{ "title": "Hidatik Kist Tedavisi", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/hidatik-kist-tedavisi.gif", "date": "21.01.2024 22:22:57", "author": "Abdultaha DEMEZ", "article": [ { "article": "
Hidatik Kist Tedavisi, Hidatik kist parazit kökenli oldukça geniş bir coğrafyada görülen bir hastalık türüdür. Çok eski zamanlardan beri bu hastalığın var olduğu bilinmektedir. Ekinokokus adlı bir asalak türü bu hastalığa neden olmaktadır. Genellikle hayvancılıkla uğraşılan yerlerde daha sık karşımıza çıkabilmektedir. Bu parazitin konak canlıları köpek ve kurt gibi hayvanlardır. Köpek ve kurdun ince bağırsaklarına yerleşen asalak burada yumurtlar. Sonrasında bu yumurtalar dışkı yoluyla köpeğin sindirim sisteminden atılır. Bu yumurtaların bulaştığı otları yiyen inek, koyun, deve, keçi gibi otçul hayvanların bağırsaklarına geçen yumurtalar sonrasında kanla vücuda yayılmaktadır. Ekinokokus adlı asalak otçul hayvanların vücutlarında içi su dolu kistler meydana getirmekte sonrasında bu kistli sakatatları yiyen köpek ve kurt gibi etçil hayvanların bağırsaklarına yerleşerek döngüsünü tekrarlamaktadır. Bu kist insanlara genellikle köpekler yoluyla bulaşmaktadır. İnsanda bu parazit akciğerde, karaciğerde, kalpte, kemikte, beyinde ve sinir sisteminde kist oluşturabilmektedir.

Hidatik kistin belirtileri nelerdir?

Hidatik kist genellikle sinsi bir yapıdadır ve kendini belli etmez. Yavaş yavaş büyüyen bir yapısı vardır kistler 5 cm'ye ulaşıncıya kadar herhangi bir belirti vermemektedir. Belirti vermeyen kistler başka bir hastalığa bağlı radyolojik tetkiklerinde veya cerrahi işlem sırasında fark edilebilmektedir. Kistler büyüyüp çevre yapılara baskı uygulandığında şikâyetler başlamaktadır. Kist karaciğerde oluşmuş ise karında ağrı, karında şişlik hissi, bulantı, kusma ve hatta sarılık şeklinde kendini gösterebilmektedir. Akciğerde oluşan kist solunumda ağrılara ve göğüste ağrılara neden olabilmektedir. Beyine ve sinir sistemine yerleşen kist ise baş ağrılarına hatta ölümle sonuçlanan şoklara neden olabilmektedir. Tespit edildiği zaman tedavisi gerekmektedir.

Hidatik kist tedavisi nasıl yapılır?

Hidatik kistin tedavisi genellikle cerrahidir. Hidatik kistin tedavisi erken zamanda yapıldığında hasta için bir risk bulunmamaktadır. Ancak kistin patlayarak safra yollarına açıldığı durumlarda ciddi komplikasyonlar oluşabilmektedir. Bu hastalara müdahale edilse dahi kist içindeki sıvının yayılmasıyla birçok kistin sonradan oluşumu olasıdır. Ameliyatta en önemli durum kistin içindeki sıvı yayılmadan vücuttan uzaklaştırılmasıdır. Hidatik kistte bir diğer tedavi yöntemi ilaç tedavisidir. Albendazol ve mebendazol adlı ilaçlar bu hastalığın tedavisinde kullanılabilmektedir. Fakat ilaç tedavisi çok etkili bir tedavi değildir. Kistleri küçültmek veya ameliyat esnasındaki riskleri azaltmak için kullanılabilmektedir. İlaç tedavisi ayrıca ameliyat şansı olmayan hastalarda uygulanmaktadır. Bu hastalıkta en iyi tedavi yöntemi ise hastalıktan korunmaktır. Bunun için kişisel temizliğe son derece dikkat edilmelidir. Ayrıca köpek gibi evcil hayvanlar besleniyorsa parazit aşıları düzenli olarak takip edilmelidir. Tüketilen sebze ve meyveler bol su ile yıkanmalıdır. Kesilen veya ölen hayvanların organları gömülmeli dışarıda bırakılmamalıdır. Köpeklere çiğ et yedirilmemelidir. Köpekleri sevdikten sonra eller yıkanmalıdır.
" } ] }