{ "title": "Hidatik Kist", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/hidatik-kist-3905.jpg", "date": "20.01.2024 04:07:05", "author": "Abdultaha DEMEZ", "article": [ { "article": "Hidatik Kist, en eski zamanlardan beri görülen parazit kökenli bir hastalık çeşididir. Hala dünyanın birçok bölgesinde kendisini göstermektedir. Hastalığa ekinokok adı verilen bir parazit türü neden olmaktadır. Bu parazit kurt ve köpek gibi hayvanları konak olarak kullanır. Parazit bu hayvanların ince bağırsaklarında çoğalır ve yaşamını sürdürür. Sonrasında çoğalan parazitler yumurtaları köpek ve kurt gibi hayvanların bağırsaklarından dışkı ile dışarı çıkarlar. Dışarı atılan bu yumurtalar koyun, keçi, inek, deve vb. Gibi hayvanlar tarafından otlanırken ağız yoluyla vücuda alınır. Daha sonrasında bu parazitler otçul canlının akciğer, karaciğer, kalp ve beyin gibi organlarına yerleşerek kist oluşumuna neden olur. Bu kistli organları yiyen kurt ve köpek canlılar tarafında parazitler tekrar alınır ve döngü bu şekilde kendini tekrar eder.

Hidatik kistin insanlardaki etkileri nelerdir?

İnsana bu hastalık genellikle köpek yoluyla bulaşmaktadır. Köpek dışkısından yayılan yumurtaları ağız yoluyla alan insan bu hastalığa yakalanmaktadır. Genellikle köpek dışkısının bulaştığı besinlerin tam yıkanmaması veya köpeklerle çok içli dışlı olunmasıyla insana geçmektedir. Bu parazit insana bulaştıktan sonra bağırsaktan kana geçmekte ve buradan tüm vücuda yayılmaktadır. Başta karaciğer, akciğer, kalp olmak üzere birçok doku ve organda kist oluşuma sebebiyet verebilmektedir. Hidatik kist genelde hiçbir belirti vermez ve çok yavaş bir şekilde büyür. Kistin iltihaplanması veya diğer dokulara baskı yapmasıyla fark edilebilir. Hidatik kist akciğerde ortaya çıkmışsa hastada öksürük, kanlı balgam, ateşi kilo kaybı ve göğüs ağrısı şeklinde kendini gösterebilir. Karaciğerde görüldüğünde karında hassasiyet ve karın ağrısı, karında sıvı birikmesi ve sarılık şeklinde belirtileri görülebilir. Beyinde görüldüğü takdirde kaşıntı, alerji ve hatta ölümlere neden olan şoklar görülebilmektedir. Kalpte kendini gösterdiği zaman göğüs ağrısı ve kalp krizleri meydana gelebilmektedir. Hastalığın tanısı ultrason, tomografi veya MR yoluyla koyulabilmektedir. Tanı koyulduktan sonra ivedilikle tedaviye başlanmalıdır. İlaç tedavisi, cerrahi tedavi ve perkütan tedavi kistin yerleştiği organa göre tercih edilebilmektedir: İlaç tedavisi kist kalp, beyin ve sinir sistemi gibi hayati bir organa yerleşmemişse veya kist ameliyatla alınamayacak bir yerdeyse ya da ameliyat ve perkütan tedavisi öncesi destek amacıyla kullanılır. Bu amaçla albendazol adı verilen ilaç türleri kullanılmaktadır. Bu ilacın yan etkilerinden dolayı karaciğer, böbrek ve ilik değerleri sürekli takip edilmelidir. Tedavi parazitlerin tamamen ölmesine kadar devam edilmelidir. Kist hayati bir organa yerleşmişse veya kistin patlama riski varsa ameliyat seçeneği tercih edilmektedir. Perkütan tedavisinde kist içine katater ile girilip kistin içindeki sıvı boşaltılır ve kist içi alkolle temizlenir.

Hidatik kistte önemli olan hastalıktan korunma yollarıdır. Bunun için kişisel temizliğe dikkat edilmelidir. Eller sıklıkla ve iyice yıkanmalıdır. Tüketilen sebzeler iyice yıkanmalıdır. Evde köpek besleniyorsa aşılarına dikkat edilmelidir.
" } ] }