{ "title": "Hemorajik Kist", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/hemorajik-kist.gif", "date": "21.01.2024 10:42:02", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "
Hemorajik kist, kadınlarda yumurtalık olarak adlandırılan bölgede oluşumu sıkça gözlenen kist türüdür. Bu kist oluşumları tıp literatüründe corpus hemorajikum olarak isimlendirilmiştir.

Corpus hemorajikum kistleri ne zaman görülür?

Bu kistlerin oluşum dönemi yumurtlama dönemidir. Oluşum nedenleri korpus luteum bölgesinde kanama olmasındandır. Kanama olması nedeni ile folikül kistinde büyüme gözlenir. 4 ile 5 cm boyutlarına ulaşan mor renkli corpus hemorajikum kisti meydana gelmiştir. Bu kist türü genel olarak sağ yumurtalıkta ya da sol yumurtalık kısmında tek yumurta olarak görünür. İki yumurtalık kısımlarında birlikte görülmesi oldukça ender rastlanan bir durumdur. Bu oluşumlara hamilelik elde edebilmek için yumurtlama tedavisi uygulanan kimselerde görülür. Ayrıca kanın pıhtılaşmasını önleyen ilaçları kullananlarda olabilmektedir. Kasıklarda ya da ilişki kurulması sırasında ağrılı durumlara yol açabilmektedir.

Folikül kist oluşumları iyi huylu olarak bilinen kistlerdendir. Aslına bakılırsa her kadın her ay bir yumurta atar ve atılan yumurtalar kistin içerisinde büyür. İki adet görülmesinin ortasındaki zamanda bu yumurta 2 cm boyutuna ulaşır. Sonrasında olgunlaşması tamamlanan yumurta yırtılarak yumurtalık kanalına geçer. Bazı durumlarda yumurta atılmaz ve bunun sonucunda o yumurta kiste döner. Bu oluşum bir süre geçince 5 cm boyutuna ulaşır ve sonrasında da belirli bir sürede kaybolur. Bu neden ile çoğu durumda bu kistler kişide herhangi bir belirtiye neden olmaz. Yani her kadında meydana gelebilen doğal bir olaydır.

Hemorajik kistlerde tedavi aşaması

Tipik bir görünüme sahip oldukları için kolayca tanı konabilmektedir. 4 cm ile 6 cm boyutlarındadırlar Genel olarak özel bir tedaviye ihtiyaç olmaksızın kaybolmaktadırlar. Bu kendiliğinden kaybolma süreci 1 ile 2 ay sürebilmektedir. Ender olarak yırtılma ya da torsiyon denilen nedenler ile karın içinde kanama şiddeti yükse ağrılara yol açabilirler bu durumlar cerrahi müdahaleleri gerektirebilen durumlardır. Kist oluşumları genellikle ameliyat olmayı zorunlu kılan durumlarmış gibi görülürler ama durum gerçekte böyle değildir. Çünkü her kadında her ay 2 cm ile 3 cm boyutlarına ulaşabilen yumurta kistleri oluşmaktadır. Bu kistler de yumurta içinden atılarak kaybolmaktadırlar. Bu nedenle kist için mutlaka ameliyat gerekli diye düşünerek acele ile ameliyata karar vermeyin.
" } ] }