{ "title": "Hemorajik Over Kisti", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/hemorajik-over-kisti.gif", "date": "19.01.2024 14:31:28", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Hemorajik over kisti, overde yani yumurtalıklarda en çok karşılaşılan kistlerden biridir. Hemorajik over kisti yumurtlama döneminde yumurtalıklarda korpus leteum ya da follikül kistlerinin içerisinde gerçekleşen kanama nedeniyle ortaya çıkar. İçinde kanama gerçekleşen kistlerde biraz büyüme olur. Bu kistler 5 santim boyutuna uzanan mor kırmızı renkte kistlerin oluşumuna neden olur. Oluşan kistler sağ ya da sol yumurtalıklarda bazen de her iki yumurtalıkta birden oluşum gösterebilir.

Hemorajik over kisti özellikle gebelik sağlamak için yumurtlama tedavisi gören kadınlarda daha fazla görülür. Ayrıca pıhtılaşma sorunu, kanama bozukluğu ve pıhtılaşmayı engelleyici ilaç kullanan kadınlarda da sık rastlanılan bir kist türüdür. Hastalık kendini cinsel birliktelik anında ağrı ya da kasık ağrısı ile gösterebilir.

Hemorajik Over Kisti Nasıl Tedavi Edilir?

Hemorajik over kistleri ultrason görüntüleri ile kolaylıkla tespit edilebilir. Oluşan kistler 4-6 santim boyutundadır ve herhangi bir şikâyete neden olmaya tedavi gerektirmeden 1-2 ay içinde kendiliğinden ortadan kaybolur. Çok nadir durumlarda torsiyon, burkulma, patlama ya da yırtılmaya neden olur. Bu gibi komplikasyonlarda karında ciddi anlamda ağrı ve kanama oluşabilir. Şiddetli ağrı ve kanama nedeniyle kist tedavisinde cerrahiye ihtiyaç duyulabilir. Kist karın içinde şiddetli kanama oluşturmuşsa acil olarak açık ameliyat yapılabilir. Acil bir durum söz konusu değilse laparoskopik cerrahi tercih edilir. Cerrahi işlemi ile kist çıkartılır ve söz konusu kanama durdurulur. Çok nadir durumlarda kistin oluştuğu yumurtalığın da alınması gerekebilir.

Hemorajik Over Kisti Nükseder mi?

Hemorajik over kistinin nüksetme olasılığı vardır. Kist yumurtalıklarda ya da başka bölgelerde kansere yol açmaz. Hemorajik over kisti iyi huylu kistler arasında yer alır.
" } ] }