunmaktadır. Bu parazit ağız yoluyla insana geçer sonrasında bağırsaklarda kana karışır ve vücuda yayılır.

Kalpte kist oluşumuna neden olan parazitin ana taşıyıcısı kurt ve köpek gibi hayvanlardır. Parazit bu hayvanları konak canlı olarak kullanır ve bu hayvanların bağırsaklarında çoğalır. Parazitin yumurtaları kurt ve köpeğin bağırsaklarından çevreye atılır. Daha sonrasında parazitli dışkının bulaştığı otları tüketen koyun, keçi, inek, at, deve vb. Yiyen hayvanlara parazit bulaşır ve bu otçul hayvanların bağırsaklarında emilen parazit bu canlının karaciğer, kalp, akciğer gibi organlarında kist oluşumuna neden olur. Sonrasında bu sakatatları yiyen köpek ve kurt gibi canlılar tekrar paraziti alır ve bu parazitler canlıların bağırsaklarında çoğalarak döngü tekrarlanır. Bu parazitlerin insanlara bulaşması ise genellikle köpekler yoluyla olmaktadır. Köpeğin dışkısıyla bulaşan parazitli gıdaları tüketen insana geçer ve hastalıklara yol açar. İnsanda da yalnızca kalple sınırlı kalmayıp birçok organda kist oluşumuna neden olabilirler. Oldukça sinsi yapılı olan bu kitleler çok yavaş bir büyüme süresine girerler ve enfekte olmadan veya etrafındaki dokuya baskı yapmadan fark edilmezler.

Kalpte kist tedavisi nasıl yapılır?

Kalpte kist oluşumu kalp krizlerine neden olabilmektedir bu sebepten fark edildiği an ameliyatla kist alınmalıdır. Kalp kisti ameliyatı kalbi durdurarak veya durdurmadan yapılabilmektedir. Kalbin iç yapılarına tutulum varsa kalbi durdurarak ameliyat yoluna gidilir. Kalp kisti görüldüğü an diğer organlarda da tarama yapılır. Çünkü parazit genelde birkaç dokuda aynı anda kist oluşumuna neden olabilmektedir. Ameliyat sırasında kistli bölge son derece titizlikle temizlenmelidir. Buna rağmen tekrar kist oluşumunun görülmeyeceğinin garantisi yoktur. Bu hastalıktan korunmanın en etkin yolları ise kişisel temizliğe dikkat etmek, elleri iyice ve sıklıkla yıkamak ayrıca tüketilen besinlerin temizliğini titizlikle yapmaktır.
" } ] }