{ "title": "Hamilelikte Kist", "image": "https://www.kist.gen.tr/images/hamilelikte-kist.gif", "date": "21.01.2024 10:34:00", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "
Hamilelikte Kist, kistler hamilelik öncesi dönemden başlayarak hamilelik dönemine geçişte de görülme ihtimali olduğu gibi, ender olarak hamilelik döneminde de yumurtalıklarda oluşabilirler. Kistin tamamıyla sıvıdan meydana gelen bir iç yapıya sahip olması ve tek taraflı olması bu kistin kansere bağlı olma olasılığını büyük bir derecede azaltmaktadır. Anne adayının genç yaşta olması, gebelik döneminde belirlenen kistin zararlı olma olasılığını daha da azaltır. Gebelikte saptanan kistlerin pek çoğu bu özelliği taşırlar. Kistin boyutu ise hamilelik döneminde veya erken doğum döneminde kiste bağlı oluşabilecek sıkıntılar için iyi bir yol gösterici olabilir. Eğer kistin boyutu çok büyük değilse, genel olarak sağlık anlamında bir zararı olmayacaktır, ancak kist büyüdükçe çevresinde bulunan organlara da baskı yaparak, ağrıya sebep olabilirler. Nadiren görülen kistte dönme ya da patlamasıyla sizin için tehlikeye yol açabilir, fakat yine de anne karnındaki bebeğe bu durumun bir zararı olmaz. Bunun yanında, hamilelik öncesi kanser tanısı saptanmışsa, mutlaka tedavi görmek gerekir.

Kistler çoğunlukla tesadüfen teşhis edilmektedir. Tanının koyulmasındaki en önemli araç ultrasonlu muayenedir. Yumurtalık kistleri genel olarak hamileliğin ilk dönemlerinde görülür ve zararsızdır. Bu kistlerin çoğu 20. Haftaya gelindiği zaman yok olurlar. Kanser riski olmayan bu kistler büyüdüğünde ya da aksi durumlarda problem riski taşıyabilir. Uzmanlar kist ameliyatını bebek doğana kadar yapmamayı tercih ederler. Bunun dışında kistin büyümesi ve yapısı sürekli kontrol edilir. Hamileliğinizde bir kist olduğu saptandığında, bunun ne tür bir kist olduğu mutlaka araştırılmalıdır. Tetkikler sonucunda, fonksiyonel kist olduğu ortaya çıkarsa, tedavi görmenize gerek olmayacaktır. Sadece kistin sürekli gözlenmesi yeterli olacaktır. İyi huylu kist, hamilelik boyunca tedavi edilemez, fakat kist yırtılması ya da kistte dönme gibi sorunlar olursa, ameliyat olmanız gerekebilir. Kötü huylu yumurtalık kisti olduğu anlaşıldığında, hamileliğiniz sırasında mutlaka ameliyatla tedavi edilmesi gerekir. Kistin kötü huylu olup olmadığı, ancak kanser konusunda deneyimli bir Uzman tarafından yapılan iyi bir araştırma ile anlaşılabilir. Hamilelik sırasında saptanan kistlerin az bir kısmı kanser olma riskini taşır. Bu nedenle hamilelikte belirlenen kistlerin önemli bir bölümü takip edilmeli ve tedavi hamileliğiniz sonrasına bırakılmalıdır.

Hamilelik döneminde takip edilen kistler, doğum sonrasında da varlığını sürdürüyorsa ve normalin üzerinde bir büyüklükte ise tercihen kistin çıkartılması gerekir. Eğer kist bebeği sıkıştıracak derecede büyürse bir iğne aracılığıyla kisti kurutmaya ya da küçültmeye çalışılır. Bu operasyon başarılı geçerse doğumda herhangi bir sıkıntı yaşanmayacaktır. Bebek doğduktan birkaç ay sonra kist ameliyatla alınabilir. Doğum sezaryenle olacaksa bebek çıkardıktan hemen sonra kist de alınabilir. Özellikle erken hamilelik döneminde, ultrasonda yumurtalıkların detaylı olarak incelenmesi gerekir. Yumurtalıklarda bir sorun oluşursa, bu sorunun yumurtalık kanseri ile ilgisi olup olmadığını Uzman değerlendirmelidir ve araştırıp gerektiğinde de kist vücuttan alınmalıdır. Aksi halde yeniden ameliyat olmak zorunda kalma ihtimali olabilir. Bu sebepten, kanser riski olan kist yüzünden ameliyat olmanız gerekecektir ve bu ameliyat mutlaka Uzman bir Uzman tarafından yapılmalıdır.
" } ] }