{ "title": "İyi Huylu Kist", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/iyi-huylu-kist.gif", "date": "21.01.2024 12:37:55", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "İyi huylu kist, bu kistlere selim kistlerde denmektedir. Kanser yapma riski olmayan fakat başka sorunlara yol açabilir. Bu kistlerin bazıları çok ciddi şikâyetler olmasına neden olurken, bazı kistler herhangi bir şikâyet olmadan belirti göstermez. Çoğu kist şişlik gibi belirtiler verebilir. Bu belirtilerin herhangi bir belirtisi olmadan fark edilmesi sonucunda, zamanla kendiliğinden geçmesi söz konusuyken, kisti olan insanların çok büyük bir tedirginlik yaşaması ve korkuya kapılması söz konusu olacaktır. İyi huylu kistler vücudumuzun çok değişik yerlerinde görülebilir. Çoğu kistin neden olduğu henüz bilinmemektedir. Özellikle böbrek kisti neden olduğu bilinmemektedir. Vücudumuzda bulunan kanalların sıvı fazlalığından dolayı, genişlemesi sonucunda oluşmaktadır. Hormonlarımızda oluşacak olan bozukluklar yüzünden de vücudumuzda kist oluşabilmektedir. Hormonlara neden olan kistler göğüslerde ve yumurtalıklarda daha sıklıkla görülür. Genetik hastalıklar yüzünden de iç organlarımızda kistler oluşabilir. Bu kistler çoğu zaman iç organlarda oluşan kistler herhangi bir belirti vermeden büyüyebilir. Hücre bozulmaları, iltihaplar ya da belli bir travma sonucunda da oluşabilir.

İyi huylu kist belirtileri nelerdir?

Her kistin farklı belirtileri olmaktadır. Deri altındaki kıl köklerinden kaynaklı olarak oluşmuş olan kistler genellikle ağrı yapmazlar. Fakat elinize gelecek olan hafif bir yumru ve şişlik görülmektedir. İç organların içerisinde oluşan kistler çok büyüyene kadar herhangi bir belirti vermediğinden fark edilmez. İç organlarda oluşan kistlerin aşırı büyümesi sonucunda organ işlevinde bozulmasına neden olacak ya da çok büyük bir ağrının olmasına neden olacaktır. Bu şekilde anlaşılır. Göğüslerde oluşan kistler bir ya da birkaç tane olabilir. Elle muayene yapıldığında bu yumru ele gelir. Göğüs kistlerinde ağrı olabilir. Beyinde oluşan kistler, baş dönmesi, mide bulantısı ve şiddetli bir baş ağrısı görülmektedir. Kistin büyümesi sonucunda hastaya inme gelebilir. İç organlarda oluşan kistlerin herhangi bir belirti vermeyip organın işlevini bozacağından ultrason ya da MR yardımı ile fark edilebilir.

İyi huylu kist türleri nelerdir?

İnsan vücudunda çeşitli nedenlerden kaynaklı ya da hiçbir neden yokken birçok kist oluşabilir.

Yağ kisti: derimizde yağ üreten bezler bulunmaktadır. Bu bezlerin tıkanması sonucunda oluşur. Yağ kistleri en çok görülen kist türlerinden olmaktadır. Herhangi bir travma sonucunda ya da vücudun yüksek miktarda testosteron üretilmesi sonucunda oluşacaktır.

Pankreas kistleri: Birkaç milim ya da birkaç santim olabilirler. Bu kistler büyüdüğünde ultrason ya da tomografi sayesinde fark edilirler. Şiddetli bir karın ağrısı, mide bulantısı ya da kusma gibi belirtileri olacaktır. İyi huylu pankreas kistleri herhangi bir cerrahi operasyon gerektirmez.

Meme kistleri: Memelerde kistler çok sık rastlanmaktadır. Genellikle 2 santimden daha küçük olur ve ultrason ya da mamografi ile belli olur. Çok büyük olan kistlerin bir iğne yardımıyla içindeki sıvı çekilebilir. Bir süreliğine sütyen takılmaması gerekmektedir.

Çikolata kisti: Kadınların yumurtalıklarında bulunan, çikolata kisti, cinsel ilişki sırasında şiddetli bir ağrı oluşumu ya da durduk yere karın alt bölgesinde çok büyük bir ağrı oluşur. Bu kistin içinde olan sıvının çikolata renginde olduğundan ve koyu kahverengi olduğundan çikolata kisti denmektedir.

Polikistik over sendromu: Kadınların yumurtalıklarında oluşan bir kist türüdür. Çok sık görülmektedir. Birden fazla çok sayıda kist oluşumundan kadınlarda birçok belirtisi olmaktadır. Aşırı sert tüylerin çıkması, kilo alımı, adet gecikmesi gibi birçok hormonal problemlere neden olacaktır.

Dermoid kistler: Kadınların yumurtalıklarında germ hücreleri nedeniyle oluşan bir tür tümör olmaktadır. Karın şişliği, şiddetli ağrı olacaktır. Bu kistlerin içerisinde, saç, kıl, diş, tırnak gibi dokular görülür.

Beyin kistleri: Beyin ve omuriliğin etrafını saran zarın arasına omur ilik sıvısının dolması sonucunda oluşur. Beynin bulunduğu bölgeye göre zararlı olabilmektedir. Şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı gibi belirtileri bulunmaktadır.

Böbrek kistleri: bu kistler doğuştan olabilir. Yaş ilerledikçe toplumun yarısında görülmeye başlar. Büyümedikçe herhangi bir belirtisi olmayacaktır. Büyüdükçe karın ağrısı ya da kistin olduğu böbrekte ağrı olacaktır.
" } ] }